Newsroom

Newsroom

ΣΥΡΙΖΑ: Το σχολείο δεν είναι πεδίο υγειονομικού ρίσκου, ούτε εργαλείο πολιτικής σκοπιμότητας

Για «αχρείαστο ρίσκο που δεν εξυπηρετεί εκπαιδευτικές ανάγκες» κάνει λόγο το τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του σχετικά με την απόφαση επαναλειτουργίας των σχολείων

5056462 1

Το τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την απόφαση επαναλειτουργίας των σχολείων, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι αποτελεί ένα «αχρείαστο ρίσκο που δεν εξυπηρετεί εκπαιδευτικές ανάγκες».

«Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη σταδιακή επαναλειτουργία των σχολείων, παρά τις ενστάσεις και επιφυλάξεις που διατυπώνει σημαντικό μέρος της επιστημονικής κοινότητας και τις έντονες ανησυχίες εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων.

Το αχρείαστο αυτό ρίσκο δεν εξυπηρετεί ουσιαστικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Τα μέτρα που ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως φανερώνουν πως η κυβέρνηση πασχίζει να σκηνοθετήσει την επιστροφή στην «κανονικότητα», μέσω βεβιασμένων αποφάσεων, ρητορικών προτροπών και αμφισβητήσιμων επιστημονικών υποθέσεων εργασίας. Οι λίγες ημέρες επίπλαστης κανονικότητας -ουσιαστικά 10 μέρες μαθημάτων- υπηρετούν τον κυβερνητικό σχεδιασμό προκατασκευής πολιτικών κερδών, ένα νέο success story», σημειώνει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, τονίζεται ότι: «Η απουσία πρότερων και συστηματικών διαγνωστικών ελέγχων μαθητών και εκπαιδευτικών, η μη-υποχρεωτική χρήση μάσκας εντός των τάξεων, η απουσία κάθε δέσμευσης για δωρεάν παροχή σε όλες και όλους των προβλεπόμενων μέσων προστασίας, οι σοβαρές ανεπάρκειες σε επίπεδο σχολικών υποδομών -ειδικά στο πεδίο της καθαριότητας, η αναφορά της υπουργού Παιδείας σε ανύπαρκτα ειδικά πρωτόκολλα για την προστασία των εκπαιδευτικών και μαθητών, είναι λίγα από τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν τις έντονες επιφυλάξεις και τις ενστάσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Η επιμονή της κυβέρνησης για επαναλειτουργία των σχολείων είναι αδικαιολόγητη, παιδαγωγικά αχρείαστη και πολιτικά υπερφίαλη, θέτοντας σε αβεβαιότητα την σωματική και ψυχική υγεία εκατοντάδων χιλιάδων μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων. Η ανευθυνότητα αυτή δηλώνει την απουσία ενός ουσιαστικού κοινωνικού και πολιτικού σχεδίου για το ζήτημα της πανδημίας.

Ενώ η πανδημία αναδεικνύει την αναγκαιότητα ενίσχυσης των δημόσιων υποδομών και λειτουργιών του Κοινωνικού Κράτους, με αιχμή το ΕΣΥ, καθώς και τη δημοκρατική αναζήτηση έκτακτων κοινών τόπων για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας, η κυβέρνηση της ΝΔ παραμένει σταθερά προσανατολισμένη στο «business as usual», τόσο θεσμικά όσο και πελατειακά. Μεθοδεύει νομοθετικό έργο για την Παιδεία και το Περιβάλλον παρά τις έντονες αντιδράσεις και οργανώνει την εμπορευματοποίηση εκτάκτων αναγκών με απευθείας αναθέσεις εκατομμυρίων.

Το υπουργείο Παιδείας αντί να προετοιμάζει την ασφαλή διεξαγωγή των Πανελλήνιων εξετάσεων (σημ. δεν υπήρξε καμία σχετική αναφορά πέραν της ημερομηνίας διεξαγωγής) και την ομαλή έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς (ενδυνάμωση του δημόσιου συστήματος εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, διορισμοί μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών, σχολικών νοσηλευτών, ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών, βελτίωση των υγειονομικών συνθηκών σε σχολεία και πανεπιστήμια), επιλέγει να δυναμιτίσει το εκπαιδευτικό σύστημα και τη δημόσια υγεία ώστε να υπηρετήσει πολιτικές σκοπιμότητες και κομματικές ιδιοτέλειες.

Δυστυχώς τα μέτρα που ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας δεν αντιστοιχούν στην αγωνία, τις θυσίες και την υπευθυνότητα που επέδειξαν οι πολίτες της χώρας έως τώρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, υπερκαλύπτοντας -στην πλειοψηφία των περιπτώσεων- τις ανεπάρκειες και τις παραλείψεις του κυβερνητικού σχεδιασμού».

Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη: Παιδάκι 2,5 ετών εγκλωβίστηκε σε αμάξι – Χρειάστηκε η συνδρομή της Πυροσβεστικής

pyrosvestiki 2

Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη: Παιδάκι 2,5 ετών εγκλωβίστηκε σε αμάξι – Χρειάστηκε η συνδρομή της Πυροσβεστικής

Τον τρόμο βίωσε μια μητέρα όταν είδε το παιδί της να εγκλωβίζεται μέσα στο αμάξι

Άλκης Δαυίδ: Καταδικάστηκε για βιασμό ο κληρονόμος της Coca-Cola 3Ε – Θα πληρώσει 900 εκατ. δολάρια

sillipsi david kannavis1

Άλκης Δαυίδ: Καταδικάστηκε για βιασμό ο κληρονόμος της Coca-Cola 3Ε – Θα πληρώσει 900 εκατ. δολάρια

Καλείται να πληρώσει 900 εκατομμύρια δολάρια αποζημίωση σύμφωνα με απόφαση δικαστηρίου του Λος Άντζελες.

ΕΣΗΕΑ: Εξέδωσε ανακοίνωση για την επίθεση στον δημοσιογράφο Φρίξο Δρακοντίδη την ώρα που έκανε ρεπορτάζ για τις φωτιές

δημοσιογράφος 1

ΕΣΗΕΑ: Εξέδωσε ανακοίνωση για την επίθεση στον δημοσιογράφο Φρίξο Δρακοντίδη την ώρα που έκανε ρεπορτάζ για τις φωτιές

Την επίθεση αγνώστων στον δημοσιογράφο Φρίξο Δρακοντίδη καταδίκασε με ανακοίνωση της η ΕΣΗΕΑ