Newsroom

Newsroom

ΣΥΡΙΖΑ για Βούλτεψη: Απύθμενο το θράσος και η υποκρισία της ΝΔ

To Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε στην ανακοίνωση της Γραμματέα Πολιτικής Τεκμηρίωσης και Ενημέρωσης της Νέας Δημοκρατίας Σ. Βούλτεψη  Όπως αναφέρει το…

syriza ke hd epic logo 0

To Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε στην ανακοίνωση της Γραμματέα Πολιτικής Τεκμηρίωσης και Ενημέρωσης της Νέας Δημοκρατίας Σ. Βούλτεψη

 Όπως αναφέρει το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ:

 Το μόνο που κάνει η κ.Βούλτεψη με την μακροσκελή της ανακοίνωση είναι να υπενθυμίζει την αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στα μεθοδευμένα βήματα διάλυσης της κοινωνίας επί ημερών ΝΔ. Απύθμενο θράσος και υποκρισία για μια ακόμα φορά. 

Διαβάστε την επίμαχη ανακοίνωση της Σ. Βούλτεψη:

Η Γραμματέας Πολιτικής Τεκμηρίωσης και Ενημέρωσης της Νέας Δημοκρατίας κα Σοφία Βούλτεψη, σχετικά με τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ για τα «κόκκινα δάνεια» και τις καταγγελίες του για τη στάση της αντιπολίτευσης, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Εμείς δεν βγάλαμε άχνα ή εσείς μιλήσατε πολύ, λέγοντας «όχι σε όλα» και υποσχόμενοι λαγούς με πετραχήλια;

Αντιμέτωπη για άλλη μια φορά με τις συνέπειες των προεκλογικών (Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου) ψεμάτων της, την ώρα που αποδεικνύεται ότι για δεύτερη φορά υπέκλεψε την ψήφο μέρους του λαού με την προοπτική άλλης μιας «σκληρής διαπραγμάτευσης» και δήθεν «ισοδυνάμων», η κυβέρνηση κατηγορεί την αντιπολίτευση, επειδή τάχα… δεν την αφήνει να διαπραγματευτεί και «δεν βγάζει άχνα για τους πλειστηριασμούς».

Είναι οι ίδιοι που στο παρελθόν δεν ψήφισαν ποτέ ούτε μία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την παράταση της αναστολής πλειστηριασμών.

Είναι οι ίδιοι που δεν ψήφισαν ποτέ ούτε έναν νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Είναι οι ίδιοι που στις 21 Δεκεμβρίου 2013 καταψήφιζαν το νόμο με τον οποίο αναστέλλονταν μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2015, οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και δημιουργείτο καθεστώς προστασίας των δανειοληπτών.

Είναι οι ίδιοι που κατά την προεκλογική περίοδο του Ιανουαρίου υπόσχονταν κάποιον «ενδιάμεσο φορέα»για τη διαχείριση των δανείων, αλλά μετά έβαλαν στο «ψυγείο» το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Είναι οι ίδιοι που κατήγγελλαν τον Κώδικα Δεοντολογίας της ΤτΕ αλλά τώρα τον παρουσιάζουν ως «εργαλείο».

Είναι οι ίδιοι που κατακεραύνωναν την ίδρυση Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και σήμερα, με τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου, δεσμεύονται την επανενεργοποίησή του.

Είναι οι ίδιοι που έλεγαν «όχι σε όλα», επειδή τάχα είχαν στα συρτάρια τους κάποια… καλύτερη λύση!

Είναι οι ίδιοι που προέβλεπαν «μαζικούς πλειστηριασμούς» εξαιτίας των ρυθμίσεων της προηγούμενης κυβέρνησης και τώρα βρίσκονται μπροστά στον κίνδυνο τον οποίο οι ίδιοι δημιούργησαν.

Είναι οι ίδιοι που προκειμένου να θριαμβολογήσουν για τη Συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου (την οποία ουδέποτε έφεραν στη Βουλή και ουδέποτε εφάρμοσαν), υποστήριζαν πως είχαν έκτοτε βρει τη λύση για τα «κόκκινα δάνεια».

