Newsroom

Newsroom

ΣΥΡΙΖΑ: Σαμαράς – Βενιζέλος ονειρεύονται κόμματα χορηγών

Με  “όχι” απαντά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα σχέδια των Αντ. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλου για νέα, σημαντική περικοπή…

syriza 36

Με  “όχι” απαντά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα σχέδια των Αντ. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλου για νέα, σημαντική περικοπή της επιχορήγησης των κομμάτων, πρόθεση την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει, διά του Ν. Βούτση, ως “άθλιο αντιδημοκρατικό λαϊκισμό”.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την ώρα που τα κόμματα της συγκυβέρνησης βάζουν προσκόμματα στη λειτουργία του πολιτεύματος, τα ίδια αυτά κόμματα που έχουν δανεικά και αγύριστα 250 εκατομμύρια ευρώ (!) φροντίζουν να εξασφαλίσουν την οικονομική επιβίωσή τους μέσω… χορηγών.

Το θέμα επανήλθε στην επικαιρότητα, από δημοσίευμα της “Καθημερινής” της Κυριακής, σύμφωνα με το οποίο πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης συζήτησαν την περασμένη Τετάρτη το θέμα στην κατεύθυνση της δραστικής μείωσης, στο μισό, της κρατικής χρηματοδότησης προς τα κόμματα, συγκεκριμένα από τα 20 εκατ. που είναι σήμερα, στα 10 εκατ.

Αξίζει να επισημανθεί ότι κύκλοι του υπουργείου Εσωτερικών δεν διέψευδαν το δημοσίευμα, παραπέμποντας σε επίσημες ανακοινώσεις, χωρίς να προσδιορίζουν τον χρόνο. Η πρωτοβουλία ελήφθη εν αγνοία του αρμόδιου υπουργού Γιάννη Μιχελάκη, αποκάλυψε μιλώντας στον Βήμα FM ο Νίκος Βούτσης και το είπε μετά λόγου γνώσεως, αφού την περασμένη εβδομάδα αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία συμμετείχε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, είχε επισκεφθεί τον Γ. Μιχελάκη με αντικείμενο και το θέμα της χρηματοδότησης των κομμάτων μεταξύ άλλων.

Με αφετηριακή θέση αφενός ότι τα πολιτικά κόμματα έχουν ρόλο στο πολίτευμά μας, αφετέρου υπέρ της διαφάνειας, ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει την υποκρισία Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Ο Ν. Βούτσης, αφού θύμισε ότι η επιχορήγηση μειώθηκε κατά 65% (το 2010 ήταν στα 55 εκατ., ενώ το 2013 στα 20 εκατ.), κατηγόρησε τους δύο πολιτικούς αρχηγούς ότι δεν έχουν “το ηθικό δικαίωμα να ετοιμάσουν ένα τέτοιο νομοσχέδιο”.

Και εξήγησε και το γιατί: “Γιατί ο μεν χρωστάει -όχι προσωπικά- 130 εκατομμύρια και ο δε 120 εκατομμύρια. Και ο μεν θέλει 300 χρόνια και ο δε 80 για να ξεχρεώσουν εάν πράγματι η κρατική επιχορήγηση που θα συμπεριλαμβάνει και τα ιδρύματα των κομμάτων κ.λπ. είναι αυτού του ύψους”.

Αλλά δεν έχουν το ηθικό δικαίωμα και για ακόμη έναν λόγο: “Η διαφάνεια πρέπει να υπάρχει είτε έτσι, είτε αλλιώς. Για το ότι θα είμαστε όμηροι σε sponsoring, το οποίο θα είναι μισό πάνω από το τραπέζι και ενδεχομένως και μισό κάτω από το τραπέζι, δηλαδή ότι θα έχουμε κόμματα αγορών στη μεταπολιτική της μετα-μεταπολίτευσης, όχι απλώς είμαστε αντίθετοι, θα το πολεμήσουμε με όλα τα μέσα. Εμείς διαφανέστατα λειτουργούμε”, ξεκαθάρισε ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

usa

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα την αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ για…

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Bernat theoden titanikos

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Ο ηθοποιός Μπέρναρντ Χιλ, γνωστός από τους ρόλους του στον Τιτανικό και στον Άρχοντα των…