Newsroom

Newsroom

Σύνταξη;… α-παπα!

Όταν το παράδοξο γίνεται καθημερινότητα τότε σίγουρα ζούμε στην Ελλάδα της Εφεδρείας, της Τρόικας και του Μεσοπρόθεσμου. Την ώρα που…

Όταν το παράδοξο γίνεται καθημερινότητα τότε σίγουρα ζούμε στην Ελλάδα της Εφεδρείας, της Τρόικας και του Μεσοπρόθεσμου.

Την ώρα που όλοι έχουμε νοιώσει -άλλοι στο πετσί τους και άλλοι πιο επιφανειακά- τι σημαίνει υπεράριθμος δημόσιος τομέας ένας κανόνας του καταστατικού χάρτη της Εκκλησιάς της Ελλάδας έρχεται για να αμφισβητήσει τα πάντα.

Οι ιερείς –δημόσιοι υπάλληλοι, που απολαμβάνουν την μονιμότητα του Δημοσίου εξαιρούνται από τη συνταξιοδότηση! Η συνταξιοδότηση των ιερέων θα μπορούσε να γλιτώσει από την εφεδρεία νέους ανθρώπους που θα αναγκαστούν να αποχωρήσουν από την υπηρεσία τους και να μείνουν στον… πάγο, ενώ διευκολύνει και τα «σχέδια» της Τρόικας που επιβάλει λίγους δημόσιους υπαλλήλους.


Σύμφωνα με τον εργασιακό νόμο περί συνταξιοδοτήσεως δημοσιών υπαλλήλων το ηλικιακό όριο είναι στα 65 για τους άνδρες και στα 60 για τις γυναίκες, κάτι που δεν ισχύει βέβαια για τους ιερείς οι οποίοι αμείβονται από τον προϋπολογισμό του κράτους. Ο καταστατικός χάρτης της Εκκλησιάς της Ελλάδας αναφέρει ότι οι ιερείς μπορούν να συνταξιοδοτηθούν αφού συμπληρώσουν τα 70 τους χρόνια και μόνο αν πάσχουν από πνευματική ή σωματική ασθένεια. Το ενδεχόμενο δηλαδή να συνταξιοδοτηθεί ένας ιερέας στα 65 του, όπως προβλέπει ο νόμος για τους δημοσίους υπαλλήλους δεν ισχύει. Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο είναι ότι ακόμα και στα 70 του ένας ιερέας για να πάρει σύνταξη πρέπει να πάσχει από πνευματική ή σωματική ασθένεια γεγονός που να τον καθιστά ανίκανο να ασκήσει τα καθήκοντα του, ενώ παράλληλα αυτό πρέπει να βρίσκει σύμφωνο και τον αρχιερέα ο οποίος στην συγκεκριμένη περίπτωση εκτελεί και χρέη… γιατρού.

Δηλαδή εκτός από την ιατρική γνωμάτευση που θα αναφέρει ότι ο συγκεκριμένος ιερέας είναι αδύνατο να ασκήσει τα καθήκοντα του πρέπει να συμφωνήσει και ο αρχιερέας της μητρόπολης με την εν λόγω γνωμάτευση.

Με λίγα λόγια την ώρα που η κυβέρνηση πρέπει να «ελαφρύνει» το δημόσιο και να απολύσει ηλιακά νέους ανθρώπους οι οποίοι καλούνται να βγουν σε μια αγορά εργασίας με τους χειρότερους οιωνούς, συντηρεί «εγκλωβισμένους» ιερείς για όσα χρόνια είναι υγιείς και έχουν σώας τας φρένας. Από την άλλη πλευρά ο Έλληνας φορολογούμενος που εδώ και δεκαετίες πληρώνει υπεράριθμους δημοσίους υπαλλήλους είναι υποχρεωμένος να συνεχίσει να πληρώνει τους ιερείς μέχρι εκείνοι να αρρωστήσουν και να αναγκαστεί η Εκκλησιά εγκρίνει την συνταξιοδότηση τους.