Είναι οι ίδιοι που κατά την προεκλογική περίοδο του Σεπτεμβρίου είπαν πάλι ψέματα στον λαό ότι τάχα το θέμα των «κόκκινων δανείων» περιλαμβάνεται στα δήθεν «ανοιχτά ζητήματα» και έβαζαν το δίλημμα σχετικά με το «ποιος θα διαπραγματευτεί καλύτερα».

Αλλά ο κ. Τσίπρας και ο κ. Τσακαλώτος, με τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου, στην οποία οδήγησαν τη χώρα με αποκλειστική τους ευθύνη, έχουν αναλάβει τέτοιες δεσμεύσεις, που οι ίδιοι έθεσαν σε κίνδυνο την πρώτη κατοικία των Ελλήνων.

Τώρα, κλαυθμηρίζουν και επιδίδονται ξανά σε επαναστατική γυμναστική – και ενώπιον του Προέδρου Ολάντ – κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση ότι… δεν έχει βγάλει άχνα για τους πλειστηριασμούς.

Τα γεγονότα τους διαψεύδουν για άλλη μια φορά. Ιδού τι έπρατταν και τι υπόσχονταν:

-7 Δεκεμβρίου 2013. Αλ. Τσίπρας, Ομιλία επί του προϋπολογισμού: «Το χειρότερο όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι ότι όχι μόνο σιωπάτε αλλά παίζετε και κρυφτούλι με την Τρόικα στο κρίσιμο θέμα των πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία των δανειοληπτών» / «Και επειδή πράγματι είναι ιστορικές οι στιγμές οφείλουμε όλοι να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας. Οι πλειστηριασμοί εξυπηρετούν σχέδιο της Τρόικας για την ολοκλήρωση του κύκλου της υποτίμησης και τη μετατροπή της χώρας σε μια αποικία χρέους με μισθούς των 300 ευρώ και με μια ανεργία στο 35%» / «Θα καταστρέψετε τις ίδιες τις τράπεζες που για τη διάσωσή τους μέχρι σήμερα έχετε φορτώσει με δισεκατομμύρια χρέη τον ελληνικό λαό. Κι ενώ τις ανακεφαλαιοποιείτε με λεφτά του ελληνικού λαού, τις έχετε αφήσει στα χέρια μια τραπεζικής ελίτ που ευθύνεται για τη χρεοκοπία τους» / «Η διενέργεια, λοιπόν, των πλειστηριασμών ακόμα και υπό την πρόφαση ότι δεν θα αφορά το σύνολο αλλά ένα μέρος των δήθεν μπαταχτσήδων, θα υποχρεώσει τις τράπεζες να αναπροσαρμόσουν προς τα κάτω τις αξίες για όλα τα ακίνητα που διαθέτουν ως ενέχυρα. Όλα τα ενέχυρα για όλα τα δάνεια που έχουν λάβει εργαζόμενοι κι επιχειρήσεις θα υποτιμηθούν. Όλα τα ακίνητα -και όχι μόνο αυτά που θα βγουν σε πλειστηριασμό- θα αλλάξουν τιμή επί τα χείρω. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι η αναπροσαρμογή των τιμών προς τα κάτω, που θα προκαλέσουν οι πλειστηριασμοί, θα εκτοξεύσει τις προβλέψεις που θα πρέπει να εγγράψουν οι τράπεζες και τότε θα καταστεί αναγκαίο για τις τράπεζες: Πρώτον να ξεπουλήσουν όσο-όσο σε distress funds -τα λεγόμενα κερδοσκοπικά «κοράκια»- τα κόκκινα δάνεια, με καταστροφικές συνέπειες για την κοινωνία, αφού τα «κοράκια» θα ασελγήσουν πάνω στους ανυπεράσπιστους δανειολήπτες και δεύτερον, θα αναγκάσουν τις τράπεζες να σπεύσουν να βρουν άμεσα κεφάλαια προκειμένου να καλύψουν τις μαύρες τρύπες στα χαρτοφυλάκιά τους από την κατακόρυφη πτώση της αξίας των ενεχύρων τους» / «Το σχέδιο για την τρόικα, λοιπόν, είναι two in one, με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Απόλυτη υποτίμηση των αξιών των ακινήτων, δηλαδή της ιδιωτικής περιουσίας και ταυτοχρόνως εκκαθάριση, εκποίηση, του τραπεζικού συστήματος. Οι χρεοκοπημένες τράπεζες θα εξαγοραστούν όλες φθηνά, σαν πουκάμισα αδειανά, από διάφορα ξένα funds. Προφανώς από τα ίδια ξένα funds, από τα ίδια λόμπι, που σήμερα συνομιλούν με την τρόικα. Το πρόβλημα, όμως, δεν είναι ότι θα εξαγοραστούν οι τράπεζες.

