Newsroom

Newsroom

Συνέντευξη με έναν εκπαιδευτή σκύλων

Απαντήσεις σε πολύ βασικά ερωτήματα αλλά και συμβουλές για το τετράποδο σας δίνει ο επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων Δημήτρης Κοτάκος στην συνέντευξη που παραχώρησε στην Λιάνα Μπλιού.

571f62811dc524e30a8b4702

1. Τι ακριβώς είναι η θετική εκπαίδευση ?

H θετική εκπαίδευση (positive reinforcement training) είναι βασισμένη στην επιβράβευση του σκύλου. Είναι μία εκπαιδευτική προσέγγιση, επιστημονικά τεκμηριωμένη που εφαρμόζεται τα τελευταία 30 χρόνια. Δεν εμπεριέχει καμία μορφή βίας, ψυχολογική ή σωματική. Ο σκύλος δεν αναγκάζεται να κάνει κάτι από φόβο αλλά επειδή θα ανταμειφθεί. H ανταμοιβή δεν είναι μόνο τροφή, αλλά μπορεί να είναι κάποιο παιχνίδι που ο σκύλος αγαπά, χωρίς να σημαίνει ότι πάντα θα πρέπει να κουβαλάμε φαγητό μαζί μας ή παιχνίδια και ότι χωρίς αυτά ο σκύλος δε θα κάνει αυτά που του μάθαμε. Έχει αποδειχθεί πως τα σκυλιά που εκπαιδεύονται με αυτόν τον τρόπο δεν εκτελούν απλά σαν ρομποτάκια αλλά μαθαίνουν πραγματικά να επικοινωνούν. Ας μην ξεχνάμε πως το ζητούμενο είναι να δημιουργήσουμε με την εκπαίδευση, μία γλώσσα επικοινωνίας. Όταν υπάρχει φόβος η διαδικασία της μάθησης διακόπτεται.

2. Κάποιος εκπαιδευτής , λοιπόν , που είναι της θετικής εκπαίδευσης είναι και συμπεριφοριστής ?

Εδώ τα πράγματα είναι λίγο μπερδεμένα. Πολύ το πιστεύουν λανθασμένα. Όχι, ένας εκπαιδευτής δεν πάει να πει πως είναι συμπεριφοριστής. Είναι δύο διαφορετικά αντικείμενα σπουδών, απαραίτητα φυσικά για κάποιον που θέλει να ασχοληθεί σοβαρά με το επάγγελμα.

3. Ποιο είναι το πιο συχνό λάθος – κατά την γνώμη σας – που κάνουν οι ιδιοκτήτες των σκυλιών ?Δυστυχώς υπάρχει μία μερίδα ανθρώπων – λυπάμαι που θα πω η πλειοψηφία – που δεν γνωρίζει γιατί αποκτά σκύλο. Στην καλύτερη περίπτωση, ξέρει, αλλά έχει επιλέξει έναν σκύλο του οποίου δεν μπορεί να εκπληρώσει τις σωματικές και πνευματικές ανάγκες. Δεν είναι δυνατόν να έχεις αποκτήσει ένα σκύλο με υψηλές απαιτήσεις σε σωματική άσκηση και να τον βγάζεις ίσα για να κάνει την ανάγκη του και τον γυρνάς στο σπίτι. Θα έχει άδικο να εκτονώσει την ενέργεια του μέσα στο σπίτι; Φυσικά και όχι.

4. Ακούγεται ότι τα ημίαιμα σκυλιά και ιδιαίτερα αυτά που έχουν ζήσει στο δρόμο έχουν υψηλότερο δείκτη ευφυΐας , πόσο αληθεύει αυτό ? Οι άνθρωποι συνήθως χαρακτηρίζουμε ένα σκυλί έξυπνο -μου αρέσει το εύστροφο- από το πόσο καλά επικοινωνούμε ή από την ικανότητα του να ξεπερνάει με επιτυχία προκλήσεις της καθημερινότητας. Τον μεγαλύτερο ρόλο παίζει ο κηδεμόνας του και το περιβάλλον που μεγαλώνει (ερεθίσματα). Αυτό που πιστεύω είναι πως υπάρχουν σκυλιά που το τους είναι πιο «τεμπέλικο» από κάποιων άλλων. Σε αυτό το σημείο μπαίνει ο ρόλος του κηδεμόνα. Τα ίδια σκυλιά με άλλο κηδεμόνα -σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα- παρουσιάζουν άλλη ευστροφία. Ένα σκυλί που ζει στο δρόμο, δεν έχει τίποτα έτοιμο. Πρέπει καθημερινά να δουλεύει το μυαλό του για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις. Το μυαλό του δεν έχει το περιθώριο να τεμπελιάσει. Με αυτή την προσέγγιση μπορώ να συμφωνήσω.

