ΣΥΡΙΖΑ για ρήτρα εξαίρεσης Κουμουτσάκου: Το διεθνές δίκαιο δεν είναι α λα καρτ

Λάβρος εμφανίστηκε ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ κατά της περιβόητης επιστολής Κουμουτσάκου, με την οποία, η κυβέρνηση ζητά από την Κομισιόν το ελεύθερο σε «νόμιμες» επαναπροωθήσεις χωρίς εξέταση πιθανών αιτημάτων ασύλου.

Ο Γιώργος Ψυχογιός, μιλώντας τον Ρ/Σ «Στο Κόκκινο» εξήγησε ότι το ελληνικό αίτημα παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας, το Διεθνές Δίκαιο, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου αλλά και κάθε έννοια νομιμότητας.

«Ενδεχόμενη νέα αναστολή της δυνατότητας ασύλου θα βάλει τη χώρα στη γωνία των ακροδεξιών στον τομέα των δικαιωμάτων και θα καταδικάσει τη χώρα για τις παραβιάσεις» υποστήριξε και πρόσθεσε «δεν γίνεται να εφαρμόζεις a la carte το Διεθνές Δίκαιο και να υποβαθμίζεις έτσι το πιο ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί της χώρας. Από τη μια να εγείρεις, σωστά, αξιώσεις έναντι των τουρκικών πρακτικών και να προασπίζεις τα συμφέροντα της χώρας με βάση αυτό και από την άλλη να το καταπατάς και να ζητάς ρήτρες εξαίρεσης».

Κατηγόρησε, ακόμη, την κυβέρνηση ότι προχωρά σε περαιτέρω στοχοποίηση προσφύγων και μεταναστών για να ικανοποιήσει τη δεξιά πτέρυγα της Ν.Δ. και υπογράμμισε ότι αυτή η πολιτική είναι και παράνομη και αναποτελεσματική.

Μεταξύ άλλων ο Γ. Ψυχογιός δήλωσε

Εξακολουθούν να μην αποσυμφορίζουν τα νησιά και τα έχουν μετατρέψει σε αποθήκες ψυχών από επιλογή. Όποτε η κυβέρνηση όμως βρίσκεται εκτεθειμένη γιατί δεν μπορεί να δικαιολογήσει τα επαίσχυντα που κάνει προς την αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και την Ευρώπη, πετάει τη μπάλα στην εξέδρα.
 
Έχουν απαξιώσει και υποβαθμίσει κάθε πολιτική ένταξης, στην εκπαίδευση δεν πήγαν ούτε τα μισά παιδιά στο σχολείο σε σχέση με πέρσι και μάλιστα υπήρχαν ζητήματα και με τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες, στην υγεία κατάργησαν τον ΑΜΚΑ δεν εφαρμόζουν το υποκατάστατο που οι ίδιοι ψήφισαν προκειμένου να θωρακίσουν την υγεία των ανθρώπων και στην πανδημία άφησαν τα πράγματα στην τύχη τους, στην εργασία περιόρισαν το δικαίωμα με τρόπους που οι αιτούντες πλέον ουσιαστικά αποκόβονται από αυτήν. Ακόμα και στον αθλητισμό όμως που αποτελεί ένα σημαντικό μέσο για την ένταξη αποκλείουν τους αιτούντες. Δεν είναι δυνατόν να τους περιθωριοποιείς από την κοινωνία και κάθε δραστηριότητα και μετά να τους λες να βγουν από το υποστηρικτικό πλαίσιο χωρίς να έχουν κανένα εφόδιο. Οι τοπικές κοινωνίες ωφελούνται όταν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες συμμετέχουν σε αυτή, δουλεύουν, πάνε τα παιδιά στο σχολείο, είναι ενεργά μέλη και όχι όταν καταδικάζονται στο περιθώριο, όταν τους βάζεις σε μια λογική αυτονόμησης και μπορούν να σταθούν στα πόδια τους.
 
Ακόμα και ασυνόδευτα ανήλικα βρίσκονται σε Κέντρα Κράτησης και κρατητήρια Α.Τ. με πρόσχημα τον κατάπτυστο διαχωρισμό σε ανήλικους και λιγότερο ανήλικους αν είναι πάνω από 15 ετών.
 
Όλα αυτά συνθέτουν μια πολιτική που είναι σκληρή προς τους αδύναμους και δεν διεκδικεί ούτε τα αυτονόητα στην Ευρώπη. Κάνουν εξωτερική πολιτική με δελτία τύπου εσωτερικής κατανάλωσης και επιστολές. Έχουν υποστείλει τη σημαία των διεκδικήσεων προς την Ευρώπη και προσπαθούν να πείσουν ότι κάνουν κάτι στέλνοντας μερικές δεκάδες ασυνόδευτα σε λίγες χώρες.
 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαιρετίζει τη χαλάρωση των μέτρων κατά της Covid στην Κίνα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαιρετίζει τη χαλάρωση των μέτρων κατά της Covid στην Κίνα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαιρέτισε σήμερα τη χαλάρωση της στρατηγικής κατά της Covid στην Κίνα,…

Αλέξης Τσίπρας : Η κυβέρνηση δίνει αφορολόγητο πετρέλαιο στους εφοπλιστές και όχι στους αγρότες

Αλέξης Τσίπρας : Η κυβέρνηση δίνει αφορολόγητο πετρέλαιο στους εφοπλιστές και όχι στους αγρότες

Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι είπαν στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ότι είναι καταστροφικές για τους ίδιους…

Ιταλία: Η Τζόρτζια Μελόνι εξυμνεί και φέρνει ως παράδειγμα προς μίμηση το ελληνικό “μεράκι”

Ιταλία: Η Τζόρτζια Μελόνι εξυμνεί και φέρνει ως παράδειγμα προς μίμηση το ελληνικό “μεράκι”

Στην πολύτιμη σημασία της ελληνικής λέξης "μεράκι" αναφέρθηκε, ως παράδειγμα προς μίμηση, η Ιταλίδα πρωθυπουργός…

Το έριξε στα… τσίπουρα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ενώ οι αγρότες ζητούσαν απαντήσεις

Το έριξε στα… τσίπουρα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ενώ οι αγρότες ζητούσαν απαντήσεις

Παρόλο που ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης βρέθηκε στη Θεσσαλία προκειμένου να μιλήσει σε ημερίδα της…