Το πρόβλημα είναι ότι μαζί με αυτές θα εξαγοραστούν πακέτο όλα τα ενέχυρα, δηλαδή το σύνολο της ελληνικής οικονομίας. Δεν θα αλλάξουν χέρια, λοιπόν, μόνο οι ιδιοκτησίες των ακινήτων, αλλά το σύνολο της ελληνικής οικονομίας θα αλλάξει χέρια με τον πιο εξευτελιστικό τρόπο. Και αυτοί που θα εξαγοράσουν την οικονομία με μεθόδους που θα θυμίζουν τις πρώην χώρες του ανατολικού μπλοκ, θα χειραγωγούν την πολιτική ζωή του τόπου και θα εκβιάζουν το λαό. Να λοιπόν γιατί εμείς προειδοποιούμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι: Οι πλειστηριασμοί είναι ο Δούρειος Ίππος για να αλλάξει χέρια η χώρα, είναι η υπονόμευση και η οριστική κατάλυση της εθνικής ανεξαρτησίας της πατρίδας μας και ο κίνδυνος δεν είναι αόριστος» / «Να, λοιπόν, γιατί για μας οι πλειστηριασμοί και οι μαζικές απολύσεις σηματοδοτούν μία διπλή κόκκινη γραμμή. Και να, λοιπόν, γιατί σας ζητάμε να σταματήσετε το «κρυφτούλι» με αυτό το θέμα» / «Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει σχέδιο να υπερασπιστεί και τους δανειολήπτες και τις καταθέσεις. Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα θέσει τις αναχρηματοδοτούμενες με κεφάλαιο του ελληνικού λαού ελληνικές τράπεζες υπό δημόσιο έλεγχο. Οι διοικήσεις τους θα πρέπει να τις αποχαιρετίσουν, ώστε να περάσουν το ταχύτερο υπό δημόσιο έλεγχο, προτού περάσουν υπό τον έλεγχο των ξένων λόμπι, των αρπαχτικών των αγορών, που θέλουν να αρπάξουν τη χώρα μέσα σε μια νύχτα για ένα κομμάτι ψωμί».

