ΣΥΡΙΖΑ: Θέμα αρχών ο εκλογικός νόμος

Για το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου και του μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα μίλησε ο εκπρόσωπος…

vouli 39

Για το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου και του μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα μίλησε ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης στο ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά και ο βουλευτής του κόμματος, Δημήτρης Στρατούλης στον ΑΝΤ1.

Ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει τον εκλογικό νόμο στη βάση αρχών και διευκρίνισε: “Είμαστε παγίως υπέρ της απλής και ανόθευτης αναλογικής”.

“Είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε μια συζήτηση για την καθιέρωση ενός πάγιου συστήματος απλής αναλογικής συνταγματικά κατοχυρωμένης”, ανέφερε ο κ. Σκουρλέτης.

Παράλληλα, επιτέθηκε στα κόμματα της συγκυβέρνησης και υποστήριξε: “Το βλέπουν εντελώς καιροσκοπικά και, αν αυτό εξυπηρετεί  κάποιες δικές τους πολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες, φτιάχνουν εκλογικούς νόμους που μπορεί να δίνουν μπόνους 50 εδρών, μπορεί να βάζουν διάφορα πλαφόν, να κάνουν δεύτερες κατανομές κλπ.”.

Ακόμη, επισήμανε πως φαίνεται πλέον ότι “και στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ έχουν οριστικά – νομίζω ότι είναι κοινή η στάση τους – συμβιβαστεί με την ιδέα ότι δεν θα είναι πρώτο κόμμα” και πρόσθεσε: “Τώρα που διαπιστώνουν ότι έχουν υποστεί – επιβεβαιωμένα και αποδεδειγμένα πια – μια μεγάλη εκλογική ήττα, θέλουν απλώς προσωρινά να δημιουργήσουν στο πρώτο κόμμα, που 99,9% θα είναι στις εθνικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα επιπλέον εμπόδιο;”

Στο ίδιο μήκος κύματος, αλλά θέτοντας πιο αυστηρές προϋποθέσεις, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης σημείωσε ότι “η δική μας θέση παραμένει σταθερή. Θεωρούμε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει bonus εδρών” και πρόσθεσε: “Εάν τώρα η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ άλλαξαν γνώμη και λένε ότι δεν χρειάζεται το μπόνους στο πρώτο κόμμα, “ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα”: Πρώτον, για να φέρουν το εν λόγω νομοσχέδιο στη Βουλή και, δεύτερον, για να παραιτηθεί η κυβέρνηση, διότι δεν έχει καμία λαϊκή νομιμοποίηση”.

Σύμφωνα με τον κ. Στρατούλη, η ΝΔ θα πρέπει να παραιτηθεί από τις 50 έδρες που έλαβε ως μπόνους στις προηγούμενες εκλογές, καθότι “κυβερνά σήμερα με καλπονοθευτικό τρόπο”. Ζήτησε επίσης να παραιτηθεί και η κυβέρνηση, “διότι τα κόμματα της συγκυβέρνησης είναι 12% κάτω σε σχέση με την εκλογική τους δύναμη το 2012”.

Επανερχόμενος στο ζήτημα του εκλογικού νόμου, ο κ. Στρατούλης επισήμανε: “Εάν αυτοί θυμήθηκαν τώρα το μπόνους των 50 εδρών, ο ΣΥΡΙΖΑ το θυμόταν πάντα και εξακολουθεί να το θυμάται και θα κάνει το καθήκον του με βάση τις αρχές του. Το γεγονός όμως ότι το θυμήθηκαν τώρα δείχνει ότι είναι ψηφοθήρες, πολιτικάντηδες και γι’ αυτό τους τιμώρησε ο ελληνικός λαός”.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει του άρθρου 54 του Συντάγματος «το εκλογικό σύστημα και οι εκλογικές περιφέρειες ορίζονται με νόμο που ισχύει από τις μεθεπόμενες εκλογές, εκτός και αν προβλέπεται η ισχύς του άμεσα από τις επόμενες εκλογές με ρητή διάταξη που ψηφίζεται με την πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών».

Λέσβος: Αυτοκίνητο παρέσυρε δύο πεζούς σε τροχαίο – Χωρίς τις αισθήσεις της γυναίκα

troxaio me egataleipsi

Λέσβος: Αυτοκίνητο παρέσυρε δύο πεζούς σε τροχαίο – Χωρίς τις αισθήσεις της γυναίκα

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα προς την Κυριακή σημειώθηκε το τροχαίο δυστύχημα με αγροτικό, τρεις επιβαίνοντες…

Κραυγή αγωνίας από τις αναπληρώτριες μητέρες- Η κυβέρνηση τους κόβει από το επίδομα μητρότητας (video)

pregnant g076b366fe 1920 768

Κραυγή αγωνίας από τις αναπληρώτριες μητέρες- Η κυβέρνηση τους κόβει από το επίδομα μητρότητας (video)

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει της μη μισθωτές εργαζόμενες μητέρες ως δεύτερης κατηγορίας, φθηνές, αναλώσιμες και χωρίς…

Μαρούσι: Άγρια συμπλοκή με πυροβολισμούς έξω από νυχτερινό κέντρο – Ένας νεκρός και ένας τραυματίας (video)

9 12

Μαρούσι: Άγρια συμπλοκή με πυροβολισμούς έξω από νυχτερινό κέντρο – Ένας νεκρός και ένας τραυματίας (video)

Νεκρός ένας 21χρονος, σοβαρά τραυματισμένος ένας 23χρονος