Newsroom

Newsroom

Συνεχίζεται το θρίλερ με το πλοίο "βόμβα" στο Ηράκλειο

Oi ελληνικές Αρχές καλούνται να διαχειριστούν το επικίνδυνο φορτίο, το οποίο παραμένει στο λιμάνι του Ηρακλείου.

5a5a08ab1dc524210c8b45a4

Ο αρμόδιος υπουργός, Παναγιώτης Κουρουμπλής, δήλωσε ότι το Λιμενικό έχει ήδη αποθηκεύσει με ασφάλεια τα εκρηκτικά σε χώρους του λιμανιού και σε συντονισμό με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δρομολογείται η άμεση απομάκρυνση και μεταφορά τους σε χώρους του στρατού. Το Λιμενικό πάντως ισχυρίζεται ότι το πλοίο πήγαινε παράνομα στη Λιβύη όπου θα έσπαγε το εμπάργκο, ενώ η πλοιοκτήτρια εταιρεία υποστηρίζει ότι το πλοίο θα κατέληγε νόμιμα στο Τζιμπουτί.

Eντωμεταξύ, Τούρκοι αξιωματούχοι διεξάγουν έρευνα σχετικά με την υπόθεση του «πλοίου- φαντάσματος», το οποίο απέπλευσε από την Τουρκία, εντοπίστηκε στις 6 Ιανουαρίου ανοιχτά του Αγίου Νικολάου Κρήτης και κατέληξε δεμένο στο Ηράκλειο.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Hurriyet Daily News, η τουρκική πρεσβεία στην Τρίπολη- η οποία προέβη στη συγκεκριμένη ανακοίνωση- τονίζει πως το σκάφος είχε άδεια να μεταφέρει εμπορεύματα από την Τουρκία στην Αιθοπία και όχι στη Λιβύη, ενώ υπογραμμίζει πως η Τουρκία συμμορφώνεται με τους σχετικούς κανονισμούς των Ηνωμένων Εθνών.

«Αρμόδιοι αξιωματούχοι της Τουρκικής Δημοκρατίας έχουν αρχίσει την απαιτούμενη έρευνα σχετικά με τις αναφορές για το φορτηγό σκάφος “Ανδρομέδα”, με σημαία Τανζανίας, που κατασχέθηκε από την Ελληνική Ακτοφυλακή στις 7 Ιανουαρίου 2018 καθώς μετέφερε υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή εκρηκτικών από τα λιμάνια της Μερσίνης και του Ισκεντερούν της Τουρκίας στη Λιβύη» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Σύμφωνα με τα αρχικά ευρήματα…το πλοίο θα πήγαινε στο Τζιμπουτί μετά την αναχώρησή του από το λιμάνι της Μερσίνης στις 23 Νοεμβρίου 2017, και επίσης έγινε γνωστό πως το σκάφος μετέφερε 419.360 κιλά “επικίνδυνων” υλικών σε 29 γεμάτα κοντέινερ» συμπληρώνεται.

Η έρευνα πάνω στα έγγραφα του πλοίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή, έδειξε ότι τα υλικά προορίζονταν να παραδοθούν σε εταιρείες στην Αιθιοπία. «Η σχετική άδεια που απαιτείται βάσει τουρκικού νόμου για την εξαγωγή αυτών των εμπορευμάτων στην Αιθιοπία είχε αποκτηθεί» αναφέρεται σχετικά, ενώ υπογραμμίζεται πως όλες οι διαδικασίες φαίνονται να έγιναν όπως προβλέπεται, και ότι «τα υλικά τα οποία έφυγαν από την Τουρκία δεν θα στέλνονταν στη Λιβύη».

Παράλληλα, σημειώνεται ότι σε εξέλιξη είναι ενδελεχής έρευνα, ενώ ζητείται από τις ελληνικές αρχές να αποστείλουν επειγόντως τα σχετικά έγγραφα, καθώς και τις καταθέσεις του πληρώματος και όλα τα υπόλοιπα συμπληρωματικά έγγραφα και πληροφορίες. Επίσης, στην ανακοίνωση της πρεσβείας αναφέρεται ότι είναι σε στενή επαφή με το υπουργείο Εξωτερικών της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης, και ότι όλα τα στοιχεία που συγκεντρώνονται κοινοποιούνται στις λιβυκές αρχές και τον ΟΗΕ. 

Πηγή:huffingtonpost.gr 

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…