ΣΥΡΙΖΑ: Στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα οι παραβάσεις από ΕΟΔΥ και υπουργείο Παιδείας

Σε αναφορά προς τον πρόεδρο της Αρχής, Κωνσταντίνο Μενουδάκο, προχώρησε η αναπληρώτρια τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη, τόσο για τις πρακτικές του ΕΟΔΥ, όσο και για το νέο νομοσχέδιο των Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη για τα ΑΕΙ.

59b810981dc524294e8b45a1

Στην επιστολή-αναφορά της, η Δώρα Αυγέρη θέτει υπ᾽ όψιν της Αρχής και άλλες περιπτώσεις παραβιάσεων προσωπικών δεδομένων από την κυβέρνηση, η οποία είναι υπότροπη. Τελευταίο δείγμα γραφής, η άρνηση του Υπουργείου Παιδείας να εισακούσει τις επιφυλάξεις που διατυπώνει η Ανεξάρτητη Αρχή για μη σειρά θεμάτων που ρυθμίζονται στο νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει τις περιπτώσεις της τηλεκπαίδευσης και της σύμβασης του υπουργείου Παιδείας με την εταιρία «CISCO», της αναγραφής της διαγωγής των μαθητών στα απολυτήρια και τους τίτλους σπουδών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, της σύμβαση της κυβέρνησης με την αμερικανική εταιρία εξόρυξης και επεξεργασίας δεδομένων «Palantir», της πρακτικής του ΕΟΔΥ να συγκεντρώνει και να επεξεργάζεται απευθείας τα προσωπικά δεδομένα ασθενών με Covid-19. Μάλιστα, για την περίπτωση του ΕΟΔΥ η Δώρα Αυγέρη κατέθεσε κοινοβουλευτική αναφορά προς τον Υπουργό Υγείας, καθώς είχε τεθεί ζήτημα νομιμότητας της πρακτικής του οργανισμού μετά από γνωμοδότηση του Αυτοτελούς Γραφείου Υπεύθυνου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (ΥΠΔ/DPO) του Υπουργείου Υγείας.

Τους τελευταίους μήνες και με πρόσχημα την πανδημία, η κυβέρνηση καταστρατηγεί συστηματικά τον πυρήνα θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών, τη Δημοκρατία την ίδια. Τα προσωπικά δεδομένα, ακόμη και τα πλέον ευαίσθητα, έχουν απαλλοτριωθεί από το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη. Η κυβέρνηση παραβιάζει συστηματικά το νόμο και προσπερνά με αλαζονεία τον ρόλο της Ανεξάρτητης Αρχής, που είναι η προστασία των πολιτών από την αυθαιρεσία των κυβερνώντων.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής – αναφοράς προς την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα:

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Το άρθρο 9Α του Συντάγματος για την προστασία των προσωπικών δεδομένων προβλέπει ρητά ότι:

«Καθένας έχει δικαίωμα προστασίας από τη συλλογή, επεξεργασία και χρήση, ιδίως με ηλεκτρονικά μέσα, των προσωπικών του δεδομένων, όπως νόμος ορίζει. Η προστασία των προσωπικών δεδομένων διασφαλίζεται από ανεξάρτητη αρχή, που συγκροτείται και λειτουργεί, όπως νόμος ορίζει».Το δικαίωμα προστασίας από τη συλλογή, χρήση και επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων έχει άμεση συνάρτηση με την ελεύθερη ανάπτυξη και την αξία της προσωπικότητας κάθε ανθρώπου, όπως αυτά κατοχυρώνονται στην ελληνική συνταγματική, αλλά και την ευρωπαϊκή – διεθνή έννομη τάξη.Εδώ και δεκαοκτώ μήνες, η κυβέρνηση της ΝΔ συστηματικά και απροκάλυπτα παραβιάζει κάθε έννοια προστασίας προσωπικών δεδομένων, ακόμη και όταν αυτά αφορούν στους πλέον ευαίσθητους τομείς, όπως η υγεία και η παιδεία.

