Newsroom

Newsroom

«Συνέβη σήμερα ένα ακόμα αξιοθαύμαστο με τα «ellinikahoaxes»

Ο καθηγητής στο Τμήμα Επικοινωνίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Πλειός έδωσε απάντηση στα Ellinika Hoaxes που έκριναν ως «ψευδή» μια ανάρτηση που έκανε στο Facebook με τις φωτογραφίες του φερόμενου σωσία του Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

Σε ένα ακόμη ευτράπελο προχώρησαν τα Ellinika Hoaxes. Στις εικόνες από ρεπορτάζ της πολωνικής τηλεόρασης, που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φαίνεται ένας άντρας ο οποίος είναι ίδιος ο Ουκρανός πρόεδρος, με αποτέλεσμα πολλοί να κάνουν λόγο για τον σωσία του. Σημειώνεται ότι οι φωτογραφίες είναι από την συνάντηση που είχε ο Ζελένσκι με τον πρόεδρο των ΗΠΑ ,Τζο Μπάιντεν, στο Κίεβο.noreferrer”> Hoaxes ανέφεραν ότι τελικά ο εικονιζόμενος ονομάζεται Μαξίμ Ντόνετς και είναι ο επικεφαλής της προσωπικής φρουράς του Ζελένκσι.

Ο καθηγητής του ΕΚΠΑ και μέλος του ΕΣΡ σε νέα ανάρτησή που έκανε στο Facebook σημείωσε ότι «την πληροφορία αυτή ανέφερα σχολιαστικά και εγώ την επόμενη μέρα (26/2). Το δικό μου βέβαια σχόλιο υπονοούσε πίσω από την ομοιότητα τους την απουσία πολιτικής αυθεντικότητας στην προεδρική διαχείριση των υποθέσεων της χώρας του».

Ο ίδιος αναφέρει επίσης ότι πιστεύει πως «τους πείραξε η επισήμανσή μου ότι αυτή η ομοιότητα αφορά και άλλες πτυχές πρωτοτύπου και αντιγράφου, που δεν υπάρχει στην αρχική είδηση στα μέσα του εξωτερικού».

«Τους ευχαριστώ διότι μου δίνουν ένα εξαιρετικό παράδειγμα της προσεχούς ομιλίας μου επί του θέματος: Πώς να παράγεις παραποιημένες ειδήσεις επιχειρώντας την διάψευση ειδήσεων που βαφτίζεις παραποιημένες – δημοσιευμένες σε “προτιμητέους” λογαριασμούς (παραλλαγή του “δυο αρνήσεις κάνουν μια κατάφαση). Μιλ μερσί παιδιά» αναφέρει ο Γιώργος Πλειός. Να σημειωθεί ότι ο Γιώρος Πλειός είναι Πανεπιστηµιακός δάσκαλος σε διάφορες σχολές και τώρα στο Τµήµα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενηµέρωσης του Πανεπιστηµίου Αθηνών, συγγραφέας ανάλογων βιβλίων, µε δράση στους χώρους του Τύπου, καθώς και µέλος του Εθνικού Συµβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, ενώ  έγραψε πρόσφατα το βιβλίο “Παραποιηµένες ειδήσεις (Fake News)” (Εκδ. Gutenberg), που αναλύει διεξοδικά αυτό το ευαίσθητο θέµα που µολύνει διεθνώς τη ζωή των πολιτών και διαστρεβλώνει τη θέα του κόσµου και της κοινωνικής δράσης.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Γιώργου Πλειού

«Συνέβη σήμερα ένα ακόμα αξιοθαύμαστο με τα «ellinikahoaxes»

Εδώ και κάποιες μέρες (από 25/2) αρκετά διαδικτυακά μέσα του εξωτερικού δημοσιεύουν εικόνες από ρεπορτάζ της πολωνικής τηλεόρασης που δείχνουν σκηνή από τη συνάντηση Μπάϊντεν και Ζελένσκι (βλ. φωτό πιο κάτω).

Το προεδρικό δίδυμο ανεβαίνει τις σκάλες του μεγάρου ενώ πίσω τους στην αρχή της σκάλας βρίσκεται άνδρας όμοιος εξωτερικά με τον Ζελένσκι φορώντας τα ίδια ρούχα με αυτόν. Στα δημοσιεύματα αυτά ο άνδρας αυτός αναφέρεται ως σωσίας (double) του Ζελένσκι.

Την πληροφορία αυτή ανέφερα σχολιαστικά και εγώ την επόμενη μέρα (26/2). Το δικό μου βέβαια σχόλιο υπονοούσε πίσω από την ομοιότητα τους την απουσία πολιτικής αυθεντικότητας στην προεδρική διαχείριση των υποθέσεων της χώρας του. 

Τα ellinikahoaxes καταπιάστηκαν με τον έλεγχο της πληροφορίας και ορθώς έπραξαν. Ωστόσο αντί να ασχοληθούν με τις αρχικές δημοσιεύσεις της είδησης σε ξένα μέσα, έκαναν μια ενδιαφέρουσα επιλογή. Ασχολήθηκαν με την αργοπορημένη αναπαραγωγή της γνωστής πλέον από το Twitter είδησης στο δικό μου λογαριασμό στο FB. 

