Newsroom

Newsroom

Συνολάκης: «Οι πιλοτές είναι παγίδα θανάτου σε περίπτωση μεγάλου σεισμού» (video)

«Είναι σαν να έχεις ένα κτίριο το οποίο είναι σαν ένα τούβλο και το στηρίζεις με μερικές οδοντογλυφίδες», τονίζει ο Κωνσταντίνος Συνολάκης

Συνολάκης

Ο μεγάλος σεισμός στην Ιαπωνία που σκόρπισε τον θάνατο προκάλεσε προβληματισμό για το τι θα μπορούσε βα γίνει αν ένα τέτοιο φαινόμενο, με παρόμοια ένταση, γινόταν στη χώρα μας.

Ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών στο Πολυτεχνείο Κρήτης, Κωνσταντίνος Συνολάκης, ήταν εκείνος που έκανε μια εκτίμηση για το ποια θα μπορούσαν να είναι τα αποτελέσματα ενός τέτοιου σεισμού.

Πιο συγκεκριμένα μιλώντας στην ΕΡΤ αναφέρθηκε και στο ρόλο που παίζουν οι πιλοτές στην κατασκευή των πολυκατοικιών τονίζοντας ότι «είναι πραγματικά μια παγίδα θανάτου για τις ψηλές κατασκευές. Γιατί ουσιαστικά είναι σαν να έχεις ένα κτίριο το οποίο είναι σαν ένα τούβλο και το στηρίζεις με μερικές οδοντογλυφίδες».

Επίσης, για το σύστημα προειδοποίησης σεισμών που διαθέτει η Ιαπωνία, σχολίασε πως: «Το σύστημα αυτό στην Ιαπωνία δεν είναι καινούργιο.

Στη χώρα μας, αν πάρουμε φερειπείν, δεν θα μπορούσε να προστατεύσει το Ηράκλειο από τη στιγμή που γίνεται σεισμός, να έρθει ένα μήνυμα προτού γίνει ο σεισμός.

Αν ο σεισμός είναι κάτω από το Ηράκλειο, αλλά θα μπορούσε το μήνυμα να φτάσει στα Χανιά.

Ο τρόπος που δουλεύει αυτό το σύστημα είναι ως εξής: Υπάρχουν πάρα πολλοί σεισμογράφοι ή μετρητές, ένα αντίστοιχο εργαλείο που λέγεται μετρητές επιτάχυνσης.

Αυτοί λοιπόν μετρούν και βλέπουν πόσο γρήγορα έρχονται. Ξεκινούν τα κύματα από τα σεισμικά κύματα από το επίκεντρο».

Βέβαια με όσα αναφέρει ο κ. Συνολάκης φαίνεται να εγκαλεί σχεδόν όλους τους πολιτικούς μηχανικούς της χώρας που δίνουν άδειες στατικότητας και εφόσον το κάνει αυτό θα πρέπει να δώσει και τις απαραίτητες εξηγήσεις.

Τόσο στους μηχανικούς σχετικά με τη δουλειά τους, όσο και στους κατοίκους που σύμφωνα με όσα λέει κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή.

Επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ: Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτης πείνας

gaza 7

Επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ: Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτης πείνας

Το Ισραήλ έχει περιορίσει αυστηρά την είσοδο κρίσιμων ανθρωπιστικών προμηθειών στη Γάζα παρά τις προειδοποιήσεις…