ΔΠ

Δημήτρης Πετράς

ΣΥΡΙΖΑ: Όλα ξεκινούν από την αρχή – Στρατηγική αντεπίθεσης και νίκης όχι διαχείρισης της ήττας 

Θα ήταν λάθος ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Ιουνίου να κατέβει με τη νοοτροπία της διασφάλισης της δεύτερης θέσης

syriza 5

Αναμφίβολα, οι εκλογές της 21ης Μαΐου έφεραν ένα οδυνηρό αποτέλεσμα για το ΣΥΡΙΖΑ, ένα πραγματικό σοκ για τους προοδευτικούς πολίτες που ήθελαν πολιτική αλλαγή στη χώρα.  Από την Κυριακή το βράδυ όλοι μας ακούμε διάφορες αναλύσεις για τα αίτια της πτώσης των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ και της αύξησης των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας. Τι πραγματικά συνέβη; Ήταν η απλή αναλογική και η απροθυμία των εν δυνάμει συμμάχων μας να συνεργαστούν μαζί μας; Ήταν η αίσθηση σταθερότητας, ασφάλειας και σιγουριάς που δημιούργησε η ΝΔ μέσω των ΜΜΕ;  Ήταν τα μηνύματα των στελεχών μας που διατυπώνονταν με τέτοιο τρόπο, ώστε μπορούσαν να διαστρεβλωθούν από τον αντίπαλο; Ήταν οι οργανωτικές μας αδυναμίες απέναντι σε ένα πανίσχυρο σύστημα που έκανε τα πάντα για την επιβίωσή του; Ήταν η έλλειψη επαφής μας με τα ευρύτερα κοινωνικά στρώματα που πείστηκαν από το κυβερνητικό αφήγημα;

Ίσως όλα τα παραπάνω και ακόμη περισσότερα. Μπορεί και ο γιαλός να είναι στραβός και στραβά να αρμενίζουμε. Ας μην λησμονούμε πως το σύστημα της ολιγαρχίας έδωσε έναν αγώνα επιβίωσης και τελικά κατάφερε να δημιουργήσει ένα πλαίσιο που δεν ήταν καθόλου εύκολο να αντιμετωπίσουμε.  Οι αντίπαλοί μας αποδείχθηκαν ικανότεροι σκακιστές και σίγουρα η επικοινωνία κυριάρχησε της ουσίας.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλείται να διαχειριστεί την ήττα μέσα σε συνθήκες νέας προεκλογικής περιόδου, γεγονός που θα επιφέρει πολλούς κινδύνους εάν επικρατήσει στο εσωτερικό του η εσωστρέφεια και η μελαγχολία. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να βάλουμε κάτω από το χαλί τις αιτίες της ήττας, αλλά δεν θα κάνουμε τη χάρη στους πολιτικούς μας αντιπάλους να παραδοθούμε χωρίς να δώσουμε την τελική μάχη για τη σωτηρία, όχι του πολιτικού μας χώρου, αλλά του λαού. Μετά το πέρας αυτής της δύσκολης διαδικασίας θα αφιερώσουμε όσο χρόνο απαιτείται για να εξετάσουμε τους λόγους που το αφήγημά μας δεν έπεισε στις πρόσφατες εκλογές.

Από την άλλη πλευρά, θα ήταν λάθος ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Ιουνίου να κατέβει με την νοοτροπία της διασφάλισης της δεύτερης θέσης, έχοντας ως μόνο επίδικο την ηγεμονία ενός συρρικνωμένου κεντροαριστερού χώρου. Θα ήταν μέγιστο σφάλμα η ηγεσία του κόμματος και τα στελέχη μας να διαγκωνίζονται το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη αναφορικά με το ποιος θα έχει μεγαλύτερο ποσοστό. Είναι μία ατελέσφορη στρατηγική που θα μας οδηγήσει σε μία ακόμα μεγαλύτερη ήττα.

Όλοι μας γνωρίζουμε πολίτες που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΜΕΡΑ 25 και άλλα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα και βρίσκονταν έως τελευταία στιγμή ενώπιον ενός μεγάλου διλήμματος. Δεν είχαν πειστεί από την πρότασή μας, έβλεπαν ορισμένες αντιφάσεις μας, αλλά την ίδια στιγμή ήθελαν να φύγει οπωσδήποτε ο Μητσοτάκης. Έχοντας στο μυαλό τους πως έτσι κι αλλιώς θα προκύψουν και δεύτερες εκλογές, κατευθύνθηκαν στη λογική της χαλαρής ψήφου και της υπερψήφισης του τοπικού υποψήφιου βουλευτή.

