ΣΥΡΙΖΑ για αποκαλύψεις του Documento για την ΗΔΙΚΑ

Σήμερα η εφημερίδα Documento αποκαλύπτει ότι την ώρα που η κυβέρνηση αδυνατεί να ελέγξει την πανδημία και την ώρα που καταγράφονται συνεχή αρνητικά ρεκόρ σε αριθμό διασωληνωμένων και απωλειών σε ανθρώπινες ζωές, στα συστήματα καταγραφής του υπουργείου Υγείας επικρατεί «επιτελικό» μπάχαλο.

NewsRoom 13/12/2020 | 16:02

Σε μια σειρά συνταρακτικών αποκαλύψεων προχωρά η εφημερίδα Documento αναφορικά με το σύστημα καταγραφής κρουσμάτων κορωνοϊού που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη προκειμένου να σχεδιάζει τη στρατηγική της για την πανδημία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, "νεκροί, διασωληνωμένοι και δειγματοληψίες υποκαταγράφονται, καθώς εντοπίζονται κραυγαλέες αποκλίσεις στην αρχική σελίδα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία του μητρώου της ΗΔΙΚΑ σε σύγκριση με όσα ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ". Στην αποκάλυψη αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση που αναφέρει μεταξύ άλλων ότι αυτό είναι μια κραυγαλέα παραδοχή του μπάχαλου και της ανοργανωσιάς που επικρατεί στην κυβέρνηση μετά τις  αποκαλύψεις του Documento  και σχετικά με την τεράστια απόκλιση στην καταμέτρηση των κρουσμάτων του κορονοϊού.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής: 

«Σήμερα η εφημερίδα Documento αποκαλύπτει ότι την ώρα που η κυβέρνηση αδυνατεί να ελέγξει την πανδημία και την ώρα που καταγράφονται συνεχή αρνητικά ρεκόρ σε αριθμό διασωληνωμένων και απωλειών σε ανθρώπινες ζωές, στα συστήματα καταγραφής του υπουργείου Υγείας επικρατεί «επιτελικό» μπάχαλο.

Στην κυβέρνηση δεν έχουν καταφέρει ακόμα να καταρτίσουν ένα αξιόπιστο σύστημα καταγραφής, με αποτέλεσμα άλλα στοιχεία να καταχωρούνται στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών Covid-19 της ΗΔΙΚΑ και άλλα στοιχεία να ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ καθημερινά.

Κραυγαλέα παραδοχή του μπάχαλου και της ανοργανωσιάς που επικρατεί αποτελεί ότι μόλις την περασμένη Πέμπτη ζητήθηκε με έγγραφο του υπουργείου Υγείας προς τους αρμόδιους φορείς να ενημερώσουν για τα στοιχεία των εξετάσεων που έχουν διενεργηθεί.

Επειδή προκύπτουν σοβαρά προβλήματα ελέγχου, ταυτοποίησης και αποτίμησης των στοιχείων, στο υπουργείο Υγείας και στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δεν μπορούν να συνεχίζουν να σιωπούν. Οφείλουν να δώσουν άμεσα μιαν απάντηση γιατί δέκα μήνες μετά την αρχή της φονικής πανδημίας δεν έπραξαν το εντελώς αυτονόητο, δηλαδή να καταχωρούνται αξιόπιστα στοιχεία στον άμεσα αρμόδιο φορέα, από τον οποίο ενημερώνονται δεκάδες επιστήμονες σε όλη τη χώρα».

Παράλληλα ο βουλευτής Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης, ζητά από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ο αρμόδιος Υπουργός που εποπτεύει την ΗΔΙΚΑ να απαντήσουν:

1.Γιατί παρατηρείται τέτοια τεράστια απόκλιση στα επίσημα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ που σε ορισμένες περιπτώσεις (αριθμός θανάτων) είναι λιγότερα από τα μισά που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ;

2. Είναι ή δεν είναι ενιαία η βάση δεδομένων της ΗΔΙΚΑ και του ΕΟΔΥ στην επιδημιολογική επιτήρηση; Πόσες επίσημες πλατφόρμες καταγραφής στοιχείων για τον Covid-19 υπάρχουν στη χώρα;

3.Με ποια δεδομένα καλούνται οι ειδικοί και οι πολιτικοί να λάβουν αποφάσεις;

4. Τελικά ο αλγόριθμος «EVA» που διαφημίζονταν από τον κ. Μητσοτάκη ως πρωτοποριακός κατά το αποτυχημένο άνοιγμα της χώρας, «έτρεχε» έχοντας ως είσοδο τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ όπως δήλωσε ο Υπουργός κ. Χαρδαλιάς στις 7/12 στην ολομέλεια της Βουλής;