ΣΥΡΙΖΑ: Κοινή διακήρυξη εκλεγμένων και υποψήφιων Περιφερειαρχών εν όψει των εκλογών της Ένωσης Περιφερειών

Σε κοινή πολιτική διακήρυξη προχωρούν οι Περιφερειάρχες Αττικής Ρένα Δούρου και Ιονίων Νήσων Θόδωρος Γαλιατσάτος με τους υποψηφίους Περιφερειάρχες και…

syriza sima logotupo thumb large 3 7

Σε κοινή πολιτική διακήρυξη προχωρούν οι Περιφερειάρχες Αττικής Ρένα Δούρου και Ιονίων Νήσων Θόδωρος Γαλιατσάτος με τους υποψηφίους Περιφερειάρχες και εκλεγμένους Περιφερειακούς Συμβούλους του ΣΥΡΙΖΑ στις υπόλοιπες 11 Περιφέρειες της χώρας εν όψει των εκλογών της Ένωσης Περιφερειών έως τις 15 Οκτωβρίου.

Όπως σημειώνουν, στόχος τους στις αρχαιρεσίες και την εκλογική διαδικασία στον β’ βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι η απόκρουση των μνημονιακών πολιτικών, η έξοδος από την οικονομική κρίση με όρους αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής έκτακτης ανάγκης και της ανεργίας, η αποκατάσταση των μεγάλων απωλειών που υπέστησαν τα πλατιά λαϊκά στρώματα, η δημοκρατική και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με την κοινωνία συνοδοιπόρο.

Ασκούν έντονη κριτική στη «λογική που θέλει τους Περιφερειάρχες εκτελεστικά όργανα των κυβερνητικών αποφάσεων, ομοτράπεζους των μεγάλων εγχώριων και ξένων συμφερόντων και εντολοδόχους των υποδείξεων του εκάστοτε κ. Φούχτελ».

Συγχρόνως, ασκούν κριτική στην απερχόμενη διοίκηση της ΕΝΠΕ, η οποία «στη βάση της ακραίας πλειοψηφικής συγκρότησης της Γενικής Συνέλευσης και του Διοικητικού της Συμβουλίου εξασφάλισε στις δυνάμεις της συγκυβέρνησης τον απόλυτο έλεγχο» και «αποδείχθηκε πολύτιμος συνεργός των περισσότερων από τις μνημονιακές κυβερνητικές επιλογές που οδήγησαν στη διάλυση της Αυτοδιοίκησης, αλλά και στην αποδιάρθρωση του κοινωνικού ιστού και της παραγωγικής βάσης της χώρας».

Τελικός στόχος είναι μια «περιφερειακή Αυτοδιοίκηση με τους πολίτες, από τους πολίτες, για τους πολίτες». Ο στόχος, σημειώνεται, μπορεί να επιτευχθεί βάζοντας τέλος στη σημερινή λογική που απαιτεί από τους Περιφερειάρχες να είναι εκτελεστικά όργανα των κυβερνητικών αποφάσεων. Γι αυτό επιδιώκουν την ανάδειξη των Περιφερειών σε επίκεντρο των δημοκρατικών και κοινωνικών αγώνων, για την υπεράσπιση του κοινωνικού κράτους, των δικαιωμάτων των πολιτών, της δημόσιας περιουσίας και του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος.

Κρίνουν ότι πρέπει να διεκδικηθεί ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο, που θα προκύψει μέσα από ευρύ διάλογο με αυτοδιοικητικούς και κοινωνικούς φορείς, την επιστημονική κοινότητα και τις τοπικές κοινωνίες. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητη η αναλογική συγκρότηση των αυτοδιοικητικών οργάνων, η αναβάθμιση του ρόλου της αιρετής Περιφέρειας με μεταφορά ολόκληρων κύκλων αρμοδιοτήτων και ανάλογων πόρων, η κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων ως τοποτηρητών των Δήμων και των Περιφερειών και η μετατροπή των Περιφερειακών Συμβουλίων σε ανοικτά κύτταρα Δημοκρατίας.

Συγχρόνως, σημειώνουν πως είναι απαραίτητη η ανάδειξη της αναπτυξιακής διάστασης των αιρετών Περιφερειών μέσα από τη διαβούλευση, καταγραφή και ιεράρχηση των αναγκών ώστε να επανασχεδιασθούν οι αναπτυξιακές δράσεις με προοδευτικό, κοινωνικό πρόσημο και η διοχέτευση αναπτυξιακών πόρων προς τις Περιφέρειες. Στο ίδιο πλαίσιο είναι απαραίτητος ο επαναπροσανατολισμός και η επαναξιολόγηση των προτεραιοτήτων στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, της ανεργίας και της ενίσχυσης ενός εναλλακτικού παραγωγικού μοντέλου.

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Κυριακή

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Στη μήνυση, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star παρουσιάζεται ένα άγνωστο στοιχείο, αφού…

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

5619840

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

Το πτώμα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Κορίνθου, ενώ το Λιμεναρχείο Κορίνθου διενεργεί προανάκριση για την…

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

nigiria 768x512 1

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

Πρόκειται για την Λίντια που «διασώθηκε μαζί με τα τρία παιδιά της» κοντά στην πόλη…