Σύνοδο Κορυφής με Μέρκελ, Πούτιν και Μακρόν σχεδιάζει ο Ερντογάν

Η Τουρκία σκοπεύει να οργανώσει την 7η Σεπτεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη μια σύνοδο με τη συμμετοχή της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ρωσίας για να συζητηθούν τα προβλήματα της περιοχής, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στη Συρία, δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με το κυριακάτικο φύλλο της τουρκικής εφημερίδας Hürriyet.

5b4435771dc524d05c8b456c 3

«Θα συζητήσουμε τι μπορούμε να κάνουμε μαζί στην περιοχή», είπε ο Ερντογάν, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για τη σύνοδο αυτή, ή τα ζητήματα που θα θιγούν.

Ο τούρκος πρόεδρος, ο οποίος έκανε αυτή τη δήλωση σε τούρκους δημοσιογράφους οι οποίοι τον συνόδευσαν στην επίσκεψή του στη Νότια Αφρική από την 25η ως την 27η Ιουλίου, πρόσθεσε ακόμη ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει τον διάλογο με τη Ρωσία και «πέραν αυτής της διάταξης των τεσσάρων».

Ο Ερντογάν συναντήθηκε την Πέμπτη στο Γιοχάνεσμπουργκ με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, στο περιθώριο της συνόδου των αναδυόμενων οικονομικά χωρών, των λεγόμενων BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική), στην οποία είχε προσκληθεί, όπως και άλλοι ηγέτες χωρών-μη μελών της ομάδας αυτής.

«Θα κάνουμε χωριστά μια σύνοδο στην Κωνσταντινούπολη την 7η Σεπτεμβρίου με τη Ρωσία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Τουρκία», είπε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Χουριέτ.

Η πληροφορία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι τώρα ούτε από τη Μόσχα, ούτε από το Παρίσι, ούτε από το Βερολίνο.

Ο πόλεμος που σπαράσσει τη Συρία εδώ και επτά χρόνια αναμένεται να είναι το κυρίαρχο ζήτημα στην ατζέντα της πιθανής συνόδου, καθώς η Ρωσία, το Ιράν και η Τουρκία παρά τις διαφορές τους συνεχίζουν τη λεγόμενη διαδικασία της Αστάνας, η οποία επέτρεψε να αποκλιμακωθεί η βία στο πεδίο με τη δημιουργία «ζωνών αποκλιμάκωσης» πέρυσι.

Από το ξέσπασμα του πολέμου στη Συρία το 2011, η Τουρκία υποστηρίζει τους αντάρτες που επιδιώκουν να ανατρέψουν τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, τον οποίο τόσο η Ρωσία όσο και το Ιράν στηρίζουν στρατιωτικά.

Τον Απρίλιο ο Ερντογάν είχε υποδεχθεί στην Άγκυρα τον Πούτιν αλλά και τον ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί.

Οι τρεις ηγέτες αναμένεται να συναντηθούν ξανά στο εγγύς μέλλον στην Τεχεράνη, φέρεται να είπε ο Ερντογάν, σύμφωνα με τη Χουριέτ, χωρίς να διευκρινίσει πότε ακριβώς.

Συνομιλίες τεχνικού επιπέδου στο πλαίσιο της διαδικασίας της Αστάνας προβλέπεται εξάλλου να διεξαχθούν σήμερα και αύριο Τρίτη στο Σότσι της Ρωσίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…