-21 Δεκεμβρίου 2013. Ομιλία Αλ. Τσίπρα κατά τη συζήτηση των νομοσχεδίων για τον ΕΝΦΙΑ και τους πλειστηριασμούς: «Αλλά εδώ βρισκόμαστε και στην εξής παράνοια: παρουσιάζετε την επιλογή σας να ανοίξετε κερκόπορτα στους πλειστηριασμούς ως μια ηρωική απόφαση μονομερών ενεργειών μέσα στην ελληνική βουλή απέναντι στην τρόικα, την οποία πια δεν υπολογίζετε και πολύ, και είδαμε και διθυράμβους στα ΜΜΕ, έβγαιναν οι γνωστοί τηλε-εισαγγελείς και έλεγαν ότι «ορίστε, τα λέγαμε ότι αν κάποιος έχει σθεναρές θέσεις, η τρόικα ακολουθεί». Ποιους κοροϊδεύετε; / «Με αυτά τα δύο νομοσχέδια ανοίγει ο ασκός του Αιόλου. Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου, το έχουμε πει και άλλη φορά, όχι για να αλλάξουν μόνο χέρια οι περιουσίες αλλά και για να αλλάξει χέρια η οικονομία. Διότι, ανοίγοντας την κερκόπορτα για τους πλειστηριασμούς, στην πραγματικότητα οδηγείτε, όχι μόνο στις τραγικές συνέπειες της απώλειας κατοικίας για χιλιάδες πολίτες, αλλά και στην ραγδαία υποτίμηση της αξίας των ακινήτων που, σας προειδοποιήσαμε, θα έχει τραγικές συνέπειες για τις ίδιες τις τράπεζες που προστατεύετε εδώ και τρία χρόνια διαλύοντας την κοινωνία, δίδοντας δεκάδες δισεκατομμύρια» / «Νομοθετείτε την άρση προστασίας για χρέη σε τράπεζες. Και την άρση προστασίας και της πρώτης κατοικίας για χιλιάδες δανειολήπτες. Όλες και όλοι που κατοικούν σε αυτό τον τόπο μετατρέπονται πια σε υποψήφιους αστέγους. Και με το Φόρο Ακινήτων στην πραγματικότητα βάζετε ταφόπλακα στην όποια παραγωγική δραστηριότητα και την όποια αναπτυξιακή προοπτική μπορεί να υπάρξει σε αυτόν τον τόπο».

-24 Μαρτίου 2014, ανακοίνωση του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία κατηγορεί την τότε κυβέρνηση και την Τράπεζα της Ελλάδος ότι με τον Κώδικα Δεοντολογίας που έστειλε η ΤτΕ ΕΛΛ -0,30% στις τράπεζες για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, «αποκαλύπτεται ότι τα σχέδια των κυβερνώντων δεν αποβλέπουν στην ανακούφιση των δανειοληπτών, που βρίσκονται σε απόγνωση» και προσθέτει ότι «οι ενέργειες αυτές αποσκοπούν στη βελτίωση των οικονομικών στοιχείων των τραπεζών, αλλά και στην άλωση της ιδιωτικής περιουσίας, μέσα από τη δήθεν προσπάθεια ανακούφισης των δανειοληπτών, που αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης». Σημειώνεται επίσης ότι «οι εναλλακτικές λύσεις, που θεσπίζονται με τον κώδικα για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, όπως εθελοντική παράδοση του ενυπόθηκου ακινήτου, μετατροπή σε χρηματοδοτική μίσθωση, μεταβίβαση του ακινήτου στην τράπεζα και ενοικίασή του από τον δανειολήπτη, μεταβίβαση του ακινήτου σε άλλο ίδρυμα ή κρατική εταιρία διαχείρισης ακινήτων, αποτελούν μια εφιαλτική πραγματικότητα για τους υπερχρεωμένους, που αντιμετωπίζουν το φάσμα να βρεθούν ενοικιαστές στο ίδιο το σπίτι τους, ή και να εξαναγκαστούν σε εθελοντική μεταβίβαση της περιουσίας τους». Υπό το πρίσμα αυτό, συνεχίζουν οι «οικονομολόγοι του ΣΥΡΙΖΑ», «η ανατροπή της κυβέρνησης αυτής είναι αναγκαιότητα για να υπάρξει η δυνατότητα να εφαρμοσθούν οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ανακούφιση των υπερχρεωμένων και την προστασία των οικονομικά αδύναμων δανειοληπτών, που περιλαμβάνουν αφ’ ενός διαγραφή των χρεών, όπου δεν υπάρχει περίπτωση να αποπληρωθούν (οφειλές ανίατα ασθενών, υπερηλίκων, αναπήρων κλπ) και αφετέρου περικοπή των δόσεων αποπληρωμής των δανείων, ώστε σε καμία περίπτωση να μη θίγονται το όριο των αναγκαίων δαπανών διαβίωσης των δανειοληπτών, η απαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, η μη επιβάρυνση οφειλής με τόκους υπερημερίας και η μείωση των επιτοκίων». Μόνο τότε, καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ, «θα ανακουφιστούν οι δανειολήπτες, που αντιμετωπίζουν την αναλγησία των τραπεζών, που αν και ανακεφαλαιοποιημένες με δημόσιο χρήμα, αρνούνται να προσαρμόσουν τις αποπληρωμές των κόκκινων δανείων στις πραγματικές δυνατότητες των πελατών τους».

