Newsroom

Newsroom

ΣΥΡΙΖΑ: Ο ερχομός της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχει ανοίξει για τα καλά την όρεξη του ΣΕΒ

Καθεστώς φορολογικής ασυλίας του μεγάλου πλούτου και υιοθέτηση των θέσεων του ΔΝΤ σχετικά με τη μείωση του αφορολόγητου διεκδικεί ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), όπως προκύπτει από το μηνιαίο δελτίο οικονομικής δραστηριότητας που εξέδωσε, υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.  

nd 0

Ειδικότερα, αναφέρει ότι όπως προκύπτει από το μηνιαίο δελτίο οικονομικής δραστηριότητας που εξέδωσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Βιομηχανιών, «διεκδικεί καθεστώς φορολογικής ασυλίας του μεγάλου πλούτου και υιοθέτηση των θέσεων του ΔΝΤ σχετικά με τη μείωση του αφορολόγητου».

Ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει πως «το μέγεθος της απληστίας του ΣΕΒ είναι τέτοιο που φτάνει στο σημείο να ζητά την άρση των μέτρων στήριξης για τα χαμηλότερα εισοδήματα και, την ίδια στιγμή, απαιτεί να μειωθεί το αφορολόγητο, επικαλούμενος την “επέκταση της φορολογικής βάσης”, όπως ακριβώς το ΔΝΤ. Επιπλέον, διεκδικεί τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, απειλώντας με την αποχώρηση επιχειρήσεων στο εξωτερικό».

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι θα σταθεί απέναντι «στις επιδιώξεις αυτές και σε όσους πρόθυμους σπεύσουν να τις υλοποιήσουν». Τονίζει δε πως «στον αντίποδα των θέσεων του ΣΕΒ και της ΝΔ, η μόνη λύση για το μέλλον της χώρας είναι το μοντέλο του ΣΥΡΙΖΑ για τη δίκαιη ανάπτυξη με επίκεντρο τις δυνάμεις της εργασίας, για το οποίο θέσαμε τις βάσεις κατά την κυβερνητική μας θητεία».

Τι ζητά ο ΣΕΒ

Την αντίθεσή του με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τους χαμηλόμισθους και τους ελεύθερους επαγγελματίες δηλώνει ο ΣΕΒ στο μηνιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων.

Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι: «Το φορολογικό σύστημα παραμένει δέσμιο παρεμβάσεων στήριξης των στρωμάτων με χαμηλότερα εισοδήματα (φόρος εισοδήματος και περιουσίας), χωρίς μετρήσιμες παρεμβάσεις για την αποτελεσματική επέκταση της φορολογικής βάσης και τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους των βαριά φορολογούμενων στελεχών των ελληνικών επιχειρήσεων που φεύγουν στο εξωτερικό».

«Στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας καταγράφουν σχετικά μεγαλύτερες ελαφρύνσεις στα χαμηλότερα εισοδήματα των μισθωτών και συνταξιούχων απ’ ό,τι στους άνω των 20.000 ευρώ (στελέχη επιχειρήσεων), και πολύ μεγαλύτερες ελαφρύνσεις στους ελεύθερους επαγγελματίες απ’ ό,τι στους μισθωτούς», αναφέρει συγκεκριμένα ο Σύνδεσμος και προσθέτει:

«Εάν όντως έτσι έχουν οι κλίμακες, τότε οι αλλαγές στη φορολογία των φυσικών προσώπων είναι προς τη λάθος κατεύθυνση, καθώς περιορίζουν την αναπτυξιακή διάσταση των παρεμβάσεων στη φορολογία: Πρώτον, δεν δίνονται κίνητρα στα πιο παραγωγικά στελέχη από τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους (πέραν της γενικής μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1 π.μ. από τον Ιούλιο του 2020), και δεύτερον, τίθενται αντικίνητρα στην αναδιάρθρωση του εργατικού δυναμικού υπέρ της μισθωτής εργασίας, που συνδέεται με υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης παγκοσμίως. Τέλος, εάν η μείωση του αφορολογήτου περιορίζεται, όπως καταγράφεται σε δημοσιεύματα του Τύπου, σε ποσά κάτω των 1.000 ευρώ ανά προστατευόμενο τέκνο, τότε τα μέτρα προστασίας της οικογένειας είναι κατώτερα των περιστάσεων». Συνολικά, κατά τον ΣΕΒ, «στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2020 λείπουν οι κομβικές αλλαγές που θα προσέδιδαν ισχυρή αναπτυξιακή διάσταση».

Κασσελάκης: Η τελευταία συνέντευξη πριν το στρατό… με τον Λιάγκα έξω από το στρατόπεδο (video)

Κασσελάκης 1

Κασσελάκης: Η τελευταία συνέντευξη πριν το στρατό… με τον Λιάγκα έξω από το στρατόπεδο (video)

Ο Στέφανος Κασσελάκης μίλησε για όλα λίγη ώρα πριν περάσει την πύλη του στρατοπέδου στη…

Καιρός: Πώς θα κινηθεί η νέα κακοκαιρία σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη – Τι ισχύει για την 25η Μαρτίου (video)

pexels vung nguyen 17260100

Καιρός: Πώς θα κινηθεί η νέα κακοκαιρία σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη – Τι ισχύει για την 25η Μαρτίου (video)

Φαίνεται πως ο καιρός μας έκανε τη χάρη στο ένα απ' τα δυο συνεχόμενα τριήμερα

Τσαλίκης: «Νευριάζω όταν ρωτάτε τον Οικονομόπουλο για τα ομόφυλα… βγάλε έναν επιστήμονα» (video)

Τσαλίκης Οικονομόπουλο

Τσαλίκης: «Νευριάζω όταν ρωτάτε τον Οικονομόπουλο για τα ομόφυλα… βγάλε έναν επιστήμονα» (video)

Ο Γιώργος Τσαλίκης είχε ένα μικρό ξέσπασμα όταν μίλησε για τον Νίκο Οικονομόπουλο και τα…