ΑΜ

Αβραάμ Μπεναρόγια Β'

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: Η πολιτική απάτη των α(Χ)ρίστων με ένα… κλικ

Πόσα και πόσα ψεύδη δεν έχουν εκτοξεύσει για το μείζον πρόβλημα ταχύτερης έκδοσης των εκατοντάδων χιλιάδων συντάξεων που εκκρεμούν (πάνω από 400.000), οι νυν κυβερνώντες, είτε διά στόματος των αρμοδίων υπουργών & υφυπουργών του επιτελικού (τρομάρα μας) συστήματος Μητσοτάκη, είτε μέσα από τα πετσωμένα ΜΜΕ (τηλεοπτικά και έντυπα); 

dompet1

Πόσες φορές ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης αλλά και τα πάμπολλα «γαλάζια» παπαγαλάκια δεν μας έχουν σερβίρει τα απίστευτα ψεύδη για τις συντάξεις που θα έβγαιναν με ένα… κλικ(!), παίζοντας με τον πόνο των ανθρώπων που περιμένουν τη σύνταξή τους εδώ και χρόνια!!!

Και εντάξει, η πολιτική απάτη των δεξιών κυβερνώντων είναι σύνηθες φαινόμενο, αλλά κάποια «δημοσιογραφικά» παπαγαλάκια που έστησαν τηλεοπτικές καριέρες υποτιθέμενων ειδημόνων περί το συνταξιοδοτικό, δεν έχουν ίχνος τσίπας εμπαίζοντας τον κόσμο και κυρίως τους απόμαχους της δουλειάς, ότι εδώ και σχεδόν δύο χρόνια οι συντάξεις θα έβγαιναν άμεσα καθότι ψηφιακά;

Κάτι που ούτε φέτος είναι ορατό, αφού όχι μόνο δεκάδες χιλιάδες δεν θα πάρουν τις συντάξεις τους, αλλά πολύ δύσκολα θα δρομολογηθούν αυτές και για του χρόνου, με αποτέλεσμα και νέοι συνταξιοδοτικοί φάκελοι να προστεθούν στους εκκρεμείς!

Αλήθεια, πόσοι/ες θυμάστε τον αλήστου μνήμης… συνταξιοδοτικό ταχυδακτυλουργό πρώην υπουργό Εργασίας Βρούτση, ο οποίος επί σχεδόν ενάμισυ χρόνο υποσχόταν συνεχώς πως όλες οι συντάξεις θα βγαίνουν με ένα… κλικ και ότι κανείς δεν θα μείνει χωρίς σύνταξη το 2021(!). Μάλιστα, στις 23 Ιουλίου 2020, στήθηκε και σχετική φιέστα, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, όπου, μεταξύ άλλων, ο Βρούτσης είχε τονίσει με στόμφο: «Ξεκινάμε, όπως έχουμε ήδη πει, με τις συντάξεις χηρείας και τις συντάξεις του τέως ΟΓΑ. Μέχρι το τέλος του 2020, θα έχουν ενταχθεί όλες οι συντάξεις αναπηρίας, ενώ, μέχρι το τέλος του 2021, θα έχουν ενταχθεί και υπόλοιπες κατηγορίες συντάξεων γήρατος. Θα φτάσουμε, δηλαδή, στο τέλος του 2021, να απονέμουμε ψηφιακά το 80-85% των συντάξεων».