-14 Σεπτεμβρίου 2014. Ομιλία Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ, όπου παρουσίασε το περίφημο «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης». Εκεί, ξεκαθάρισε ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα… έπαιρνε τα 11 δις του ΤΧΣ και από αυτά θα χρησιμοποιούσε τα 3 δις για «χρηματοδότηση ενδιάμεσου φορέα για κόκκινα δάνεια και τραπεζών ειδικού σκοπού)

-4 Νοεμβρίου 2014, Γ. Βαρουφάκης, Αντέννα (Παπαδάκης): Έχουμε τρεις χρεοκοπίες: Δημοσίου, τραπεζών, ιδιωτικού τομέα. Είναι ένας φαύλος κύκλος. Έστω ότι κάνουμε κάτι σωστό για τα κόκκινα δάνεια. Το πιο σωστό θα ήταν να κουρευτούν. Πάρτε ένα στεγαστικό δάνειο. Οτιδήποτε άνω της 100% της σημερινής αξίας ενός σπιτιού θα πρέπει να κουρευτεί. Γιατί προσποιούμαστε ότι θα αποπληρωθεί ενώ δεν θα αποπληρωθεί; Ξέρετε τι συμβεί αν το κάνουμε αυτό; Η ΕΚΤ θα κρίνει ότι και οι 4 ελληνικές τράπεζες είναι και επισήμως πτωχευμένες. Σημαίνει ότι θα οδηγηθεί το Δημόσιο να πάρει νέα μνημονιακά δάνεια από τον ΕΣΜ για να τα δώσει στις τράπεζες να μην είναι πτωχευμένες, για να μπορεί η ΕΚΤ να τις λειτουργεί. Και μετά θα αναγκαστεί το ελληνικό δημόσιο να πάει στον πολίτη και να βάλει κάποιους φόρους ή να του κόψει κι άλλο τις συντάξεις. Τα υπόλοιπα δάνεια θα κοκκινίσουν κι άλλο. Είναι ένας φαύλος κύκλος / Η μόνη λύση για το ελληνικό πρόβλημα είναι παράλληλο κούρεμα των δανείων του Δημοσίου, των δανείων απέναντι στις τράπεζες και μια νέα επενδυτική κίνηση από την ΕΤΕπ στον ελληνικό ιδιωτικό τομέα. Πάνω σε αυτό το αίτημα θα έπρεπε να χτιστεί η εθνική συμμαχία.

-7 Δεκεμβρίου 2014. Ομιλία Αλ. Τσίπρα κατά τη συζήτηση επί του προϋπολογισμού στη Βουλή: «Όμως και αυτά που φέρατε δεν αφορούν παρά ελάχιστους οφειλέτες και σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια, έχουν μια τραπεζοκεντρική λογική. Βάζουν τις τράπεζες να επιτηρούν την πραγματική οικονομία, διότι αυτή είναι η λογική σας: Στήριξη των τραπεζών και των μεγαλοεπιχειρηματιών σε βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας».