Ωστόσο, όλα ξεκινούν από την αρχή. Στη νέα κάλπη δεν έχει πέσει ακόμα ούτε μία ψήφος. Η πλειονότητα του ελληνικού λαού είναι δυσαρεστημένη από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά δεν βλέπει με ενιαίο τρόπο την εναλλακτική πρόταση από τις προοδευτικές δυνάμεις της χώρας. Έχουμε μπροστά μας ακριβώς έναν μήνα. Είναι επιτακτική ανάγκη να έρθουμε σε επαφή με τους πολίτες και να τους εξηγήσουμε το μήνυμά μας. Να τους διαβεβαιώσουμε πως τίποτα δεν χάθηκε και ότι σε αυτήν την νέα εκλογική αναμέτρηση είναι εφικτό να επικρατήσουν οι δυνάμεις που θα τους δώσουν ελπίδα και ανάσα, τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη, τη διαφάνεια και την κοινωνική προστασία.

Οι πολίτες δεν έχουν λόγο να ψηφίσουν ένα κόμμα που περιπλανιέται χωρίς σαφή προσανατολισμό και με κεντρικά στελέχη που επιτίθενται ο ένας στον άλλον. Χρειάζεται τόλμη και άμεσες αποφάσεις που θα έχουν ως στόχευση την προστασία των πολιτών από όσους τώρα αισθάνονται παντοδύναμοι και ανέγγιχτοι. Τα συνθήματά μας δεν ήταν λάθος. Δεσμευτήκαμε για αυξήσεις στους μισθούς, για την μείωση των τιμών, για τη ρύθμιση των χρεών και για την οικοδόμηση ενός δίκαιου, αποτελεσματικού κράτους που θα στέκεται στο πλευρό του πολίτη. Δυστυχώς, οι άλλες πολιτικές δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικές και δημοκρατικές δεν ήθελαν να προσθέσουν πάνω σε αυτούς τους άξονες ακόμα περισσότερα φιλολαϊκά μέτρα, αλλά επέλεξαν την πολεμική κατά του ΣΥΡΙΖΑ, τακτική που ακολούθησε και η Νέα Δημοκρατία.

Όσοι θέλουν να ηττηθεί η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να συναντηθούν μαζί μας στην κάλπη της 25ης Ιουνίου. Ο προσανατολισμός μας πρέπει να είναι σε αυτήν την κατεύθυνση και μόνο. Το πολιτικό σύστημα επενδύει στις εσωτερικές μας διαιρέσεις, στις διχόνοιες, στον εμφύλιο. Οι πορφυρογέννητοι και κατά δήλωσή τους νόμιμοι ιδιοκτήτες της χώρας, θέλουν να περάσουν στην κοινή γνώμη μία εικόνα διάλυσης για εμάς.  Ας μην τους διευκολύνουμε!

* Ο Δημήτρης Πετράς είναι μέλος του συντονιστικού της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Πειραιά

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Άνω Λιόσια: Αδέσποτη σφαίρα βρέθηκε στο προαύλιο Δημοτικού σχολείου (video)

σφαιρα

Άνω Λιόσια: Αδέσποτη σφαίρα βρέθηκε στο προαύλιο Δημοτικού σχολείου (video)

Αδέσποτη σφαίρα εντοπίστησε σε προαύλιο δημοτικού σχολείου στη Δυτική Αττική, επαναφέροντας μνήμες από την τραγωδία…

Ρέθυμνο: Φοιτήτρια καταγγέλλει εισβολή αστυνομικών στο σπίτι της-Προσαγωγές αλληλέγγυων στον λαό της Παλαιστίνης

astynomia rethimno

Ρέθυμνο: Φοιτήτρια καταγγέλλει εισβολή αστυνομικών στο σπίτι της-Προσαγωγές αλληλέγγυων στον λαό της Παλαιστίνης

Αφορμή για την επιχείρηση -σύμφωνα με την καταγγελία- ήταν να βρεθεί ποιος έγραψε συνθήματα υπέρ…

Δολοφονία Λυγγερίδη: Στη φυλακή για ναρκωτικά τρεις από τους συλληφθέντες στην επιχείρηση της ΕΛΑΣ

6199823 1 1

Δολοφονία Λυγγερίδη: Στη φυλακή για ναρκωτικά τρεις από τους συλληφθέντες στην επιχείρηση της ΕΛΑΣ

Οι δέκα κατηγορούμενοι οδηγηθήκαν το πρωί ενώπιον της 4ης τακτικής ανακρίτριας ενώπιον της οποίας απολογήθηκαν…

NBA: Συγκλονίζει ο Τζοέλ Εμπίντ – «Πάσχω από σύνδρομο παράλυσης στο πρόσωπο, δεν τα παρατάω» (video)

Joel Embiid speaks on eye injury being diagnosed as Bells Palsy 0 4 screenshot

NBA: Συγκλονίζει ο Τζοέλ Εμπίντ – «Πάσχω από σύνδρομο παράλυσης στο πρόσωπο, δεν τα παρατάω» (video)

Το τι περνάει τον τελευταίον καιρό αποκάλυψε ο μπασκετμπολίστας Τζοέλ Εμπίντ