Θέτει σε κίνδυνο τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών. Παρακάμπτει κάθε έννοια διαφάνειας, λογοδοσίας και τήρησης της νομιμότητας, ενώ συνεχώς εργαλειοποιεί τον κοινοβουλευτικό και νομοθετικό έλεγχο προκειμένου να πετύχει τον στόχο της: τον ψηφιακό ολοκληρωτισμό, τη χειραγώγηση και τον πλήρη έλεγχο των δεδομένων των πολιτών.Κρυφές αναθέσεις και συμβάσεις με ψηφιακούς κολοσσούς, που επί μήνες δεν δίνονται στην δημοσιότητα και παραμένουν σε συρτάρια υπουργικών γραφείων, παράκαμψη και απαξίωση της Ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, άρνηση συμμόρφωσης με τον ΓΚΠΔ (GDPR), διάτρητο Μητρώο Ασθενών με ανεξέλεγκτη πρόσβαση σε ιατρικά δεδομένα πολιτών, είναι πρακτικές που υπονομεύουν την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Ωστόσο, αποτελούν τα κύρια εργαλεία της επιτελικής Κυβέρνησης της ΝΔ.Με πρόσχημα την υγειονομική κρίση της πανδημίας, η κυβέρνηση κατ’ εξακολούθηση παραβιάζει τα πλέον ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των πολιτών και παρακάμπτει την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ή ακόμη αρνείται να συμμορφωθεί με τις γραπτές υποδείξεις της.

Η κυβέρνηση, υπότροπη στην παραβίαση τον όρων και προϋποθέσεων επεξεργασίας και εκμετάλλευσης των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των πολιτών, πλήττει όχι μόνο τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματά τους, αλλά την ίδια την Δημοκρατία.Χαρακτηριστικές είναι οι παρακάτω περιπτώσεις:

Τηλεκπαίδευση

Το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων και η εταιρεία «CISCO Hellas ΑΕ» υπέγραψαν σύμβαση για την υλοποίηση της τηλεκπαίδευσης μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας «Webex”. Με τα υπάρχοντα δεδομένα φαίνεται να υπάρχουν τρεις διαφορετικές ημερομηνίες υπογραφής της σύμβασης: η αρχική στις 13.3.2020 και δυο μεταγενέστερες, 11.9.2020 και 9.11.2020 (καθώς και μια τροποποιητική στις 4.12.2020).Κοινό χαρακτηριστικό και των τριών συμβάσεων είναι ότι καμία δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας, δεν έχουν αναρτηθεί στη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» και δεν έχουν κατατεθεί από την Υπουργό Παιδείας στη Βουλή, παρά τα επανειλημμένα αιτήματα κατάθεσής τους από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Επίσης, υπάρχει ο διαρκής κίνδυνος της εμπορικής εκμετάλλευσης των προσωπικών δεδομένων, τα οποία και έχουν παραχωρηθεί για μια επταετία στην παραπάνω πολυεθνική.Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ), ως προς την αρχική σύμβαση διατύπωσε πλήθος συστάσεων με την υπ’ αρ. 4/7-9-2020 γνωμοδότησή της και κάλεσε το ΥΠΑΙΘ να προβεί σε εκτενείς τροποποιήσεις και προσθήκες για τη διασφάλιση της νόμιμης διαδικασίας, θέτοντας αποκλειστική προθεσμία συμμόρφωσης εντός τριών μηνών. Ωστόσο, το Υπουργείο Παιδείας δε συμμορφώθηκε και δεν τήρησε την προθεσμία. Σημειώνεται δε, ότι όπως αναφέρεται στην γνωμοδότηση της ΑΠΔΠΧ, δεν υπήρξε ποτέ καμία προηγούμενη διαβούλευση του ΥΠΑΙΘ και της Αρχής για θέματα τηλεκπαίδευσης.Εν συνεχεία δημοσιεύθηκε (8.12.2020) η «Μελέτη εκτίμησης αντικτύπου σχετικά με την προστασία δεδομένων για τις πράξεις επεξεργασίας κατά την παροχή σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης», που εκπονήθηκε από το Εργαστήριο Νομικής Πληροφορικής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ για λογαριασμό του ΥΠΑΙΘ. Όπως προκύπτει από την εκτίμηση του αντίκτυπου των επιπτώσεων παροχής υπηρεσιών τηλεκπαίδευσης στα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, το Υπουργείο Παιδείας με τις εν λόγω συμβάσεις κατ΄ εξακολούθηση παρακάμπτει ουσιώδεις προϋποθέσεις νομιμότητας και διαφάνειας, προστατεύει ελλιπώς και θέτει σε διακινδύνευση τα προσωπικά δεδομένα των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των οικογενειών τους. Έντονα δε επισημαίνεται ότι ως Υπεύθυνος Προστασίας Δεδομένων (DPO) στο Υπουργείο Παιδείας ορίστηκε μετακλητή υπάλληλος του πολιτικού γραφείου της Υπουργού Παιδείας – η οποία και βρίσκεται υπό τον άμεσο έλεγχο και εποπτεία της, χωρίς να απολαμβάνει της αναγκαίας ανεξαρτησίας και τίθεται σαφώς ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων.