-16 Δεκεμβρίου 2014. Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για τους πλειστηριασμούς: «Ο ΣΥΡΙΖΑ, εγκαίρως, την 01/10/2014 στην πρόταση νόμου που κατέθεσε για τις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία περιέλαβε διάταξη για την αναστολή-απαγόρευση πλειστηριασμών για ποσό μικρότερο των 200.000 ευρώ από κάθε αιτία, ενώ για οφειλές άνω των διακοσίων χιλιάδων ευρώ όριζε ότι απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και επαγγελματικής στέγης αντικειμενικής αξίας μέχρι 350.000 ευρώ για τραπεζικά δάνεια, χρέη προς το δημόσιο και ασφαλιστικούς οργανισμούς, ως και ο πλειστηριασμός ακινήτων των εγγυητών των ανωτέρω οφειλών μέχρι 31/12/2015, τυχόν δε διαδικασίες που είναι εκκρεμείς αναστέλλονται μέχρι την άνω ημερομηνία, με ταυτόχρονη απαγόρευση μεταβίβασης δανείων σε κερδοσκοπικά funds. Η επικίνδυνη κυβέρνηση των προθύμων όμως ακόμη και την ύστατη στιγμή της αποχώρησής της αρνείται να δώσει λύσεις ανακούφισης και ελπίδας, συνεχίζει να καλλιεργεί τον φόβο και να κινδυνολογεί ασύστολα αδιαφορώντας για τα συμφέροντα της κοινωνίας και της χώρας».

-16 Ιανουαρίου, 2015, ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ για την παρουσία του τότε υποψηφίου του κόμματος και στενού συνεργάτη του Π. Λαφαζάνη, Γ. Τόλιου σε εκδήλωση που είχε διοργανώσει την προηγουμένη η ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων». Είπε, δεσμευόμενος για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κατηγορηματικά αντίθετος στην πολιτική λεηλασίας της μικρομεσαίας ιδιοκτησίας και του λαϊκού εισοδήματος. Θεωρεί αναγκαία και εφικτή μια άλλη πολιτική στην ακίνητη περιουσία με βασικούς άξονες:

Α) Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας. Για όσους δεν μπορούν λόγω κρίσης να εξοφλήσουν το στεγαστικό δάνειο, πρέπει να εφαρμοστεί πολιτική με φιλοσοφία «Σεισάχθειας». Δηλαδή για οικογένειες με εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας διαγραφή δανείου, με εισόδημα πάνω απ’ το ελάχιστο όριο ως 25.000 € μερική διαγραφή (ώστε η δόση να μην ξεπερνάει το 30% του εισοδήματος), ενώ με μεγαλύτερο εισόδημα να υπάρχει διευκόλυνση. Τέλος για τους μικρομεσαίους ιδιοκτήτες που δεν έχουν άλλα εισοδήματα και διαθέτουν δύο, τρία ακίνητα, να ισχύσουν ειδικές φορολογικές ρυθμίσεις (απαλλαγή για διαθέσιμο εισόδημα κάτω από το ελάχιστο εισόδημα διαβίωσης, κά) ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, κά.

Β) Αναπροσαρμογή αντικειμενικών αξιών ακινήτων στις πραγματικές τιμές (τουλάχιστον 30% ως 35%) και εφαρμογή προοδευτικής κλίμακας με ικανό αφορολόγητο όριο (πχ. 400.000 €) που να προστατεύει τη μικρομεσαία ιδιοκτησία, καθώς και κατάργηση των «φορολογικών παραδείσων» των off-shore εταιριών και της προνομιακής μεταχείρισης της μεγάλης περιουσίας.

Γ) Άμεση Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και εφαρμογή φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας (ΦΜΑΠ). Ο φόρος αυτός θα έχει προοδευτική κλιμάκωση και υψηλό αφορολόγητο όριο. Δεν θα αφορά την πρώτη κατοικία, εκτός από περιπτώσεις υπερπολυτελών κατοικιών, ούτε τη μικρομεσαία ιδιοκτησία. Η εισαγωγή του ΦΜΑΠ εντάσσεται στην προοδευτική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, η οποία θα αποκαταστήσει τη συνταγματική αρχή της επιβάρυνσης ανάλογα με τη φοροδοτική ικανότητα του πολίτη και θα περιορίσει σημαντικά τη φοροαποφυγή και τη φοροδιαφυγή.