Και φυσικά δεν ασχολήθηκαν καθόλου με το περιεχόμενο του σχολίου που αφορούσε τη διαχείριση των προεδρικών υποθέσεων που ισχύει είτε ήταν είτε δεν ήταν ακριβώς αυτή η ιδιότητα του εικονοζόμενου και όμοιου με τον Ζελένσκι άνδρα.

Τέλος πάντων, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο εικονιζόμενος άνδρας δεν είναι σωσίας του Ζελένσκι αλλά επικεφαλής της φρουράς του και έτσι διαψεύδουν την πληροφορία ότι είναι σωσίας του. Αποφεύγουν όμως κάθε σχολιασμό της πλήρους ομοιότητας του άνδρα αυτού με τον Ζελένσκι.

Μάλιστα δεν γίνεται καμία διερεύνηση των λόγων για τους οποίους υπάρχει αυτή η καταπληκτική ομοιότητα μεταξύ τους. Επιπλέουν αφήνουν στην αφάνεια το ενδεχόμενο γεγονός ότι (μπορεί να) είναι επικεφαλής της φρουράς του Ζελένσκι δεν αποκλείει να είναι σωσίας του. Το αντίθετο μάλιστα, ειδικά αν πρόκειται για πρόσωπα εναντίον των οποίων υπάρχει πιθανότητα να γίνει απόπειρα δολοφονίας. Άλλωστε η χρήση σωσία σε παρόμοιες υποθέσεις είναι κάτι που συνηθίζεται. 

Τους ευχαριστώ διότι μου δίνουν ένα εξαιρετικό παράδειγμα της προσεχούς ομιλίας μου επί του θέματος: Πως να παράγεις παραποιημένες ειδήσεις επιχειρώντας την διάψευση ειδήσεων που βαφτίζεις παραποιημένες – δημοσιευμένες σε «προτιμητέους» λογαριασμούς (παραλλαγή του “δυο αρνήσεις κάνουν μια κατάφαση). Μιλ μερσί παιδιά.

ΥΓ Κάτι μου λέει ότι δεν τους ενόχλησε η αναφορά στην ομοιότητα μεταξύ Ζελένσκι και σωσία (εντός ή εκτός εισαγωγικών). Αλλιώς θα είχαν καταπιαστεί με την αρχική είδηση περί σωσία στις πηγές από το εξωτερικό. 

Πιστεύω ότι τους πείραξε η επισήμανσή μου ότι αυτή η ομοιότητα αφορά και άλλες πτυχές πρωτοτύπου και αντιγράφου, που δεν υπάρχει στην αρχική είδηση στα μέσα του εξωτερικού. 

Οπότε θα πρέπει να πάψει να θεωρείται αντίγραφο ο φερόμενος ως σωσίας προκειμένου να καταρριφθεί η επισήμασνη περί ομοιότητας και στις άλλες, τις αφανείς, κοινές μεταξύ τους ιδιότητες. Αυτό νομίζω επιχειρούν να καταρρίψουν τα «ellinikahoaxes» κι όχι αν είναι σωσίας του Ζελένακι ο εικονιζόμενος και εξαιρετικά όμοιός του στην όψη, τον σωματότυπο και την ενδυμασία».

Νέες αποχωρήσεις μελών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Σειρά της νεολαίας Ανατολικής Αθήνας

Νέες αποχωρήσεις μελών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Σειρά της νεολαίας Ανατολικής Αθήνας

Τα μέλη από τις οργανώσεις Ζωγράφου, Βύρωνα, Καισαριανής, Δάφνης και Ηλιούπολης γνωστοποίησαν ότι αποχωρούν από…

Ανδρουλάκης: Όσο δεν επενδύουμε στην προετοιμασία και την πρόληψη, το κόστος αποκατάστασης θα είναι πολλαπλάσιο

Ανδρουλάκης: Όσο δεν επενδύουμε στην προετοιμασία και την πρόληψη, το κόστος αποκατάστασης θα είναι πολλαπλάσιο

Μιλώντας το μεσημέρι στην Αλεξανδρούπολη, στη θεματική εκδήλωση «Πρόληψη, διαχείριση και αντιμετώπιση καταστροφών στο φυσικό…

Σοβαρά επεισόδια στο Πανθεσσαλικό: Εμπρηστικές δηλώσεις Μπέου για «αληταράδες που προστατεύονται»

Σοβαρά επεισόδια στο Πανθεσσαλικό: Εμπρηστικές δηλώσεις Μπέου για «αληταράδες που προστατεύονται»

Στο 95ο λεπτό, δηλαδή λίγο πριν τη λήξη η αναμέτρηση του Βόλου με τον Ολυμπιακό…

Επίθεση κατά αμερικανικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα – Δύο ντρόουν βρέθηκαν στην περιοχή

Επίθεση κατά αμερικανικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα – Δύο ντρόουν βρέθηκαν στην περιοχή

Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας δεν ήταν άμεσα διαθέσιμο για να κάνει κάποιο σχόλιο.