Ισραήλ: Συγγενείς ομήρων της Χαμάς εισέβαλαν στο ισραηλινό κοινοβούλιο

Αξιωματούχος της Χαμάς διαμήνυσε ότι η απόρριψη των όρων τους από τον Μπενιαμίν Νετανιάχου σήμαινε ότι δεν υπήρχε «καμία πιθανότητα» επιστροφής των ομήρων.

omiroi

Δεκάδες μέλη οικογενειών των ομήρων που κρατά η Χαμάς στη Γάζα εισέβαλαν σε συνεδρίαση στο ισραηλινό κοινοβούλιο απαιτώντας να ληφθούν μέτρα για την απελευθέρωσή τους.

Οι συγγενείς των ομήρων μπήκαν σε συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών στην Κνέσετ της Ιερουσαλήμ και φώναξαν «δεν θα καθίσετε εδώ, όσο πεθαίνουν εκεί!». Μια γυναίκα σήκωσε πλακάτ με φωτογραφίες τριών μελών της οικογένειάς της, που είναι όμηροι της Χαμάς και είπε «Μόνο ένας θα ήθελα να επιστρέψει ζωντανός, ας είναι ένας στους τρεις!».

Άλλοι διαδηλωτές φώναζαν «απελευθέρωσέ τους τώρα, τώρα, τώρα!».

Οι κλητήρες, οι οποίοι συχνά σπεύδουν να εκδιώξουν τους διαδηλωτές, έμειναν ατάραχοι και δεν επιχείρησαν να τους βγάλουν τους συγγενείς των ομήρων από την αίθουσα.

Αξιωματούχος της Χαμάς διαμήνυσε ότι η απόρριψη των όρων τους από τον Μπενιαμίν Νετανιάχου σήμαινε ότι δεν υπήρχε «καμία πιθανότητα» επιστροφής των ομήρων. Ο Νετανιάχου χθες απέρριψε τους όρους της Χαμάς για τον τερματισμό του πολέμου, οι οποίοι, όπως είπε, περιελάμβαναν την παραμονή της Χαμάς στην εξουσία και την πλήρη αποχώρηση του Ισραήλ από το έδαφος.

Ο Σάμι Αμπού Ζούχρι της Χαμάς δήλωσε στο Reuters ότι η άρνηση του Νετανιάχου να τερματίσει τη στρατιωτική επίθεση στη Γάζα «σημαίνει ότι δεν υπάρχει πιθανότητα επιστροφής των Ισραηλινών ομήρων», οι οποίοι υπολογίζεται ότι είναι περίπου 130.

Ο Νετανιάχου αντιμετωπίζει όλο και περισσότερες πιέσεις για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των ομήρων, αλλά σε χθεσινή δήλωσή του και μετά τη δημοσιοποίηση έκθεσης της Χαμάς, που χαρακτήριζε «αναγκαία» της επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, στις «ισραηλινές συνωμοσίες» ανέφερε ότι οι απαιτήσεις της Χαμάς περιλαμβάνουν «την αποχώρηση των δυνάμεών μας από τη Γάζα, την απελευθέρωση όλων των δολοφόνων και βιαστών και την παραμονή της Χαμάς. Απορρίπτω κατηγορηματικά τους όρους παράδοσης των τεράτων της Χαμάς», πρόσθεσε.

Σε μια συμφωνία στα τέλη Νοεμβρίου που έγινε με τη συμβολή των ΗΠΑ, Κατάρ και Αιγύπτου, περισσότεροι από 100 από τους εκτιμώμενους 240 ομήρους που αιχμαλωτίστηκαν στη Γάζα κατά τη διάρκεια επίθεσης από μαχητές της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου ελευθερώθηκαν με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση 240 Παλαιστινίων που κρατούνταν σε ισραηλινές φυλακές.

Έκτοτε, πολλές απόπειρες για την εξασφάλιση νέας κατάπαυσης του πυρός απέτυχαν.