Newsroom

Newsroom

«Συνταγή χάους»: Αντιδράσεις για το σχέδιο χαλάρωσης των μέτρων στη Βρετανία

Να εξακολουθήσουν να εργάζονται από το σπίτι προτρέπει τους κατοίκους του Λονδίνου ο δήμαρχος Σαντίκ Καν

ap boryrg 1

Να εξακολουθήσουν να εργάζονται από το σπίτι, να χρησιμοποιούν όσο το δυνατό λιγότερο τα μέσα μεταφοράς και να τηρούν το μέτρο κοινωνικής απόστασης, προτρέπει τους κατοίκους του Λονδίνου σε ανακοίνωσή του ο δήμαρχος, Σαντίκ Καν, στον αντίποδα των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, για τον αρχικό σχεδιασμό χαλάρωσης των περιορισμών.

«Θέλω να είμαι όσο πιο σαφής γίνεται προς τους κατοίκους του Λονδίνου, τα μέτρα κοινωνικής απόστασης είναι ακόμη σε ισχύ, το lockdown δεν έχει καταργηθεί και πρέπει να συμμετάσχουμε στην προσπάθεια περιορισμού της Covid-19» αναφέρει. Καλεί την κυβέρνηση να συνεχίσει τη συνεργασία με τους εργοδότες και τις εργατικές ενώσεις ως προς τον τρόπο της ασφαλούς επιστροφής των εργαζομένων στις δουλειές τους, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Ο διευθυντής του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λονδίνου, Ρίτσαρντ Μπερτζ, καλεί τις επιχειρήσεις να μην ανοίξουν τους χώρους εργασίας αύριο, λέγοντας ότι θα ήταν «ανοησία» πριν να δοθούν ακριβείς οδηγίες από την κυβέρνηση. «Ισχυρή και αδιαμφισβήτητη σύστασή μου προς τις επιχειρήσεις του Λονδίνου είναι να μην αλλάξουν σχέδια για αύριο. Δεν τους δόθηκαν επαρκείς πληροφορίες για το πως θα επιστρέψουν οι εργαζόμενοι με ασφάλεια στην δουλειά τους, ούτε για το πως θα μείνουν ασφαλείς ενόσω εργάζονται» ανέφερε.

Και η γενική γραμματέας του εργατικού συνδικάτου TUC, Φράνσις ο Γκρέιντι, σε μήνυμα στο twitter χαρακτηρίζει τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού ως «συνταγή χάους», ενώ η οργάνωση κατασκευαστών Βρετανίας, ζητά διευκρινίσεις από την κυβέρνηση για τις οδηγίες της και για το είδος του προστατευτικού εξοπλισμού που απαιτείται για τους εργαζόμενους.

Τι ανακοίνωσε ο Τζόνσον

Δεν μπορεί να υπάρξει άμεση άρση του lockdown, εφόσον δεν εκπληρώνονται όλες οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί για να αποφασιστεί κάτι τέτοιο, ωστόσο επιτρέπονται από την ερχόμενη εβδομάδα περισσότερες εξωτερικές δραστηριότητες, ακόμη και επιστροφή στην εργασία (μόνο για όσους δεν μπορούν να δουλέψουν από το σπίτι, όπως στον κατασκευαστικό τομέα), ενώ δεν αποκλείεται να ανοίξουν τμηματικά από τον Ιούνιο, καταστήματα, δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία, και από τον Ιούλιο κάποιοι χώροι εστίασης και τουρισμού. Τις ανακοινώσεις αυτές έκανε χθες ο Μπόρις Τζόνσον, παρουσιάζοντας με τηλεοπτικό του μήνυμα στους πολίτες τα «πρώτα, προσεχτικά βήματα», το πρώτο σχεδιάγραμμα, όπως είπε, προς την χαλάρωση του lockdown. «Παρ’ όλο που σημειώσαμε πρόοδο στην εκπλήρωση κάποιων από τους όρους που θέσαμε, δεν τους εκπληρώσαμε σε καμία περίπτωση όλους, και συνεπώς, όχι, δεν είναι αυτή η στιγμή να λήξουμε το lockdown αυτή την εβδομάδα» είπε χαρακτηριστικά.

Ανακοινώνοντας τις αρχικές αλλαγές είπε ότι πρώτο βήμα είναι η ενθάρρυνση να πάνε στην εργασία τους, μόνο όσοι δεν μπορούν να εργαστούν από το σπίτι. Όσοι έχουν τη δυνατότητα, θα συνεχίζουν να εργάζονται από το σπίτι, ενώ θα καθιερωθούν νέες οδηγίες στους εργοδότες ώστε οι χώροι εργασίας να γίνουν ασφαλείς από τον Covid-19. Επίσης, συστήνεται αποφυγή των μέσων μαζικής μεταφοράς, κατά το δυνατό, καθώς θα πρέπει να διατηρηθεί το μέτρο κοινωνικής απόστασης, επιλέγοντας περισσότερο το αυτοκίνητο, το ποδήλατο ή τα πόδια.

Από την Τετάρτη, συμπλήρωσε, ενθαρρύνονται όλοι σε περισσότερες εξωτερικές δραστηριότητες, ηλιοθεραπεία σε κοντινά πάρκα, μετακίνηση με το αυτοκίνητο σε άλλους προορισμούς και αθλήματα μόνο με μέλη της οικογένειας.

Ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι καθημερινά θα επιτηρείται ο δείκτης αναπαραγωγής του ιού όπως και ο αριθμός των νέων περιστατικών, για να διαπιστώνεται η πρόοδος που σημειώνεται και μόνο τότε μαζί με την εκπλήρωση των πέντε κριτηρίων, τις επόμενες εβδομάδες και μήνες θα μπορέσει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε νέες αποφάσεις για την χαλάρωση των περιορισμών και την άρση του lockdown.

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…