Δ) Καθιέρωση προοδευτικότητας φορολογικής κλίμακας φυσικών προσώπων, αυξάνοντας τον αριθμό των φορολογικών κλιμακίων και επαναφέροντας το αφορολόγητο όριο στα €12.000 για όλους, μειώνοντας παράλληλα τον ΦΠΑ σε βασικά είδη ανάγκης».

-3 Φεβρουαρίου 2015, δήλωση Γ. Σταθάκη: «Η κυβέρνηση προτίθεται άμεσα να νομοθετήσει την παράταση της προθεσμίας του νόμου αναφορικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας. Αποτελεί πρώτη προτεραιότητα η δημιουργία ενός συνολικού πλαισίου διαχείρισης των «κόκκινων» στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων».

-10 Φεβρουαρίου 2015, Ομιλία Αλ. Τσίπρα στη λήξη των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης: «Η συμφωνία που ζητά η κυβέρνηση από τους εταίρους της, δεν θα μπορεί να συνοδεύεται από μέτρα λιτότητας, ούτε νέο δάνειο όπως διαδίδεται από ξένα ΜΜΕ. Δεν ζητάμε κι άλλα χρήματα. Ζητάμε συγκεκριμένες διευκολύνσεις, όπως π.χ. την επιστροφή των χρημάτων των κερδών των κεντρικών τραπεζών (1,9 δισ. ευρώ) που μας οφείλονται, να αξιοποιήσουμε χρήματα που έχουμε ήδη δανειστεί και βρίσκονται στο ΤΧΣ για να εξυγιάνουμε το τραπεζικό σύστημα απ’ τα κόκκινα δάνεια, την αύξηση του ορίου των εντόκων γραμματίων. Ζητάμε τεχνικές διευκολύνσεις, όχι άλλα χρήματα».

-14 Φεβρουαρίου 2015. Συνέντευξη Γ. Σταθάκη στο «Έθνος της Κυριακής»: «Δημόσιος φορέας που θα διαχειριστεί τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των νοικοκυριών, τα οποία βρίσκονται στο όριο ή κάτω από το όριο της φτώχειας, θα συσταθεί με νόμο τους προσεχείς μήνες. Μέσω του ίδιου φορέα θα αναδιαρθρωθούν στο σύνολό τους τα δάνεια. Έως ότου δημιουργηθεί ο νέος φορέας, θα κατατεθεί νόμος, που θα απαγορεύει τους πλειστηριασμούς. Επιπλέον, για τα «κόκκινα» δάνεια των νοικοκυριών θα προβλέπεται και διαγραφή για όσους αντικειμενικά αποδεικνύεται ότι αδυνατούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους».

-25 Φεβρουαρίου 2015, κυβερνητικό non paper για τη Συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου και τα «κόκκινα δάνεια»: «Αποτροπή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας με ορισμένο ύψος οικογενειακού εισοδήματος. Το «πάγωμα» των πλειστηριασμών θα ισχύει για ένα χρόνο με διευρυμένα κριτήρια και θα αφορά στα επίπεδα των 300.000 ευρώ. Όποιος δανειολήπτης ενταχθεί στη διάταξη θα πρέπει να καταβάλει από 0-20% του εισοδήματός του, ενώ σε ό,τι αφορά στα όρια, με 500.000 ευρώ συνολική ακίνητη περιουσία και έως 25.000 εισόδημα ο δανειολήπτης θα καταβάλλει το 10% και από εκεί και πάνω έως τις 50.000 το ποσοστό θα ανέρχεται στο 20%. Θα συσταθεί ενδιάμεσος φορέας διαχείρισης στον οποίο θα μεταφερθούν τα προβληματικά δάνεια από τις τράπεζες. Τα δάνεια θα πουληθούν από τις τράπεζες στο 50% της αξίας τους και στη συνέχεια ο δανειολήπτης θα πληρώσει στον φορέα της οφειλής, ενώ ένα τρίτο μέρος θα καλυφθεί από το Δημόσιο». Αλήθεια, γιατί δεν την εφάρμοσαν;

