ΣΥΡΙΖΑ: Συστράτευση για τη μάχη της Αθήνας

Οι υποψήφιοι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζονται για τις εσωκομματικές κάλπες αλλά όλοι στην αξιωματική αντιπολίτευση συντονίζονται για τις δημοτικές εκλογές στην πρωτεύουσα

Screenshot 3 8

Στην τελική ευθεία θα μπουν και οι τέσσερις υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ για τη θέση του προέδρου μετά και το πέρας του τριημέρου που εκ των πραγμάτων επιβάλλει πιο χαλαρούς ρυθμούς τόσο στην πολιτική όσο και στην κοινωνική ζωή του τόπου. Βέβαια, παρά το γεγονός ότι οι «προεκλογικοί» ρυθμοί στη δημόσια σφαίρα πέφτουν, στο παρασκήνιο η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική.

Τόσο τα επιτελεία όσο και οι επικεφαλής σπεύδουν να ρυθμίσουν μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια της πολιτικής τους καμπάνιας δεδομένου ότι απομένει λιγότερο από ένας μήνας μέχρι τις εσωκομματικές εκλογές. Ο χρόνος άλλωστε δεν είναι με το μέρος κανενός και όλοι γνωρίζουν ότι με το πέρας της θερινής ραστώνης τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που θα επιστρέψουν στις κομματικές τους οργανώσεις θα περιμένουν σαφείς απαντήσεις στα ερωτήματα «τι κόμμα θέλουμε;» και «πού πάμε;». Επιπλέον, σε κατάσταση εγρήγορσης βρίσκονται και τα πολιτικά στελέχη με επικεφαλής τον Κώστα Ζαχαριάδη που έχουν αναλάβει να καταστρώσουν το σχέδιο για την αυτοδιοικητική «μάχη των μαχών», αυτή δηλαδή που θα διεξαχθεί στην Αθήνα. Το κεντρικό πολιτικό πλαίσιο και ο εναπομείνας χρόνος συνθέτουν μια ασφυκτική συνθήκη και για τον λόγο αυτό πλέον υπάρχει εσωκομματική «ομοψυχία» ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να πετύχει τις καλύτερες δυνατές επιδόσεις.

«Τι κόμμα θέλουμε;» το βασικό ερώτημα

Ομολογουμένως τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ήδη πάρει μια γεύση για το πώς θα κινηθούν οι υποψήφιοι αν καταφέρουν να εκλεγούν και αναλάβουν τη θέση του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ωστόσο θολό παραμένει ακόμη το τοπίο αναφορικά με το πώς θα λειτουργήσουν ως πρόεδροι του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένου ότι κανείς εκ των τεσσάρων δεν έχει ανοίξει πλήρως τα χαρτιά του για τα ζητήματα που καίνε και απασχολούν με έντονο τρόπο τα μέλη του κόμματος. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί και οι τέσσερις να έχουν δώσει σαφές στίγμα αναφορικά με το πώς αντιλαμβάνονται και το πώς τοποθετούνται πάνω στα ζητήματα της πολιτικής συγκυρίας, ωστόσο κανείς εκ των τεσσάρων δεν έχει τοποθετηθεί διεξοδικά σε ζητήματα στρατηγικής και φυσιογνωμίας του ΣΥΡΙΖΑ. Εμπειρες και ψύχραιμες εσωκομματικές πηγές συνιστούν υπομονή για να περάσει το τριήμερο της θερινής ραστώνης και παράλληλα προχωρούν στην εκτίμηση ότι αμέσως μετά θα φουντώσει εσωκομματικά η συζήτηση αναφορικά με το βασικό ερώτημα «τι κόμμα θέλουμε;».

