Συνήγορος του Πολίτη: Γονείς προσκομίζουν εικονικά βιβλιάρια για τον εμβολιασμό των παιδιών τους

To κώδωνα του κινδύνου κρούει ο  Συνήγορος του Πολίτη σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των μαθητών και καλεί το υπουργείο Παιδείας  να προχωρήσει σε  αυστηρότερη οδηγία στα σχολεία. 

εμβόλιο εμβολιασμός

Ο Συνήγορος του Πολίτη υπογράμμισε την ανάγκη έκδοσης νέας και σαφούς στο περιεχόμενό της εγκυκλίου, η οποία δεν θα αφήνει αμφιβολία σε σχέση με την διενέργεια των εμβολίων ως προϋπόθεση για την εγγραφή μαθητριών και μαθητών στα σχολεία καθώς, όπως τονίζει «μέχρι σήμερα οι προτάσεις της Αρχής δεν έχουν γίνει δεκτές».

Ανάμεσα στις διαπιστώσεις που κάνει ο Συνήγορος του Πολίτη, υπάρχουν και σοβαρές επισημάνσεις όπως ότι υπάρχουν περιστατικά, τα οποία έχουν πάρει ανησυχητική έκταση, όπως η προσκόμιση από την πλευρά των γονέων εικονικών βιβλιαρίων και βεβαιώσεων, από τα οποία προκύπτουν ότι τα παιδιά έχουν κάνει τα απαραίτητα εμβόλια.

Όπως αναφέρει ο Συνήγορος του Πολίτη, κατά το τελευταίο διάστημα έχει ασχοληθεί εκτεταμένα με το ζήτημα των γονέων, που δεν επιθυμούν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, παρά το γεγονός ότι δεν υφίστανται ιατρικές αντενδείξεις. Σε συστάσεις, που απευθύνονται προς ιδιώτες, ο Συνήγορος επισημαίνει ότι σε κάθε περίπτωση η αναγκαιότητα των εμβολιασμών υπογραμμίζεται από τον Διεθνή Οργανισμό Υγείας ως το σημαντικότερο όπλο ενάντια σε σοβαρά νοσήματα επικίνδυνα για την υγεία και τη δημόσια υγεία μειώνοντας έτσι τη νοσηρότητα στο γενικό πληθυσμό.

Ο εμβολιασμός εξάλλου θεωρείται ένας μηχανισμός συλλογικής ανοσίας, ο οποίος επιτυγχάνεται μόνο με την υψηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού. Η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών κρίνεται σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Περαιτέρω, ιδιαίτερα απασχόλησε την Αρχή η στάση του υπουργείου Παιδείας (όπως έχει εκφραστεί με διαδοχικές εγκυκλίους από το 2013) σε σχέση με την διενέργεια των προβλεπόμενων εμβολιασμών ως προϋπόθεση για την εγγραφή των παιδιών στην υποχρεωτική εκπαίδευση.

 Παρότι οι αντίστοιχες προβλέψεις για τους παιδικούς σταθμούς είναι σαφείς, η διευκρινιστική εγκύκλιος που δημοσίευσε το υπουργείο Παιδείας, καταλείπει το περιθώριο πολλαπλών ερμηνειών με επικρατέστερη εκείνη, που επιτρέπει στους γονείς να μην εμβολιάσουν τα παιδιά τους «για οποιουσδήποτε άλλους λόγους (προσωπικά δεδομένα και πιθανές παρενέργειες)…».

Η επιδημική έξαρση της ιλαράς στην Ελλάδα με ολοένα και μεγαλύτερο ρυθμό εξάπλωσής της (ενδεικτική είναι η διαγραφή της χώρας από τον κατάλογο των χωρών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στις οποίες έχει εξαλειφθεί η εν λόγω ασθένεια), ο κίνδυνος μετάδοσης άλλων ασθενειών, καθώς και η ελλιπής προστασία των παιδιών που δεν μπορούν να εμβολιαστούν επειδή υπάρχουν πράγματι ιατρικές αντενδείξεις (πχ. ανοσοκαταστολή), αλλά και συνολικά του πληθυσμού των παιδιών λόγω περιορισμού της εμβολιαστικής κάλυψης, επέβαλε την παρέμβαση της Αρχής, η οποία απέστειλε τις θέσεις της στο αρμόδιο Υπουργείο δύο φορές.

Τέλος ο Συνήγορος του Πολίτη  επισημαίνει ότι το υπουργείο Παιδείας οφείλει να ενεργήσει  στο μέτρο της αρμοδιότητάς του, ώστε να διασφαλίσει το μέγιστο ποσοστό εμβολιασμού του ανήλικου πληθυσμού ευθύνης του δηλαδή του συνόλου των ανήλικων μαθητών, για την προστασία  τόσο των παιδιών που αδυνατούν για ιατρικούς λόγους  να αποκτήσουν ανοσία έναντι της εξαιρετικής μεταδοτικής νόσου, που βρίσκεται  σε συνθήκες επιδημιολογικής έξαρσης στη χώρα μας όσο και εκείνων των οποίων οι γονείς δεν επιδεικνύουν την επιβεβλημένη επιμέλεια.    

Καιρός: Εκεί θα χτυπήσει η κακοκαιρία – Χάρτης με το συνολικό ύψος βροχής (Εικόνες)

5956209

Καιρός: Εκεί θα χτυπήσει η κακοκαιρία – Χάρτης με το συνολικό ύψος βροχής (Εικόνες)

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης παρουσίασε τις περιοχές που ενδέχεται να εμφανίσουν τα πιο μεγάλα ύψη βροχής.

Γρίπη των πτηνών: Συναγερμός από τον ΠΟΥ για κίνδυνο εξάπλωσης στους ανθρώπους

γρίπη ιός

Γρίπη των πτηνών: Συναγερμός από τον ΠΟΥ για κίνδυνο εξάπλωσης στους ανθρώπους

Οι αγελάδες και οι κατσίκες εντάχθηκαν στον κατάλογο των ειδών που επλήγησαν τον περασμένο μήνα…

Ουκρανία: Συνελήφθη Πολωνός που συνεργαζόταν με τη Ρωσία για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

AP - Ζελένσκι

Ουκρανία: Συνελήφθη Πολωνός που συνεργαζόταν με τη Ρωσία για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Ο ύποπτος φέρεται να δήλωσε στην πολωνική εισαγγελία ότι είχε αναλάβει την αποστολή να συλλέξει…

Viral βίντεο από Μοντάνα: Ελέφαντας το έσκασε από τσίρκο και έσπειρε τον πανικό στους δρόμους της πόλης

elefantas montana

Viral βίντεο από Μοντάνα: Ελέφαντας το έσκασε από τσίρκο και έσπειρε τον πανικό στους δρόμους της πόλης

Το NBC Montana μετέδωσε πλάνα με τον 58χρονο ασιατικό ελέφαντα ονόματι «Βιόλα» να βρίσκεται στους…

Επίσημη ενημέρωση FIFA για Ντόπινγκ: Δεν υπάρχει θετικό δείγμα στην Εθνική Ανδρών

220328101503 ethniki omada ellada

Επίσημη ενημέρωση FIFA για Ντόπινγκ: Δεν υπάρχει θετικό δείγμα στην Εθνική Ανδρών

“Ο Εθνικός Οργανισμός Καταπολέμησης του Ντόπινγκ ενημερώθηκε επισήμως από τη FIFA πως δεν υπάρχει θετικό…