Σύνοδος Κορυφής: Καμία αναφορά σε κυρώσεις κατά της Τουρκίας - Ραντεβού τον Δεκέμβρη

Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες χωρίς καμία αναφορά σε κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας.

NewsRoom 16/10/2020 | 16:46

Στο κείμενο των συμπερασμάτων, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «καλεί την Τουρκία να αντιστρέψει αυτές τις ενέργειες και να εργαστεί για τη μείωση των εντάσεων κατά τρόπο συνεπή και συστηματικό». Ωστόσο, δε γίνεται πουθενά λόγος για κυρώσεις, συνεπώς η Ελλάδα φεύγει με... άδεια χέρια από τη Σύνοδο κάτι που ήταν πρόδηλο και από τον τόνο που χρησιμοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνέντευξη Τύπου.

Αναλυτικότερα το κείμενο των συμπερασμάτων αναφέρει:

«To Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματα της 2ας Οκτωβρίου 2020 και εκφράζει έντονη αποδοκιμασία για τις νέες μονομερείς και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων ερευνητικών δραστηριοτήτων. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τονίζει τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων, και επαναλαμβάνει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να αντιστρέψει αυτές τις ενέργειες και να εργαστεί για τη μείωση των εντάσεων κατά τρόπο συνεπή και συστηματικό. Θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί στενά το ζήτημα, προκειμένου να υπάρξει συνέχεια στα συμπεράσματα του της 2ας Οκτωβρίου 2020».

Το ακριβές κείμενο των συμπερασμάτων αναφέρει:

«The European Council reaffirms its conclusions of 1-2 October 2020 and deplores renewed unilateral and provocative actions by Turkey in the Eastern Mediterranean, including recent exploratory activities. The European Council urges respect for UN Security Council Resolutions 550 and 789, underlines the importance of the status of Varosha and reiterates its full solidarity with Greece and Cyprus.

23. The European Council urges Turkey to reverse these actions and work for the easing of tensions in a consistent and sustained manner. It will remain seized of the matter in order to follow-up on its conclusions of 1-2 October 2020».

To koutipandoras.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.