Συνέντευξη Τύπου από τους Ταλιμπάν: Προσπαθούν να καθησυχάσουν την διεθνή κοινή γνώμη

Δήλωσαν ότι θα θα σεβαστούν τα δικαιώματα των γυναικών «μέσα στα όρια που θέτει ο ισλαμικός νόμος» και πως το Αφγανιστάν θα είναι μια χώρα χωρίς ναρκωτικά.

AP21229586119507

Με απαγγελία από το Κοράνι άρχισε σήμερα ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ την πρώτη συνέντευξη Τύπου του κινήματος στην Καμπούλ. Στη συνέχεια είπε στους δημοσιογράφους «Συγχαίρω το έθνος για τη νίκη αυτή, είμαι υπερήφανος για όλο το έθνος»

Οι Ταλιμπάν παραχώρησαν τη πρώτη Συνέντευξη Τύπου στη Καμπούλ, απευθυνόμενοι προς τον αφγανικό λαό και τη διεθνή κοινότητα, με τον εκπρόσωπο Τύπου των ισλαμιστών, Zabihullah Mujahid, να δηλώνει μπροστά στις κάμερες πως «μετά από 20 χρόνια αγώνα, απελευθερώσαμε τη χώρα, διώξαμε τους ξένους. Αυτή είναι μια περήφανη στιγμή για ολόκληρο το έθνος».

Πρόσθεσε ότι το Ισλαμικό Εμιράτο δεν κρατά καμιά κακία εναντίον κανενός. «Δεν θέλουμε κανέναν εσωτερικό ή εξωτερικό εχθρό. Κανείς από την αμερικανική ή τη διεθνή κοινότητα δεν θα πάθει τίποτα, είπε ο Μουτζαχίντ.

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν είπε ότι το Ισλαμικό Κράτος δεσμεύεται υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών εντός του πλαισίου του ισλαμικού νόμου (σαρία). Οι γυναίκες μας είναι μουσουλμάνες, θα είναι ευτυχείς επίσης να ζουν εντός του πλαισίου της σαρία. Οι γυναίκες μας έχουν δικαιώματα και θα είναι σε θέση να επωφεληθούν από αυτά τα δικαιώματα, έχουν δικαίωμα να μετέχουν στην εκπαίδευση, στην υγεία και σε άλλους τομείς, τόνισε. Οι γυναίκες θα εργάζονται, δήλωσε. Όταν ρωτήθηκε αν θα επιτρέπεται στις γυναίκες να εργάζονται στα μέσα ενημέρωσης, ο εκπρόσωπος απάντησε «Ας περιμένουμε να σχηματιστεί η κυβέρνηση και να προταθούν οι νόμοι, τότε θα μπορούμε να τηρούμε αυτούς τους νόμους και τους κανονισμούς».

«Η μπούρκα δεν θα είναι υποχρεωτική για τις γυναίκες, καθώς υπάρχουν διαφορετικά είδη μαντίλας», ενώ συνέχισε δηλώνοντας ότι «η μπούρκα δεν είναι το μοναδικό χιτζάμπ (μαντίλα) που μπορεί να φοράει μια γυναίκα, υπάρχουν διαφορετικά είδη χιτζάμπ, που δεν περιορίζονται στην μπούρκα»

Στην συνέχεια πρόσθεση ότι οι αλληλεπιδράσεις με άλλες χώρες θα συνεχιστούν, ενώ, στη συνέχεια δήλωσε ότι θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε τους φυσικούς μας πόρους για την ανοικοδόμηση και την ευημερία, είπε ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ.

Οι Ταλιμπάν πρόσφεραν εγγυήσεις στον ΟΗΕ ότι μπορεί να συνεχιστεί το έργο της ανθρωπιστικής βοήθειας στο Αφγανιστάν, δήλωσε ο συντονιστής ανθρωπιστικών υποθέσεων για το Αφγανιστάν Ραμίζ Αλακμπάροφ στο Reuters.

Παράλληλα δήλωσαν ότι δεν θα επιδιώξουν να εκδικηθούν Αφγανούς πρώην στρατιώτες καθώς και μέλη που υποστηρίζονταν από τις δυτικές κυβερνήσεις, ενώ σημείωσε ότι υπάρχει αμνηστία για τους Αφγανούς πρώην κυβερνητικούς στρατιώτες καθώς και για υπεργολάβους και διερμηνείς που εργάστηκαν για τις διεθνείς δυνάμεις. «Κανείς δεν πρόκειται να σας βλάψει, κανείς δεν πρόκειται να χτυπήσει την πόρτα σας», δήλωσε.

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να μας βοηθήσει ώστε να μπορέσουμε να έχουμε εναλλακτικές καλλιέργειες. Εάν μπορούμε να παρέχουμε εναλλακτικές καλλιέργειες στον λαό μας, τότε βεβαίως μπορούμε θέσουμε τέλος στην καλλιέργεια ναρκωτικών ουσιών.

Ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ παράλληλα ανακοίνωσε ότι από τώρα και στο εξής το Αφγανιστάν θα είναι μια χώρα χωρίς ναρκωτικά.

Η απάντηση του Ο.Η.Ε.

Τα Ηνωμένα Έθνη θα χρειαστεί να δουν πράξεις από τους Ταλιμπάν επί τόπου στο Αφγανιστάν, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του ΟΗΕ σε μια πρώτη αντίδραση στις δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι Ταλιμπάν κατά τη διάρκεια της πρώτης συνέντευξης Τύπου που έδωσαν στην Καμπούλ νωρίτερα σήμερα.

“Θα χρειαστεί να δούμε τί πράγματι συμβαίνει και νομίζω ότι θα πρέπει να δούμε πράξεις επί τόπου όσον αφορά την τήρηση των δεσμεύσεων”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίτς στους δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη.

Δώρα Χρυσικού: Η εξομολόγηση που συγκίνησε τη Ζαμπέτογλου – «Τον πλησίασα και του είπα ότι τα μαλλιά μου είναι περίεργα» (video)

profile player 960x540 25

Δώρα Χρυσικού: Η εξομολόγηση που συγκίνησε τη Ζαμπέτογλου – «Τον πλησίασα και του είπα ότι τα μαλλιά μου είναι περίεργα» (video)

Για την περίοδο που πάλευε με τον καρκίνο μίλησε η Δώρα Χρυσικού, αποκαλύπτοντας μια ιστορία…

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Μασσαλή Καραμανλής

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Δεν μπορούσε να πιστέψει το ηχηρό χειροκρότημα που έδωσαν οι βουλευτές της ΝΔ στον Καραμανλή…

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

viasmos 6

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

Απίστευτες αποκαλύψεις έκανε μια κοπέλα απ' τη Λάρισα, καθώς αποκάλυψε ότι βιαζόταν επί σειρά ετών…