Διαγωγή Μαθητών

Με το νόμο 4692/20 για την «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις», το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων επαναφέρει (άρθ. 5) την αναγραφή χαρακτηρισμού διαγωγής στους τίτλους σπουδών. Η εν λόγω αναχρονιστική και αντιπαιδαγωγική διάταξη προσκρούει σε θεμελιώδη συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα.Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με την υπ’ αριθμ. 32/2020/7.9.2020 απόφασή της (έπειτα από προσφυγή γονέα ενός μαθητή) έκρινε ότι η αναγραφή της «διαγωγής» των μαθητών στα απολυτήρια και τίτλους σπουδών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης παραβιάζει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα προστασίας προσωπικών δεδομένων. Η συγκεκριμένη πρακτική με βάση την ΑΠΔΠΧ δύναται να δημιουργήσει εσφαλμένες εντυπώσεις για το πρόσωπο του μαθητή/πρώην μαθητή ως προς την μεταγενέστερη συμπεριφορά του, η οποία μπορεί να έχει αλλάξει μετά την αποφοίτηση από το σχολείο. Οι απολυτήριοι τίτλοι και τα πιστοποιητικά σπουδών συνιστούν έγγραφα αποδεικτικά της φοίτησης, της επίδοσης και της ολοκλήρωσης ενός σταδίου εκπαίδευσης των µαθητών και συνεπώς -και με βάση την αρχή της αναλογικότητας -δεν είναι αναγκαία ή ανάλογη του επιδιωκόμενου σκοπού η αναγραφή της διαγωγής.Στην απάντησή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε ερώτηση των Ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ουσιαστικά επισημαίνει ότι τα κράτη μέλη πρέπει να ζητούν τη γνώμη της εποπτικής αρχής της χώρας τους (εν προκειμένω της ΑΠΔΠΧ) κατά την εκπόνηση πρότασης νομοθετικού μέτρου που θα εγκριθεί από εθνικό κοινοβούλιο, το οποίο αφορά την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Φυσικά, το ΥΠΑΙΘ κατά πάγια τακτική του παρακάμπτει την Αρχή Προστασίας Δεδομένων και νομοθετεί κατά το δοκούν.Επιπροσθέτως, με την ίδια απόφαση η ΑΠΔΠΧ έκρινε ότι η δήλωση των γονέων για την απαλλαγή από το μάθημα θρησκευτικών πρέπει να γίνεται με απλή επίκληση λόγων συνείδησης, και όχι «θρησκευτικής» συνείδησης, όπως αναγράφει η εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας.

ΑΕΙ

Για το υπό συζήτηση νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με την «Εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις» η ΑΠΔΠΧ διατυπώνει – και πάλι – στη γνωμοδότησή της σοβαρές επιφυλάξεις για την προστασία των προσωπικών δεδομένων για μια σειρά θεμάτων που ρυθμίζονται στο εν λόγω νομοσχέδιο.Η γνωμοδότηση εστάλη στο Γραφείο της Υπουργού Παιδείας στις 21.1.2021 (αρ. πρωτ. 458/21.1.2021) και συνεπώς υπήρχαν χρονικά περιθώρια ενσωμάτωσης των αλλαγών που εισηγείται η ΑΠΔΠΧ στο νομοσχέδιο προτού αυτό κατατεθεί στην Βουλή. Ωστόσο, μέχρι σήμερα ουδεμία αλλαγή υπήρξε, ούτε ανάλογη πρόθεση εκφράστηκε. Ως εκ τούτου, το νομοσχέδιο εξακολουθεί να περιέχει διατάξεις που προδήλως είναι αντίθετες στο Σύνταγμα και τον ΓΚΠΔ.Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο δεν υπάρχει διάταξη η οποία θα προβλέπει τα βασικά χαρακτηριστικά για τον τρόπο επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων (λ.χ. σκοπός ή εξειδίκευση των προσωπικών δεδομένων που προστατεύονται). Επιπλέον, δεν ορίζεται ποιος είναι ο υπεύθυνος επεξεργασίας των δεδομένων (δηλαδή αν είναι τα ΑΕΙ ή κάποια άλλος φορέας), ενώ – σύμφωνα με την ΑΠΔΠΧ – δεν υπάρχουν στο νομοσχέδιο σαφείς και ακριβείς κανόνες που να επιβάλλουν έναν ελάχιστο αριθμό προδιαγραφών, έτσι ώστε τα πρόσωπα των οποίων τα δεδομένα υφίστανται επεξεργασία να έχουν επαρκείς εγγυήσεις ότι προστατεύονται αποτελεσματικά.