5. Το να καταλαβαίνεις αυτό που θέλει ο σκύλος , είναι μόνο θέμα εκπαίδευσης ή είναι κάτι που το αποκτάς με τα χρόνια συμβίωσης μαζί του ? Η εκπαίδευση βοηθά ώστε να δημιουργήσεις μαζί του μία γλώσσα επικοινωνίας. Με τα χρόνια είναι αλήθεια πως αναπτύσσεται μία μορφή επικοινωνίας. Είναι έτσι και αλλιώς από τα πιο κοινωνικά θηλαστικά. Παραδείγματος χάρη, όταν το βράδυ κλείνει η τηλεόραση στο σπίτι, το σκυλί μου η Ziggy, σηκώνεται από δίπλα μου και πηγαίνει στο μαξιλάρι της. Δεν χρειάζεται να πούμε τίποτα. Ξέρει πως είναι η ώρα του ύπνου. Όταν η Ziggy πεινάει και έχω αργήσει να την ταΐσω στέκεται απέναντι μου και με κοιτάει με ένα πολύ συγκεκριμένο βλέμμα. Μόνο τότε έχει εκείνο το βλέμμα…

6. Έχει γίνει μεγάλο θέμα με τα γνωστά Puppy mills , τι πιστεύετε ότι πρέπει να κάνουν αυτοί που θέλουν να αποκτήσουν ένα σκύλο ώστε να εξαλειφθούν τα παράνομα εκτροφεία ? Πολύ μεγάλη συζήτηση. Μία λύση είναι να μην αγοράζουν από pet shop. Δεν είναι όμως αυτό που θα σταματήσει τα Puppy mills. Είναι αφελές να πιστεύομε κάτι τέτοιο. Είναι μία «επιχείρηση» με πολλά λεφτά και η «διακίνηση» των κουταβιών γίνεται με πολλούς τρόπους πια. Εδώ είναι που το κράτος απουσιάζει ακόμη μία φορά. Επίσης μπορούν να υιοθετήσουν από κάποιο καταφύγιο ή να κάνουν έρευνα και να απευθυνθούν σε έναν υπεύθυνο εκτροφέα.

7. Μία συμβουλή για νέους ιδιοκτήτες ?

Όταν παίρνουμε τον σκύλο από την μητέρα και τα αδέρφια του αναλαμβάνουμε μία τεράστια ευθύνη. Για την σωστή ανάπτυξη του χαρακτήρα του, την διατροφή του, την υγεία του και τις σωματικές και συναισθηματικές του ανάγκες. Ο σκύλος εξαρτάται από εμάς. Δεν έχει κανέναν άλλον και φυσικά… δεν επιστρέφεται.

Βιογραφικό

Βιογραφικό Δημήτρης Κοτάκος

Ο Δημήτρης Κοτάκος BCCSDip.DogBhv, είναι επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων.

Διπλωματούχος του Βρετανικού Κολεγίου Κυνολογικών Σπουδών. Αποφοίτησε με έπαινο στην “Συμπεριφορά Σκύλων”, Canine Behaviour Diploma.

Απόφοιτος της σχολής εκπαιδευτών σκύλων, Stardogs Trainers Academy.

Είναι από τους ιδρυτές του, livingwithdogs.gr και αποκλειστικός συνεργάτης του petsonly.

Από το 2015 συμμετέχει στην Κυνοφιλική Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης K9 SAR, του Ελληνικού Ερυθρού ως επιστημονικός συνεργάτης.

Διδάσκει στην Ακαδημία Επαγγελμάτων Ζώων Συντροφιάς (http://www.petsproacademy.gr/ ), στο τμήμα «Δίπλωμα Εκπαίδευσης και Συμπεριφοράς Σκύλου».

Website:www.dogtrainingschool.gr

Ιράν: Βρέθηκε το ελικόπτερο του Ραΐσι-Ούτε λέξη για την τύχη του προέδρου και του ΥΠΕΞ

elikoptero

Ιράν: Βρέθηκε το ελικόπτερο του Ραΐσι-Ούτε λέξη για την τύχη του προέδρου και του ΥΠΕΞ

Tο ελικόπτερο που μετέφερε τον πρόεδρο του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί ανακαλύφθηκε από ομάδες έρευνας και…

Κασσελάκης από Εύοσμο: «Η ΝΔ κυβερνά πέντε χρόνια τώρα και δεν μπορεί ακόμα να λέει ότι για όλα φταίει ο Τσίπρας του 2015»

kasselakisευοσμοσ

Κασσελάκης από Εύοσμο: «Η ΝΔ κυβερνά πέντε χρόνια τώρα και δεν μπορεί ακόμα να λέει ότι για όλα φταίει ο Τσίπρας του 2015»

Ο Στέφανος Κασσελάκης συνεχίζει την περιοδεία του στη Θεσσαλονίκη