Συντριβή Mirage: Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία από τον καταγραφέα

Τα πρώτα αποτελέσματα για τα αίτια της συντριβής του Mirage 2000-5 στη Σκύρο που στοίχισε τη ζωή στον Έλληνα πιλότο, Γιώργο Μπαλταδώρο έρχονται στην επιφάνεια, από τον καταγραφέα πτήσεων του μαχητικού.

5ad0becb1dc524aa6d8b45ab

Γάλλοι εμπειρογνώμονες, έκαναν ήδη τις πρώτες αναφορές για τα αίτια της πτώσης επαληθεύοντας στην ουσία τις εκτιμήσεις που έκαναν επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας.

Σύμφωνα με πληφορορίες, όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η πτώση προκλήθηκε από παραίσθηση του χειριστή, Γιώργου Μπαλταδώρου. Μάλιστα έως τώρα έχουν αποκλείσει οποιοδήποτε ενδεχόμενο τεχνικής βλάβης στο μαχητικό.

Το πόρισμα αναμένεται σύντομα και θα είναι απόρρητο. Η μόνη που μπορεί να ΄χει πρόσβαση στα στοιχεία της διερεύνησης θα είναι η χήρα του Γιώργου Μπαλταδώρου.

Το χρονικό


Το Mirage 2000-5 έπεσε την Πέμπτη 12 Απριλίου στις 12:15 το μεσημέρι. Το τελευταίο του στίγμα ήταν εννέα ναυτικά μίλια βορειοανατολικά του νησιού. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας «την Πέμπτη 12 Απριλίου 2018 και ώρα 12:15, υπήρξε απώλεια επαφής αεροσκάφους M2000-5, εννέα ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Νήσου Σκύρου».

Δύο αεροσκάφη τύπου Mirage, είχαν απογειωθεί προκειμένου να αναχαιτίσουν τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη που είχαν παραβιάσει τον ελληνικό εναέριο χώρο. Κατά την επιστροφή τους στην αεροπορική βάση τους, και περίπου ένα λεπτό πριν από την προσγείωσή τους, ο κυβερνήτης του δεύτερου αεροσκάφους ενημέρωσε το εθνικό κέντρο επιχειρήσεων για απώλεια επαφής του με το πρώτο αεροπλάνο.

Σύμφωνα με τη λιτή ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, «Την Πέμπτη 12 Απριλίου 2018 και ώρα 12:15, μονοθέσιο αεροσκάφος M2000-5 της 114ΠΜ/331Μ, στην φάση προσέγγισης για προσγείωση μετά ολοκλήρωση επιχειρησιακής αποστολής και σε απόσταση εννέα (9) ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Νήσου Σκύρου, προσέκρουσε στη θάλασσα με συνέπεια το θανάσιμο τραυματισμό του κυβερνήτη του αεροσκάφους Σμηναγού (Ι) Γεώργιου Μπαλταδώρου. Συγκροτήθηκε αρμόδια επιτροπή για την διερεύνηση του δυστυχήματος».

Τα τελευταία λόγια του πριν από τη συντριβή

Το τελευταίο διάλογο που είχε με τον Γιώργο Μπαλταδώρο πριν χαθεί το στίγμα του έμπειρου πιλότου και συντριβεί το αεροσκάφος του 9 ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Σκύρου, αποκάλυψε σοκαρισμένος ο πιλότος του δεύτερου Mirage.

Συγκεκριμένα, όταν ο πιλότος του δεύτερου Mirage επέστρεψε στην 135 Σμηναρχία Μάχης ήταν ακόμα ταραγμένος. Όπως μετέδωσε ο απεσταλμένος του Epsilon στη Σκύρο, ο πιλότος εξετάστηκε αμέσως από τον γιατρό της βάσης. Οι συνάδελφοί του, σοκαρισμένοι κι εκείνοι με τα όσα είχαν συμβεί, τον ρώτησαν τι έγινε. Τους αποκάλυψε τον διάλογο που είχε με τον αρχηγό της αποστολής, τον Γιώργο Μπαλταδώρο.

«Νο 1 εδώ, ακολούθα με να βγούμε από την ομίχλη», του είπε ο 34χρονος σμηναγός. Και εκείνος του απάντησε: «βλέπω από το όργανο ότι είμαστε κοντά στη θάλασσα. Εγώ ανεβαίνω». Ήταν η τελευταία τους συνομιλία. Μετά, έχασε την επαφή με το Mirage του άτυχου σμηναγού. Η απόφασή του να κάνει ανάβαση, ήταν εκείνη που, την τελευταία στιγμή, του έσωσε τη ζωή.

Ο Γιώργος Μπαλταδώρος M2000-5 της 114ΠΜ/331Μ, καταγόταν από το Μορφοβούνι Καρδίτσας, όπου έγινε και η κηδεία του. Ήταν 34 ετών και πατέρας δυο παιδιών.