Palantir

Η ΗΔΙΚΑ είχε οριστεί ως υπεύθυνη για την επεξεργασία, για λογαριασμό του Υπουργείου Υγείας, των ειδικών κατηγοριών δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα του «Εθνικού Μητρώου Ασθενών από τον κορωνοϊό COVID-19.Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα της ξένης ιστοσελίδας (bussinesswire.com, 7.12.2020), η αμερικάνικη εταιρεία επεξεργασίας και εξόρυξης δεδομένων «Palantir Technologies» γνωστοποίησε την επέκταση της συνεργασίας της με την Ελληνική Κυβέρνηση (ήδη από τον Μάρτιο 2020) για παροχή βοήθειας ως προς τη λήψη αποφάσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Οι όροι και οι προϋποθέσεις συνεργασίας, αλλά και η ίδια η Συμφωνία, δεν δημοσιοποιήθηκαν ποτέ από την Ελληνική Κυβέρνηση. Οι όροι και οι λεπτομέρειες παραμένουν άγνωστες, ενώ η ανακοίνωση της εταιρίας μεταξύ άλλων προέβλεπε την ανάπτυξη: «ενός πίνακα ελέγχου κέντρου ελέγχου κρίσεων για τον πρωθυπουργό, ο οποίος εμφανίζει μια ολιστική επισκόπηση της κατάστασης της πανδημίας COVID-19 στην Ελλάδα σε πραγματικό χρόνο». Μάλιστα, γίνεται λόγος για αξιοποίηση από την κυβέρνηση σχετικού λογισμικού της εταιρείας που εξυπηρετείται στο υπολογιστικό νέφος μιας άλλης εταιρείας, της Amazon Web Services.Η εν λόγω σύμβαση δεν έχει αναρτηθεί σε καμία επίσημη ιστοσελίδα (όπως για παράδειγμα «ΔΙΑΥΓΕΙΑ», ΕΣΗΔΗΣ), ενώ η κυβέρνηση- παρότι θα όφειλε- δεν έχει και πάλι ζητήσει την γνωμοδότηση της Ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.Το συγκεκριμένο ζήτημα έθεσαν ενώπιον της Κομισιόν και τα μέλη της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, επισημαίνοντας τους κινδύνους που απορρέουν από «μια συνεργασία, η οποία φέρεται να ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2020, με πρόσχημα την πανδημία, μέσω της αξιοποίησης σχετικού λογισμικού της εταιρείας και χωρίς ποτέ η ελληνική κυβέρνηση να έχει γνωστοποιήσει οποιαδήποτε πληροφορία». Υπό την πίεση των αντιδράσεων η κυβέρνηση, αναγκάστηκε να διακόψει στις 23 Δεκεμβρίου την συνεργασία με την αμερικανική εταιρεία.

