Newsroom

Newsroom

Συρία: 126.000 νεκροί από την έναρξη του πολέμου

Πάνω απο 125.835 ο τραγικός απολογισμός των νεκρών στη Συρία,όπως ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων,εκ των οποίων το…

syria 0

Πάνω απο 125.835 ο τραγικός απολογισμός των νεκρών στη Συρία,όπως ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων,εκ των οποίων το ένα τρίτο είναι πολίτες ,ενώ ο πραγματικός αριθμός των νεκρών εκτιμάται πως είναι μεγαλύτερος.

Η μη κυβερνητική οργάνωση, η οποία εδρεύει στη Βρετανία, έκανε επίσης έκκληση στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν «και σε όλους τους ανθρώπους της διεθνούς κοινότητας που έχουν συνείδηση» να αυξήσουν τις προσπάθειές τους για να τερματιστεί η εμφύλια σύρραξη που διαρκεί δυόμισι χρόνια.

Το Παρατηρητήριο, που διαθέτει ένα δίκτυο ακτιβιστών σε όλη τη Συρία, ανεβάζει τον αριθμό των παιδιών που έχουν χάσει τη ζωή τους από τον Μάρτιο του 2011 σε 6.627.

Ο απολογισμός μεταξύ των ανταρτών που μάχονται κατά του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ είναι τουλάχιστον 27.746 νεκροί, μεταξύ των οποίων περισσότεροι από 6.000 ξένοι ή άγνωστοι μαχητές.

«Ο αριθμός είναι πιθανόν πολύ μεγαλύτερος, όμως σε πολλές μάχες ο αριθμός των ανταρτών που σκοτώνονται αποκρύπτεται κυρίως από το Μέτωπο αλ Νόσρα (που πρόσκειται στην αλ Κάιντα) και το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε», δήλωσε ο Ράμι Άμπντελ Ράχμαν επικεφαλής του Παρατηρητηρίου.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η οργάνωσή του έχει καταγράψει 50.430 θανάτους μεταξύ των μελών του συριακού στρατού και των πολιτοφυλακών που υποστηρίζουν τον Άσαντ, όμως πρόσθεσε ότι και σε αυτή την περίπτωση ο αριθμός ενδέχεται να είναι μεγαλύτερος.

«Υπάρχουν τουλάχιστον 40.000 ακόμη νεκροί μαχητές, όμως δεν έχουν περιληφθεί στην καταμέτρηση γιατί οι περιπτώσεις τους δεν έχουν καταγραφεί επαρκώς», επεσήμανε ο Άμπντελ Ράχμαν.

Τόσο σουνίτες όσο και σιίτες μαχητές από τη γύρω περιοχή έχουν μεταβεί στη Συρία για να υποστηρίξουν τη μία ή την άλλη πλευρά.

Εκτός από τους Σύρους, σχεδόν 500 ξένοι μαχητές έχουν χάσει τη ζωή τους πολεμώντας στο πλευρό των δυνάμεων του Άσαντ. Περίπου οι μισοί εξ αυτών προέρχονται από τη σιιτική λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ.

«Το Παρατηρητήριο ζητεί να γίνουν (…) σοβαρές προσπάθειες (από τη διεθνή κοινότητα) ώστε να τερματιστεί η αιματοχυσία στη Συρία και να βοηθηθεί ο λαός της στη μετάβασή του προς ένα δημοκρατικό κράτος με ελευθερία, δικαιοσύνη και ισότητα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η μη κυβερνητική οργάνωση.

Ο ΟΗΕ δεν δίνει τακτικούς απολογισμούς από τη σύρραξη στη Συρία. Εδώ και μήνες αναφέρει ότι περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί τα τελευταία δυόμισι χρόνια.

Εξάλλου, τουλάχιστον ένα εκατομμύριο Σύροι υποφέρουν τακτικά από έλλειψη τροφής, την ώρα που εξαιτίας των συγκρούσεων δυσχεραίνεται η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, προειδοποίησε σήμερα η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ).

Πρόκειται για μια «συντηρητική εκτίμηση», δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος διαχείρισης καταστροφών και κρίσεων της ΔΕΕΣ Σάιμον Έκλεσαλ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η ΔΕΕΣ έκανε έκκληση για περισσότερους πόρους για τη Συρία και πλέον ζητεί 86 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 43 εκατομμυρίων που ζητούσε μέχρι τώρα, καθώς έπειτα από δυόμισι χρόνια εμφυλίου σχεδόν 7 εκατομμύρια άνθρωποι, περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού της χώρας πριν τον πόλεμο, εξαρτώνται από την ανθρωπιστική βοήθεια.

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…