Σύμφωνα με τις έως τώρα δηλώσεις των υποψηφίων, η Εφη Αχτσιόγλου προκρίνει ένα «κόμμα των δομών και όχι κόμμα των προσώπων», ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ένα «μεγάλο κόμμα με καθαρή ταυτότητα και πιο συλλογική ηγεσία» και ο Νίκος Παππάς ένα «κόμμα των μελών και όχι των δομών», με τις «δομές να πρέπει να υποτάσσονται στη βούληση των μελών και όχι το ανάποδο» όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν πηγές από το περιβάλλον του. Τέλος, ο Στέφανος Τζουμάκας από την πλευρά του δηλώνει ένθερμος υποστηρικτής ενός λαϊκού κόμματος που εκφράζει την κοινωνική πλειοψηφία και καταφέρνει με αποτελεσματικό τρόπο να παίρνει αποφάσεις τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Εν αναμονή των εξειδικεύσεων των γενικών κατευθυντήριων γραμμών πληροφορίες αναφέρουν ότι τη σκυτάλη θα λάβει πρώτος ο Ευκλ. Τσακαλώτος προχωρώντας σε αναλυτική παρουσίαση ενός συνολικού σχεδίου για τη στρατηγική και τη φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, όπως αναφέρεται, μετά και τις τελικές συζητήσεις που έγιναν στα τέλη της εβδομάδας το σχέδιο που έφτιαξε ο Ευκλ. Τσακαλώτος με τη δική του ομάδα είναι καθ’ όλα έτοιμο και απλώς μένει να αποφασιστούν ο τόπος και ο χρόνος της παρουσίασής του.

Η αυτοδιοικητική μάχη των μαχών

Με τον μπασκετμπολίστα Νίκο Παππά να αποτελεί πλέον παρελθόν, δεδομένων και των πολύ υψηλών –πολιτικών και όχι μόνο– απαιτήσεών του, ο Κώστας Ζαχαριάδης έχει αναλάβει να ηγηθεί της προσπάθειας του ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές για τον δήμο της Αθήνας. Μπορεί το ευρύτερο πολιτικό κλίμα όσο και ο εναπομείνας χρόνος να συνθέτουν ένα ασφυκτικό πλαίσιο, ωστόσο τα έργα και οι ημέρες του Κώστα Μπακογιάννη δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να περάσει ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Σε πρώτο χρόνο, άλλωστε, ο πολιτικός στόχος για τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρωτεύουσα είναι να μην εκλεγεί δήμαρχος ο Κ. Μπακογιάννης από τον πρώτο κιόλας γύρο των εκλογών.

Να σημειωθεί ότι εσωκομματικά πλέον έχουν πάψει οι αντιπαραθέσεις και όλοι πλέον έχουν συμφωνήσει να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό προκειμένου να επιτευχθεί το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα.

Επιπλέον, να σημειωθεί ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί και το ψηφοδέλτιο, με υψηλόβαθμα πολιτικά στελέχη να αναφέρουν ότι θα περιλαμβάνει υποψήφιους με προσφορά που αναγνωρίζεται από τους κατοίκους των γειτονιών της Αθήνας και έντονη συνδικαλιστική δράση. Τέλος, τα στελέχη που προΐστανται της μάχης στην Αθήνα αυτές τις ημέρες εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου να είναι έτοιμα να παρουσιάσουν το πρόγραμμα για τους κατοίκους και τις γειτονιές της μεγαλύτερης πόλης της Ελλάδας. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο «Μεγάλος περίπατος» και το στεγαστικό πρόβλημα θα βρίσκονται πολύ ψηλά στην ατζέντα.

Άδωνις: Νέα απάντηση σε Καλλιάνο – «Παρότι μου τηλεφώνησε δεν πήρε ΜΕΘ γιατί δεν προβλεπόταν» (video)

kallianos adonis 654 new 102 1

Άδωνις: Νέα απάντηση σε Καλλιάνο – «Παρότι μου τηλεφώνησε δεν πήρε ΜΕΘ γιατί δεν προβλεπόταν» (video)

«Ήταν ένας άνθρωπος που είχε πολλά νοσήματα, η ανακοπή δεν είναι κάτι που προβλέπεται», τόνισε…

Ένοχοι έξι κατηγορούμενοι στη δίκη για το Μάτι – Αθώοι Ρένα Δούρου και Ηλίας Ψινάκης

ματι

Ένοχοι έξι κατηγορούμενοι στη δίκη για το Μάτι – Αθώοι Ρένα Δούρου και Ηλίας Ψινάκης

Την ενοχή συνολικά έξι από τους συνολικά 21 κατηγορουμένους για την τραγωδία στο Μάτι αποφάσισε…