ΕΟΔΥ

Με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 3950/23.12.2020 γνωμοδότησή του το Αυτοτελές Γραφείο Υπευθύνου Προστασίας Δεδομένων (ΥΠΔ/ DPO) του Υπουργείου Υγείας αποφάνθηκε ότι ο ΕΟΔΥ ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο (16.11.2020)- κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων για την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα (ΓΚΠΔ)-συγκεντρώνει μέσω των ΥΠΕ και επεξεργάζεται απευθείας (σε καθημερινή βάση) τα ιατρικά προσωπικά δεδομένα του συνόλου των ασθενών που νόσησαν με COVID -19 σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Ενώ θέτει ξεκάθαρα ζήτημα νομιμότητας της πρακτικής που ακολουθείται από τον ΕΟΔΥ, η οποία καθιστά εντελώς διάτρητο το Μητρώο Ασθενών.Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ με έγγραφό του στις 18/11/2020 ζητούσε από όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) να του αποστέλλονται σε καθημερινή βάση ηλεκτρονικά και συγκεντρωτικά τα ιατρικά δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα όλων των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων ασθενών SARS – CV2 που νοσηλεύονται σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Πρόκειται για ιατρικά δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, στα οποία ταυτοποιείται πλήρως ο ασθενής (ονοματεπώνυμο, ΑΜΚΑ). Συνεπώς, παρά τα ρητώς οριζόμενα, ο ΕΟΔΥ συγκεντρώνει και επεξεργάζεται απευθείας τα προσωπικά δεδομένα ασθενών με Covid-19.Το ζήτημα έφερε στην Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με αναφορά που κατατέθηκε στις 27.01.2021. Επειδή η Κυβέρνηση είναι υπότροπη και εξακολουθεί να μην συμμορφώνεται τόσο προς τις διατάξεις του Συντάγματος, τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (GDPR), όσο και την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία προσωπικών δεδομένων.Επειδή είναι αναγκαία και επιβεβλημένη η αποτελεσματική προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών από τη χρήση λογισμικών ή άλλων μεθόδων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.Επειδή, η διαφάνεια, η λογοδοσία και η τήρηση της νομιμότητας αποτελούν βασικές αρχές για την λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.Επειδή, η κυβέρνηση με πρόσχημα την πανδημία συστηματικά καταστρατηγεί τον προστατευτικό πυρήνα θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών.Επειδή, η κυβέρνηση όταν πρόκειται για θέματα προστασίας προσωπικών δεδομένων, παρακάμπτει συστηματικά την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.Επειδή, σύμφωνα με την καταστατική της θέσμιση η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έχει ως αποστολή της την εποπτεία της εφαρμογής του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (ΓΚΠΔ), του νόμου 4624/2019, του νόμου 3471/2006 και άλλων ρυθμίσεων που αφορούν την προστασία του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, για τους σκοπούς της πρόληψης, διερεύνησης, ανίχνευσης ή δίωξης ποινικών αδικημάτων ή της εκτέλεσης ποινικών κυρώσεων και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων καθώς και την ενάσκηση των αρμοδιοτήτων που της ανατίθενται κάθε φορά.Για όλους τους παραπάνω λόγους ερωτάται η ΑΠΔΠΧ:

Τι μέτρα προτίθεται να λάβει η Αρχή, ώστε να προστατευτούν οι πολίτες από την συνεχή έκθεση και επεξεργασία των ευαίσθητων προσωπικών τους δεδομένων από την κυβέρνηση ή τις ιδιωτικές πολυεθνικές με τις οποίες συμβάλλεται και συνεργάζεται η κυβέρνηση; Τι μέτρα προτίθεται να λάβει, ώστε να σταματήσει η κυβέρνηση να παρακάμπτει συστηματικά τον θεσμικό ρόλο και την αποστολή της ΑΠΔΠΧ και να παραβιάζει τόσο το Σύνταγμα, όσο και τον ΓΚΠΔ και συλλήβδην τις αρχές του ενωσιακού δικαίου σε θέματα προστασίας προσωπικών δεδομένων; Τι μέτρα προτίθεται να λάβει για την προστασία του αδιάβλητου του Εθνικού Μητρώου Ασθενών, την προστασία των προσωπικών δεδομένων των ασθενών από την κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας (όπως αναφέρεται στην γνωμοδότηση του Αυτοτελούς Γραφείου Υπευθύνου Προστασίας Δεδομένων του Υπουργείου Υγείας) συγκέντρωση και απευθείας επεξεργασία τους από τον ΕΟΔΥ;

Με τιμή

Θεοδώρα (Δώρα) Αυγέρη

Αναπληρώτρια Τομεάρχης Υγείας -Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β’ Θεσσαλονίκης

 

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…