-21 Ιουλίου 2015, κυβερνητικό σημείωμα: «Την Τετάρτη 22/07/2015 θα συζητηθεί στην Βουλή ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας. Η υιοθέτηση Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας είναι ένα από τα προαπαιτούμενα στα οποία δεσμεύεται η χώρα μας, με την απόφαση της Συνόδου Κορυφής των Αρχηγών των κρατών – μελών της Ευρωζώνης, προκειμένου να εκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς» / «Μέχρι την έναρξη ισχύος του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ή κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια διαπραγμάτευσης για βελτιώσεις και τροποποιήσεις».

-26 Αυγούστου 2015, Αλ. Τσίπρας στην τηλεόραση του Alpha: «Ανοιχτό το ζήτημα του πως θα διαχειριστούμε τα κόκκινα δάνεια / Έχουμε εγγυηθεί ότι κανένας πολίτης δεν θα χάσει το σπίτι του».

-3 Σεπτεμβρίου 2015. Ομιλία Αλ. Τσίπρα στο Αιγάλεω: «Θέλουμε να διαπραγματευτούν για τα κόκκινα δάνεια, για τα σπίτια μας, που τα εποφθαλμιούν οι τράπεζες και τα κοράκια, η Αριστερά της κοινωνίας, ή η ΝΔ της κλεπτοκρατίας;»

-7 Σεπτεμβρίου 2015. Συνέντευξη Αλ. Τσίπρα στο πλαίσιο της ΔΕΘ: «Μπορεί όλες οι δανειακές συμβάσεις να συνοδεύονται από MoU (Μνημόνιο) αλλά έχει μεγάλη διαφορά αν θα υπάρξει σθεναρή διαπραγμάτευση και διεκδίκηση προκειμένου τα κόκκινα δάνεια να μην πάνε στα ντιστρές φαντς (distress funds). Στην Ισπανία, το αδελφό κόμμα της ΝΔ επέτρεψε να γίνει αυτό. Ποιος θα διεκδικήσει το ζήτημα του χρέους; Αυτά τα ζητήματα έμειναν ανοιχτά ακριβώς επειδή παλέψαμε».

-5 Οκτωβρίου 2015. Ομιλία Αλ. Τσίπρα επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης: «Για τα ανοιχτά σημεία της συμφωνίας: Έχουμε μπροστά μας τέσσερις μεγάλες μάχες: 1) Κόκκινα δάνεια. Επιδιώκουμε να εξασφαλίσουμε την προστασία της πρώτης κατοικίας, για όσους αποδεδειγμένα δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν και να αποτρέψουμε τη δυνατότητα αγοράς δανείων από τα λεγόμενα distress funds».

-10 Οκτωβρίου 2015. Ομιλία Αλ. Τσίπρα στη συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ: «Με ορίζοντα τους επόμενους κρίσιμους είκοσι μήνες, και αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, έχουμε προτεραιότητες για την αντιστροφή της ύφεσης, την επανεκκίνηση της οικονομίας και την οριστική είσοδό της σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης: α)την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία θα ολοκληρωθεί εντός του 2015. Θα διασφαλίσει πλήρως τις καταθέσεις και, παράλληλα, θα εξυγιάνει το πιστωτικό σύστημα από τα λεγόμενα «κόκκινα» δάνεια, που για πρώτη φορά, εντάσσονται στην ανακεφαλαιοποίηση. Στο πλαίσιο αυτό, θα προστατεύσουμε την πρώτη κατοικία όσων δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν».

-12 Οκτωβρίου 2015. Απόφαση της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ: «Παράλληλα, κρίσιμο είναι το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών που θα διασφαλίσει πλήρως τις καταθέσεις και που ταυτόχρονα θα οδηγήσει στην εξυγίανση του πιστωτικού συστήματος από τα λεγόμενα «κόκκινα» δάνεια».