Συρία: Αρνητική απάντηση Άσαντ στα ρωσικά αιτήματα για συνάντηση με Ερντογάν

Ο Σύρος ηγέτης πιστεύει ότι μια συνάντηση θα μπορούσε να ενισχύσει τις πιθανότητες επανεκλογής του Ερντογάν και να αποφέρει ελάχιστα σε αντάλλαγμα για τη Δαμασκό.

5a02220d1dc524715a8b457e

Ο Μπασάρ αλ Άσαντ απέρριψε τις προσπάθειες των Ρώσων συμμάχων του να κανονίσουν συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επικαλούμενος τις επερχόμενες εκλογές της Τουρκίας και την παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στο συριακό έδαφος.

Ο Άσαντ πιστεύει ότι μια τέτοια συνάντηση θα βοηθήσει τον Ερντογάν στις εκλογές του Ιουνίου στην Τουρκία, επιτρέποντάς του να σηματοδοτήσει την πρόοδο στην επιστροφή ορισμένων από τα 3,6 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες που ζουν στην Τουρκία στη γείτονά της, σύμφωνα με το Reuters.

«Γιατί να δώσουμε στον Ερντογάν μια νίκη δωρεάν; Καμία προσέγγιση δεν θα συμβεί πριν από τις εκλογές», δήλωσε στο Reuters μια ανώνυμη πηγή.

Η Τουρκία φιλοξενεί τον μεγαλύτερο πληθυσμό προσφύγων στον κόσμο και η δημόσια  δυσαρέσκεια κατά των Σύριων έχει αυξηθεί στη χώρα, η οποία αντιμετωπίζει μια σοβαρή οικονομική κρίση. Εν μέσω της απογοήτευσης της κοινής γνώμης, ο Ερντογάν υποσχέθηκε «εθελοντική επιστροφή» ενός εκατομμυρίου προσφύγων στο συριακό έδαφος που ελέγχεται από την Άγκυρα και τους συμμάχους της.

Η κόντρα μεταξύ Άσαντ και Ερντογάν χρονολογείται από την Αραβική Άνοιξη, όταν ο Τούρκος ηγέτης υποστήριξε τις εξεγέρσεις κατά των απολυταρχιών σε χώρες όπως η Αίγυπτος και η Τυνησία, και στη Συρία η Τουρκία χρηματοδότησε μαχητικές ομάδες αντίθετες στη Δαμασκό.

Τον περασμένο μήνα ο Ερντογάν δήλωσε ότι ήταν ανοιχτός στην επαναφορά των σχέσεων με τη Συρία.

Νέο μπαράζ εμπρησμών-4 αυτοκίνητα στις φλόγες το πρωί του Σαββάτου

εμπρησμος

Νέο μπαράζ εμπρησμών-4 αυτοκίνητα στις φλόγες το πρωί του Σαββάτου

Προβληματισμό στις αστυνομικές αρχές έχουν προκαλέσει τα συνεχόμενα περιστατικά με τους εμπρησμούς αυτοκινήτων που σημειώνονται…