ΣΥΡΙΖΑ: Μαζί με τα αρχαία ξηλώνουν κάθε έννοια σεβασμού θεσμών και Δημοκρατίας

«Η υπουργός Πολιτισμού και ο πρωθυπουργός έχουν βαλθεί, με αντιθεσμικές παρεμβάσεις και απαράδεκτες μεθοδεύσεις, μαζί με τα αρχαία να ξηλώσουν και κάθε έννοια σεβασμού των θεσμών και της Δημοκρατίας», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ για τις «τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την τύχη του μοναδικού κοσμικού μνημείου της παλαιοχριστιανικής και πρωτοβυζαντινής Θεσσαλονίκης που ανασκάφηκε στο σταθμό Βενιζέλου του Μετρό».

αρχαια1

Η αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνει ότι στηρίζει τους πολίτες που κινητοποιούνται ζητώντας και Μετρό και αρχαία στη Θεσσαλονίκη «απέναντι στις καθεστωτικές πρακτικές των ‘νόμιμων ιδιοκτητών’ της χώρας» και καλεί τους δικαστές, ενόψει της συνεδρίασης του ΣτΕ στις 6 Νοεμβρίου, «να διαφυλάξουν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, μένοντας ανεπηρέαστοι από μεθοδεύσεις χειραγώγησής τους σε βάρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, της νομιμότητας αλλά και της διεθνούς εικόνας της χώρας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει ότι παρακολουθεί εμβρόντητος τις εξελίξεις και πως «μια εβδομάδα πριν από την κρίσιμη εκδίκαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας των προσφυγών συλλόγων της κοινωνίας των πολιτών και σωματείων του υπουργείου Πολιτισμού κατά της υπουργικής απόφασης για την απόσπαση των μοναδικών αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου, η κυβέρνηση επιχειρεί να εμποδίσει και να χειραγωγήσει τον δημόσιο διάλογο και κινεί υποψίες για προσπάθεια επηρεασμού της Δικαιοσύνης». Ειδικότερα, παραπέμπει σε χθεσινό δημοσίευμα της «ΑΥΓΗΣ» όπου αναφέρεται ότι την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου, η υπουργός Πολιτισμού επισκέφθηκε στο γραφείο της την πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας κυρία Μαίρη Σαρπ. Ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει πως «μια τέτοια επίσκεψη στη συγκεκριμένη στιγμή – δεδομένου ότι το δημοσίευμα μέχρι τώρα δεν έχει διαψευστεί από το ΥΠΠΟΑ – συνιστά ανεπίτρεπτη παρέμβαση στη Δικαιοσύνη, πλήττει το κύρος των θεσμών, και δεν μπορεί να πραγματοποιήθηκε εν αγνοία του πρωθυπουργού». Προσθέτει ότι ο πρωθυπουργός «προκαταλαμβάνοντας τις γνωμοδοτήσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, ‘εξήγγειλε’ στην περσινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το πισωγύρισμα στην καταστροφική απόσπαση των αρχαιοτήτων, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο».

Επιπλέον, αναφέρει ότι χτες το κανάλι της Βουλής ακύρωσε προγραμματισμένη για τις 31 Οκτωβρίου εκπομπή αφιερωμένη στις αρχαιότητες του Μετρό Θεσσαλονίκης, με καλεσμένους εκπροσώπους των συλλόγων που έχουν προσφύγει στο ΣτΕ αλλά και της αναδόχου εταιρείας. Σχολιάζει επ’ αυτού ότι «εύλογα υποθέτει κανείς ότι η απαράδεκτη αυτή λογοκρισία, η φίμωση της διαφορετικής άποψης – πλήγμα στον πλουραλισμό και στη Δημοκρατία – έγινε κατόπιν εντολής από το Μέγαρο Μαξίμου, το ίδιο που στέλνει λεπτομερείς οδηγίες προς τα φιλικά και αφειδώς χρηματοδοτούμενα από το κράτος ΜΜΕ σχετικά με το πώς πρέπει να ασκούν την ενημέρωση (;) των πολιτών».

Κατόπιν αυτών, η αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνει ότι δεν μπορεί παρά να διαπιστώσει «μια σοβαρή εκτροπή στον τρόπο λειτουργίας των θεσμών στη χώρα μας. Εκτροπή αναφορικά τόσο με τη συνταγματικά κατοχυρωμένη προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, όσο και με επίσης θεσμικά κατοχυρωμένες αξίες του δημοκρατικού πολιτεύματος – την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, την αντικειμενικότητα και τον πλουραλισμό της ενημέρωσης».

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…