Και τώρα, τι;

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κόμμα διαπλεκόμενο και δεν είναι κόμμα συντηρητικό. Υπήρξε κόμμα απελπισμένο, όμως.

5892107

Με καθαρό μυαλό μετά την τεράστια ήττα τον εκλογών της 21ης Μαϊου, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μία τεράστια ευθύνη πάνω του: το μέλλον της Αριστεράς. Γιατί, είτε αρέσει σε κάποιες και κάποιους, είτε όχι, ούτε η εξωκοινοβουλευτική, ούτε το ΚΚΕ (για διαφορετικούς λόγους ο καθένας) εγγυόνται το μέλλον της Αριστεράς του 21ου αιώνα.

Και ο ΣΥΡΙΖΑ φέρει τεράστιο βάρος ευθύνης αυτήν την στιγμή για το μέλλον τν λαϊκών αγώνων.

Ξεκινάμε από το δεδομένο της ήττας. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε. Θα πως ότι φταίει η “ΠΣ”, αυτό το αγωνιώδες βήμα διεύρυνσης που ενέταξε ανθρώπους όπως ο, κατά τα άλλα αντιμητσοτακικός, Ευάγγελος Αντώναρος και δημιούργησε ένα κόμμα… μουσταλευριά. Μια πηχτή μάζα χωρίς σαφή χαρακτηριστικά.

Όσο προοδευτικό κι αν είναι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ -και είναι πραγματικά πολύ- άνθρωποι που δεν ανήκουν σε αυτήν την αντίληψη, εν επρόκειτο να το επικοινωνήσουν στον κόσμο.

Ποιοι φταίνε; Όλοι. Ανεξαιρέτως. Όσοι και όσες με ζέση υποστήριξαν άκριτα τα πάντα, όσες και όσοι δε διαφώνησαν αρκετά, όσες και όσοι δεν δούλεψαν, απογοητεύτηκαν, τεμπέλιασαν ή, κυρίως, προώθησαν προσωπική ατζέντα.

“Κομμένα αυτά” ήταν το μήνυμα του Τσίπρα. “Το παίρνω πάνω μου, αλλά κομμένα αυτά”. Τώρα δουλειά.

Το ερώτημα, όμως, παραμένει: έχει μέλλον ο ΣΥΡΙΖΑ; Ένα κόμμα που επί τρία χρόνια αναλώθηκε σε εσωκομματική μουρμούρα και μετά δείλιασε να βγει στην κοινωνία ως ισχυρό αντίβαρο της Δεξιάς, έχει μέλλον;

Θα πω ότι έχει. Χρειάζεται πολλή κομματική πειθαρχία, πολλή δουλειά και ιερη υπενθύμιση της ταυτότητάς του: έρχεται από τους αγώνες του λαού και ανήκει στον λαό. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι το κόμμα που συμπαθούν οι έχοντες το κεφάλαιο, τα “κλειδιά” της χώρας. Δεν είναι κόμμα διαπλεκόμενο και δεν είναι κόμμα συντηρητικό. Υπήρξε κόμμα απελπισμένο, όμως. Κι αυτό μεταφράστηκε σε διαφορά 20 μονάδων.

Μπορεί να τα καταφέρει; Ναι, αν έχει πίσω την ταυτότητα που τον έκανε πόλο εξουσίας. Και τα κινήματα χρειάζονται και οι δρόμοι και να ακούς την κοινωνία και να βρίσκεσαι παντού, χωρίς ντροπή και ενοχές μνημονιακού χαρακτήρα από ποιον; Από το κόμμα που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια και κράτησε όρθιο το κοινωνικό κράτος.

Αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Έχει μέχρι τις 25 Ιουνίου να το θυμίσει στον λαό.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Καλλιάνος: Aπάντησε για τα «50 τηλέφωνα» στον Άδωνι – «Απηύδησα, τον πήρα να ρωτήσω πότε μπαίνει κάποιος στη ΜΕΘ» (video)

InCollage 20240430 131149736

Καλλιάνος: Aπάντησε για τα «50 τηλέφωνα» στον Άδωνι – «Απηύδησα, τον πήρα να ρωτήσω πότε μπαίνει κάποιος στη ΜΕΘ» (video)

«Του λέω "Άδωνι θα πεθάνει ο πατέρας μου" και μου λέει "Γιάννη δεν είμαι εγώ…

«Ποιος κυβερνά αυτό το υπουργείο κυρία Μενδώνη;» – Το αιχμηρό άρθρο της Δέσποινας Κουτσούμπα για τα αίσχη στην Ακρόπολη

Ακρόπολη

«Ποιος κυβερνά αυτό το υπουργείο κυρία Μενδώνη;» – Το αιχμηρό άρθρο της Δέσποινας Κουτσούμπα για τα αίσχη στην Ακρόπολη

«Τι πραγματικά συνέβη το Σάββατο στην Ακρόπολη;», η Δ. Κουτσούμπα αποκαλύπτει όλο το παρασκήνιο με…

«Γειά! Η πρώτη μέρα στο Μάλμε…» έγραψε σε ανάρτησή της η Σάττι – Oι φωτογραφίες μέσα από το ξενοδοχείο

439276989 18433263142018381 4774363085437372164 n

«Γειά! Η πρώτη μέρα στο Μάλμε…» έγραψε σε ανάρτησή της η Σάττι – Oι φωτογραφίες μέσα από το ξενοδοχείο

Η Μαρίνα Σάττι πραγματοποίησε την πρώτη της τεχνική πρόβα για τη Eurovision 2024 και μοιράστηκε…