Σύνοδος Κορυφής: Συμφωνία για προϋπολογισμό και Ταμείο Ανάκαμψης

Σε συμφωνία για τον 7ετη κοινοτικό προϋπολογισμό αλλά και το Ταμείο Ανάκαμψης κατέληξαν σήμερα οι ηγέτες της Ε.Ε., αφού κάμφθηκαν οι αντιρρήσεις της Πολωνίας και της Ουγγαρίας, που απειλούσαν με βέτο.

NewsRoom 10/12/2020 | 21:34

Την είδηση της συμφωνίας ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ενώ ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες αυτής.

«Τώρα μπορούμε να ξεκινήσουμε με την εφαρμογή (σ.σ. του πακέτου) και να οικοδομήσουμε τις οικονομίες μας. Το πακέτο αποκατάστασης  θα προωθήσει τις πράσινες και ψηφιακές μας μεταβάσεις », έγραψε ο Μισέλ στο Twitter.


 

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, έδωσε συγχαρητήρια στη Γερμανία καθώς με τη συμβολή της, όπως ανέφερε, επετεύχθη ένας αναγκαίος συμβιβασμός τόσο για το Ταμείο Ανάκαμψης όσο και για το πακέτο του 1,8 τρισεκατομμυρίων ευρώ.

«Η Ευρώπη προχωρά. Το 1,8 τρισ. ευρώ θα ενισχύσουν την ανάκαμψη και θα οικοδομήσουν μια πιο ανθεκτική, πράσινη και ψηφιακή ΕΕ».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Γερμανίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, σχολίασε: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε: Ο προϋπολογισμός, το ταμείο ανάκαμψης και ο μηχανισμός δικαίου αποφασίστηκε ομόφωνα».

Ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός συνολικού ύψους 1,82 τρισ. ευρώ και το πακέτο ανάκαμψης θεωρούνται κρίσιμης σημασίας για τις χώρες που υπέστησαν μεγάλες οικονομικές ζημιές από την επέλαση της πανδημίας.