Newsroom

Newsroom

Συνέντευξη κόλαφος από Τουλουπάκη στο Spiegel: «Η διαφθορά στην Ελλάδα ευδοκιμεί ανεξέλεγκτα»

«Από την ίδρυσή της η Ελλάδα είναι μια χώρα, όπου η διαφθορά ευδοκιμεί ανεξέλεγκτα.»

DSC 0071

«Η Ελένη Τουλουπάκη είναι η πιο γνωστή εισαγγελέας στην Ελλάδα. Η 57χρονη θεωρούνταν ορκισμένη μαχήτρια κατά της διαφθοράς και διερεύνησε μερικές από τις μεγαλύτερες οικονομικές υποθέσεις σε ελληνικά δικαστήρια.» Έτσι προλογίζει την πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς το Spiegel, στο οποίο παραχώρησε συνέντευξη η Εισαγγελέας που διερεύνησε το σκάνδαλο Novartis και σήμερα η ίδια καλείται να λογοδοτήσει.

«Ένα σκάνδαλο που κλόνισε το ελληνικό σύστημα», με την φαρμακοβιομηχανία να κατηγορείται για «δωροδοκίες εκατομμύριων ευρώ σε πολιτικούς, δημόσιους υπαλλήλους και εργαζομένους νοσοκομείων προκειμένου να κρατήσει τεχνητά υψηλά τις τιμές και να αποκτήσει καλύτερη πρόσβαση στην ελληνική αγορά». Όπως παρατηρεί το Spiegel «μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τη συντηρητική κυβέρνηση το καλοκαίρι του 2019, η κατεύθυνση της έρευνας άλλαξε. Ξαφνικά οι κατήγοροι έγιναν κατηγορούμενοι».

Αναφερόμενη στην θητεία της ως Εισαγγελέας Διαφθοράς και τη διερεύνηση του φακέλου Novartis η Ελένη Τουλουπάκη αναφέρει: «Εξετάσαμε επίσης τη συμμετοχή πολιτικών. Η υπόθεση θα μπορούσε μελλοντικά να χρησιμεύσει στα πανεπιστήμια ως αναφορά για τις διεθνείς επιπτώσεις της διαφθοράς». Σε ερώτηση σχετικά με τους λόγους για τους οποίους η έρευνα σταμάτησε με την αλλαγή κυβέρνησης το 2019 η Ελένη Τουλουπάκη απαντά: «Η έρευνά μας ήρθε σε σύγκρουση με τα ισχυρά πολιτικά συμφέροντα της χώρας. Οι εμπλεκόμενοι ένωσαν τις δυνάμεις τους για να σταματήσουν την έρευνα και να τιμωρήσουν εμένα και τους συναδέλφους μου από την εισαγγελία, αλλά και δημοσιογράφους που ερεύνησαν υποδειγματικά την υπόθεση. Στόχος τους είναι να περάσουν το μήνυμα ότι είναι άθικτοι. Εάν επικρατήσουν αυτά τα συμφέροντα, θα σημάνει το τέλος του κράτους δικαίου στην Ελλάδα».

«Παράνομη πολιτική δίωξη»

«Υπηρέτησα πιστά στο δικαστικό σώμα επί 22 χρόνια. Δεν υπήρξα ποτέ επιρρεπής σε πολιτικές πιέσεις. Δεν έχω σκεφτεί ποτέ με όρους πολιτικής σκοπιμότητας. Κανένας πολιτικός δεν μας έχει επηρεάσει» απαντά μεταξύ άλλων η Ελένη Τουλουπάκησε όσους την κατηγορούν για «συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση», η οποία απέβλεπε στην άσκηση πίεση σε πολιτικούς προς εξυπηρέτηση των συμφερόντων της Novartis.

«Η εισαγγελέας που ήγειρε τις κατηγορίες εναντίον μου είπε ότι βασίζεται μόνο στα πορίσματα μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, η οποία ελέγχεται από την κυβερνητική πλειοψηφία. Υπήρξαν ορισμένες παραβιάσεις του κράτους δικαίου που σίγουρα θα καταδικαστούν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», σημειώνει για τις κατηγορίες και τη διαδικασία σε βάρος της.

Η ίδια βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες προκειμένου να μιλήσει για την υπόθεσή της. Τι επιδιώκει; «Υπερασπίζομαι τη φήμη της ελληνικής δικαιοσύνης και τη δική μου τιμή, όπου και όπως μπορώ. Εφιστώ την προσοχή στις παραβάσεις του κράτους δικαίου στην ΕΕ διότι θεωρώ την ΕΕ διευρυμένη πατρίδα μου. Το ερώτημα δεν είναι τι περιμένω, αλλά πώς τα θεσμικά όργανα της ΕΕ θα ανταποκριθούν στις προσδοκίες των ευρωπαίων πολιτών.» Κλείνοντας αναφέρει στο Spiegel: «Η εξέλιξη της υπόθεσης θα είναι η λυδία λίθος για τους ελληνικούς θεσμούς. Βέβαιο είναι ότι άνθρωποι που έκαναν τη δουλειά τους, που έκαναν το καθήκον τους, διώκονται πλέον με παράνομες και άκυρες μεθόδους. Από την ίδρυσή της η Ελλάδα είναι μια χώρα, όπου η διαφθορά ευδοκιμεί ανεξέλεγκτα.»

Πηγή: dw.com

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…