Σύνοδος Κορυφής: Tο μπαλάκι στην Κομισιόν

Οι ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πέταξαν για ακόμη μία φορά το μπαλάκι στην Κομισιόν, την οποία καλούν να παρουσιάσει μέχρι τις 6 Μαΐου το σχέδιό της για το «Ταμείο Ανάκαμψης», για τη χρηματοδότηση του οποίο φαίνεται πως επιβλήθηκε η γερμανική άποψη περί σύνδεσής του με τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό. 

ek rtdsd

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, που επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές, οι 27 ανέθεσαν στην Επιτροπή να παρουσιάσει μέχρι τις 6 Μαΐου αυτό το Ταμείο Ανάκαμψης.

Διπλωματικές πηγές, που παρακολούθησαν την τηλεδιάσκεψη των «27» είπαν ότι η συζήτηση δεν ήταν σε τόσο υψηλούς τόνους όσο πριν από έναν μήνα. Όμως η διάσταση απόψεων εκφράστηκε με σαφήνεια, με τέσσερις χώρες -Αυστρία, Δανία, Σουηδία και Ολλανδία- να διαφωνούν με την πρόταση χορήγησης βοήθειας για την ανάκαμψη μέσω επιδοτήσεων.

Το «στρατόπεδο» των βόρειων χωρών, που περιλαμβάνει και τη Γερμανία, τάχθηκε υπέρ της σύνδεσης του νέου Ταμείου Ανάκαμψης με τον επόμενο πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-27.

Από την άλλη, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε είπε στους ομολόγους του ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να προικοδοτηθεί με ποσό 1,5 τρισεκ. ευρώ και να παρέχει επιδοτήσεις στις χώρες μέλη ώστε να διασφαλιστεί μια «συμμετρική απάντηση σε ένα ασύμμετρο σοκ».

Ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης είπε: «Κινήθηκαν προς τα εμπρός χωρίς πραγματική σύμπνοια. Επαφίεται τώρα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τετραγωνίσει τον κύκλο».

Μισέλ: Να συνεχίσουμε τη δουλειά

«Σήμερα συμφωνήσαμε να εργαστούμε σε ένα συγκεκριμένο ταμείο ανάκαμψης, το οποίο θα συσταθεί μόνο για την κρίση του κορονοϊού, και είναι αναγκαίο και αρκετά μεγάλο για να αντιμετωπιστεί το μέγεθος της κρίσης και να κατευθυνθεί προς εκείνους τους τομείς και περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο. Πρέπει να συνεχίσουμε τη δουλειά για να δούμε το πραγματικό μέγεθος του ταμείου και τη χρηματοδότησή του. Ήδη έχει συμφωνηθεί ένα πακέτο 540 δισ. ευρώ για εργαζόμενους και επιχειρήσεις, το οποίο θα είναι διαθέσιμο από την 1η Ιουνίου» δήλωσε μετά το πέρας της Συνόδου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Σαρλ Μισέλ παραδέχτηκε ότι η συμφωνία θα είναι δύσκολη, όμως μίλησε για ισχυρή πολιτική βούληση μεταξύ των χωρών να συνεργαστούν μεταξύ τους τις επόμενες εβδομάδες.

Αναφερόμενος στα περιοριστικά μέτρα, σημείωσε ότι οι ηγέτες συμφώνησαν επίσης να συντονίσουν τη σταδιακή άρση τους και να παρακολουθούν την εξέλιξη της κατάστασης, έχοντας υπόψη τους ότι πλησιάζει η θερινή περίοδος των διακοπών.

Διαφοροποίηση Μακρόν 

Ενώ οι «27» έδωσαν οδηγίες στη Κομισιόν να παρουσιάσει ένα σχέδιο μέχρι τις 6 Μαΐου, ο Εμανουέλ Μακρόν φρόντισε να τονίσει το πόσο σημαντικό είναι να καταστρωθεί ένα σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης.

«Πρέπει να αναβιώσουμε τις οικονομίες μας τόσο στην προσφορά όσο και στη ζήτηση. Αυτά τα σχέδια πρέπει να είναι μεγάλα, μαζικά», είπε και ζητώντας μια «οργανωμένη, δυνατή» απάντηση αλληλεγγύης, ο Μακρόν έκανε έκκληση για μια «γρήγορη» απόφαση και υπερασπίστηκε την μεταφορά κεφαλαίων σε περιοχές και τομείς που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση.

«Το σοκ που βιώνουμε σήμερα αντιστοιχεί σε 5 έως 10 μονάδες του ευρωπαϊκού ΑΕΠ. Είναι χωρίς προηγούμενο», είπε και αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό είναι ένα σημείο διαφωνίας σε αυτή τη φάση με άλλους ηγέτες συμπλήρωσε: «Θα απαιτηθούν πραγματικές μεταφορές στους προϋπολογισμούς, όχι μόνο δάνεια, αλλά μεταφορές σε περιοχές οι οποίες έχουν πληγεί περισσότερο, σε τομείς της οικονομίας που έχουν πληγεί περισσότερο»

Σε αυτή την πρόταση παραμένουν αντίθετες Γερμανία και Ολλανδία, προτιμώντας χρηματοδότηση με τη μορφή δανεισμού. Αντιθέτως το σχέδιο της Κομισιόν για την ανεργία εγκρίθηκε από τους ηγέτες, καθώς και η χρηματοδότηση από την ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με δάνεια μεγάλης διάρκειας για την ανάκαμψη των πλέον ευάλωτων τομέων των οικονομιών.Οι ηγέτες των 27 αποφάσισαν ότι τα μέτρα αυτά πρέπει να εφαρμοστούν από την 1η Ιουνίου.
 

Β. Καπερνάρος για υπόθεση Λυγγερίδη: «Θα υπάρξουν πιέσεις, για να κλείσουν στόματα» (video)

καπερναρος

Β. Καπερνάρος για υπόθεση Λυγγερίδη: «Θα υπάρξουν πιέσεις, για να κλείσουν στόματα» (video)

«Η Αστυνομία δέχεται συνεχώς επιθέσεις στα γήπεδα, αλλά πάντα περνούσαν στο ντούκου», παραδέχτηκε ο πρόεδρος…