Σύνοδος Κορυφής για προσφυγικό: Αποτελεσματική αλληλεγγύη, όχι επιλεκτική αλληλεγγύη

Η ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων, η μείωση της παράτυπης μετανάστευσης κυρίως από την Αφρική και η επιτάχυνση των διαδικασιών επιστροφών περιλαμβάνονται στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

580997151dc5240e588b4a00

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ από κοινού με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μετά το πέρας της συνεδρίασης αργά το βράδυ της Πέμπτης, ανέφερε πως το επίκεντρο της συζήτησης των «28» για το μεταναστευτικό ήταν η ενίσχυση της συνεργασίας με τις χώρες της Αφρικής με στόχο τη μείωση των αφίξεων παράτυπων μεταναστών στην Ιταλία.

Πρόσθεσε επίσης πως όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν ότι η ενίσχυση της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων θα μπορεί να επιτρέψει στο μέλλον την άρση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα.

Ο Ντόναλντ Τουσκ υπογράμμισε μάλιστα πως κυριάρχησε η αντίληψη ότι δεν μπορεί να υπάρχει «αλληλεγγύη κατ’ επιλογή» αλλά «αποτελεσματική αλληλεγγύη».

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε την ελπίδα ότι σήμερα θα βρεθεί ένας συμβιβασμός με τον κυβερνήτη της Βαλονίας Πολ Μανιέτ που θα επιτρέψει την υπογραφή της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με τον Καναδά μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής.

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για τη Ρωσία, ο Ντόναλντ Τουσκ ανέφερε πως οι «28» αποφάσισαν να μείνουν ενωμένοι μπροστά στη στρατηγική της Ρωσίας «να αποδυναμώσει την ΕΕ». «Αυτή είναι μια νηφάλια εκτίμηση. Δεν έχουμε αυταπάτες» υπογράμμισε ο Ντ. Τουσκ.

Επίσης, σημείωσε πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες καταδίκασαν τις επιθέσεις του συριακού καθεστώτος έναντι αμάχων στο Χαλέπι, εξετάζοντας όλες τις δυνατές επιλογές.

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με την πρώτη συμμετοχή της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι σε Σύνοδο Κορυφής και κατά πόσο μπορεί να έχει λόγο σε ζητήματα που αφορούν την Ένωση, ανέφερε πως το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ακόμα μέλος της ΕΕ και πως έχει «δικαίωμα και υποχρέωση» να συμμετάσχει στις συζητήσεις που αφορούν τη διαμόρφωση στρατηγικής.

Δεν παρέλειψε πάντως να σχολιάσει ότι θα ήταν ευτυχής εάν το Brexit ήταν αναστρέψιμο, τονίζοντας ωστόσο ότι αυτό είναι στα χέρια της Βρετανίας και πως η ΕΕ εμμένει στη θέση της ότι δε θα γίνει καμία διαπραγμάτευση πριν από την επίσημη ενεργοποίηση του άρθρου 50.

Η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα

Ο πρωθυπουργός, κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής, ζήτησε «αποτελεσματική» αλληλεγγύη στο προσφυγικό, έναντι «ευέλικτης» ή «κατ’ επιλογήν» αλληλεγγύης, σημειώνοντας -σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- ότι «η Ελλάδα κουβαλά όλο το βάρος της Ευρώπης στο προσφυγικό».

Σύμφωνα με κύκλους της κυβέρνησης, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι από τις 66.000 θέσεις μετεγκατάστασης από την Ελλάδα προς άλλες χώρες της Ε.Ε., έχουν υλοποιηθεί μόνο 5.200. Σημείωσε ότι η Ελλάδα χρειάζεται «αποτελεσματική αλληλεγγύη» για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και όχι «ευέλικτη αλληλεγγύη», η οποία ερμηνεύεται ως «αλληλεγγύη κατ’ επιλογή».

Σύμφωνα πάντα με τους ίδιους κύκλους, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται από όλους και όχι μόνο από αυτούς που είναι σε αδύνατη θέση. «Δεν κάναμε τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας για να σφραγίσουμε τη ροή των προσφύγων, αλλά για να αντικαταστήσουμε τις παράνομες ροές με νόμιμες. Αν κάποιοι θέλουν να σφραγίσουν τις προσφυγικές ροές, τότε είναι αναντίστοιχη με τις κοινές μας αρχές», ανέφερε είπε ο κ. Τσίπρας.

Για την αναθεώρηση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι «απαράδεκτη», διότι δεν δίνει προοπτική κατανομής αλλά επιβαρύνει τις χώρες πρώτης υποδοχής.

Εξάλλου, ο κ. Τσίπρας είπε ότι χρειάζεται να δοθεί σαφής απάντηση στην Τουρκία για το θέμα της βίζας, για να μην δίνονται αφορμές στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο θέμα της τήρησης της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας. Υποστήριξε ότι πρέπει να προωθηθεί η απελευθέρωση της βίζας με εκπλήρωση των κριτηρίων, «όχι όμως με δύο μέτρα και δύο σταθμά για την Κύπρο».

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…