Αλήθεια, πόσοι/ες θυμάστε τα λεγόμενα μεγάλα συστημικά μέσα ενημέρωσης και συγκεκριμένες εκπομπές και δημοσιογράφους-επίδοξους πολιτευτές, που κατάπιναν και αναμασούσαν τότε και στη συνέχεια τα κραυγαλέα ψεύδη του υπουργού και της κυβέρνησης των λοιπών α(χ)ρίστων για τον χρόνο απονομής των συντάξεων, εξαπατώντας τους πολίτες;

Τώρα που η αποτυχία στην υποσχεθείσσα ταχεία απονομή των συντάξεων ομολογείται – έστω και… μασημένα – από τον ίδιο τον νυν υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, πού κρύφτηκαν όλοι αυτοί οι παπαγάλοι με τα ευήκοα αφτιά στα ψεύδη του (κάθε) Βρούτση;

Οσο για τη «φόρμουλα Χατζηδάκη» σχετικά με την αντιμετώπιση της υπερβολικά μεγάλης καθυστέρησης στην έκδοση των συντάξεων, ο νέος υπουργός, έβαλε – παλιά μου τέχνη κόσκινο – project manager (τον Μιχάλη Κεφαλογιάννη), ενώ θα ενισχυθεί – λέει – και το προσωπικό του ΕΦΚΑ… Ομως, αντί για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις διευθύνσεις των (επιμέρους) ταμείων που έχουν αποδεκατιστεί, θα κληθούν να διεκπεραιώσουν τη δουλειά κάποιοι συνταξιούχοι υπάλληλοι μαζί με ιδιώτες δικηγόρους και λογιστές! Μάλιστα…

Αλλά ποια είναι η βασική αιτία καθυστέρησης στην έκδοση των συντάξεων; Ολοι ξέρουν ότι αυτή συνίσταται στην καταμέτρηση των ενσήμων (και δη όταν υπάρχει διαδοχική ασφάλιση σε περισσότερα του ενός πρώην ταμεία του νυν ΕΦΚΑ). Τουτέστιν ο χρόνος ασφαλισμένης εργασίας που αποτελεί τη βάση θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Εδώ όμως υπάρχει μια πραγματικότητα: όσοι έχουν κάνει αίτηση για πλήρη σύνταξη τα τελευταία χρόνια με βάση τα 35 – 40 εργασιακά έτη ασφάλισης σημαίνει ότι ξεκίνησαν να δουλεύουν από το 1975 και μετά. Και πού το πρόβλημα; Στο ότι τα ένσημα είναι ηλεκτρονικά μετά το 2002, καθώς μόνο κάποια (πρώην αυτοτελή) ταμεία έχουν ψηφιοποιήσει τα ένσημα από το 1990 και μετά.

Αρα, κύριε Χατζηδάκη, κάποιος θα πρέπει να βρει και να μετρήσει χειρόγραφες καρτέλες της περιόδου 1975 – 2002 και να τις συγκρίνει με τα βιβλιάρια ενσήμων. Ποιος θα την κάνει όλη αυτή τη «βρώμικη» δουλειά; Ο ιδιώτης δικηγόρος ή λογιστής, που άλλωστε δεν έχει και καμιά πρόσβαση στα χειρόγραφα αρχεία των ταμείων; ‘Η μήπως θα πάει ο εν λόγω να ξεψαχνίσει αραχνιασμένους φοριαμούς στα διάφορα υποκαταστήματα του πρώην ΙΚΑ, κ.λπ., όπου κι αν υπάρχουν; Επιστρέφουμε, λοιπόν, στον υπάλληλο του ασφαλιστικού ταμείου (έστω και με τη συνδρομή κάποιων συνταξιούχων του κλάδου που θα γυρίσουν στην υπηρεσία για την όποια αμοιβή) και ξανακολλάμε στον κυκεώνα με τη στοίβα των χιλιάδων εκκρεμών συνταξιοδοτικών φακέλων.

Αντε, καλά κουράγια στους εν αναμονή συνταξιούχους και να ξαναψηφίσουν τον Μωυσή Μητσοτάκη (και τους α-χ-ρίστους του) όσοι/ες το διέπραξαν τον Ιούλιο του 2019, αλλά κι όσοι/ες έχουν ανοιχτά αφτιά στα εκάστοτε… κλικ εξαπάτησης από τον κάθε Βρούτση, Χατζηδάκη, κ.ο.κ.

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr