Newsroom

Newsroom

Συρία: Με αλληλοκατηγορίες ξεκίνησε ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών

Ο δεύτερος γύρος των ειρηνευτικών συνομιλιών για τη Συρία ξεκίνησε σήμερα στη Γενεύη με τις δύο πλευρές να εκτοξεύουν αλληλοκατηγορίες…

syria7 0

Ο δεύτερος γύρος των ειρηνευτικών συνομιλιών για τη Συρία ξεκίνησε σήμερα στη Γενεύη με τις δύο πλευρές να εκτοξεύουν αλληλοκατηγορίες για τις ωμότητες και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη σπαρασσόμενη από τον πόλεμο χώρα.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Λάχνταρ Μπραχίμι, είχε ξεχωριστές συναντήσεις, κεκλεισμένων των θυρών, με τις αντιπροσωπείες του καθεστώτος και της αντιπολίτευσης. Αμέσως μετά ακύρωσε την προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου που επρόκειτο να δώσει το απόγευμα, γεγονός που ερμηνεύεται ως ένδειξη καθυστέρησης εύρεσης λύσης.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Φάισαλ αλ Μέκνταντ, βγαίνοντας από τη συνάντηση της αντιπροσωπείας με τον Μπραχίμι, κατήγγειλε τη σφαγή πολιτών από ισλαμιστές αντάρτες στο χωριό Μάαν της κεντρικής Συρίας, την Κυριακή. “Ο αριθμός αυτών που σκοτώθηκαν από τις τρομοκρατικές οργανώσεις ξεπερνά τους 50”, είπε στους δημοσιογράφους, σημειώνοντας ότι “τέσσερις ανάπηροι άνθρωποι σφαγιάστηκαν σαν αρνιά”.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε ανακοινώσει ότι 20 φιλοκυβερνητικοί πολιτοφύλακες και 21 πολίτες σκοτώθηκαν στο Μάαν, ένα χωριό που κατοικείται από αλαουίτες μουσουλμάνους.

Ο Μέκνταντ σημείωσε ότι η επίθεση αυτή καταδεικνύει την ανάγκη να επικεντρωθούν οι συνομιλίες στην καταπολέμηση της “τρομοκρατίας”. Με τον όρο αυτό το καθεστώς του Σύρου προέδρου, Μπασάρ αλ Άσαντ, χαρακτηρίζει συνήθως τις αντιπολιτευόμενες οργανώσεις που μάχονται για την ανατροπή του εδώ και τρία χρόνια.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης, Λουάι αλ Σάφι, είχε δηλώσει ότι η αντιπροσωπεία του παρουσίασε στον Μπραχίμι μια έκθεση έκτασης 1.000 σελίδων όπου περιγράφονται οι πράξεις βίας για τις οποίες ευθύνονται οι κυβερνητικές δυνάμεις. Ο Αλ Σάφι επανέλαβε ότι στο νέο γύρο των συνομιλιών βασικός στόχος της αντιπολίτευσης είναι ο σχηματισμός μεταβατικής κυβέρνησης.

Από τη Ρώμη, η Έρθαριν Κάζιν, η επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP) του ΟΗΕ, ζήτησε να υπάρξει ασφαλής πρόσβαση των εργαζομένων σε ανθρωπιστικά προγράμματα στις εμπόλεμες περιοχές της Συρίας. Η Κάζιν, οι υπηρεσίες της οποίας παρέχουν τρόφιμα σε 4,25 εκατομμύρια Σύρους, είπε ότι η Χομς είναι “μόνο μία από τις 40 πολιορκημένες κοινότητες” και προειδοποίησε ότι 250.000 άνθρωποι “έχουν αποκοπεί από την ανθρωπιστική βοήθεια εδώ και πολλούς μήνες”.

Η πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων στη Χομς ήταν ένα από τα ελάχιστα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των ειρηνευτικών συνομιλιών που διεξήχθησαν τον Ιανουάριο στη Γενεύη.

Eurovision 2024: Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους του Μάλμε κατά της συμμετοχής του Ισραήλ (Video)

GNJlfyMWwAE8Vvi

Eurovision 2024: Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους του Μάλμε κατά της συμμετοχής του Ισραήλ (Video)

«Είμαι φαν της Γιουροβίζιον και ραγίζει η καρδιά μου, αλλά την μποϊκοτάρω». Περίπου 5.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην…

Νέο εργατικό δυστύχημα: Νεκρός 50χρονος εργάτης στην Ορεστιάδα – Καταπλακώθηκε από μηχάνημα βάρους 7 τόνων

Εργάτης

Νέο εργατικό δυστύχημα: Νεκρός 50χρονος εργάτης στην Ορεστιάδα – Καταπλακώθηκε από μηχάνημα βάρους 7 τόνων

Για τον απεγκλωβισμό του επιχείρησαν επτά πυροσβέστες με τρία οχήματα.