Συνέλαβαν διεθνούς φήμης σκηνοθέτες γιατί ηθοποιός περπατούσε γυμνή στο αρχαίο θέατρο Επιδαύρου!

Για προσβολή αρχαιολογικού μνημείου, και συγκεκριμένα του αρχαίου θεάτρου της Επιδαύρου, κατηγορούνται και θα δικαστούν στα δικαστήρια του Ναυπλίου δύο…

epidavros

Για προσβολή αρχαιολογικού μνημείου, και συγκεκριμένα του αρχαίου θεάτρου της Επιδαύρου, κατηγορούνται και θα δικαστούν στα δικαστήρια του Ναυπλίου δύο διεθνούς φήμης σκηνοθέτες και τα κινηματογραφικά συνεργεία τους. Ο ένας από τους δύο, ο Γαλλοελβετός Ολιβιέ Ζοσουά, κάνει λόγο σε ανοιχτή επιστολή του για «φρικτή αποφορά ενός υφέρποντος εθνικισμού».

Ο κ. Ζοσουά, ο οποίος γύριζε σκηνές ντοκιμαντέρ για τον Γερμανό σκηνοθέτη Ματίας Λάνχοφ στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, συνελήφθη την Πέμπτη από την αστυνομία μαζί με τον κ. Λάνχοφ, τη γαλλίδα ηθοποιό Νικόλ Μάρσι και τον εικονολήπτη τους.

Η σύλληψη έγινε τις πρώτες πρωινές ώρες ύστερα από καταγγελία αρχαιοφύλακα πως κατά τη διάρκεια γυρίσματος του ντοκιμαντέρ, για το οποίο το κινηματογραφικό συνεργείο δηλώνει ότι είχε λάβει ειδική άδεια από τις αρμόδιες υπηρεσίες, είδε τη γαλλίδα ηθοποιό να περπατά γυμνή μεταξύ πρώτου και δεύτερου διαζώματος στο αρχαίο θέατρο.

Τα μέλη του κινηματογραφικού συνεργείου συνελήφθησαν για προσβολή του μνημείου και οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα Ναυπλίου, όπου ύστερα από προφορική εντολή του εισαγγελέα αφέθηκαν ελεύθεροι, αλλά σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος τους.

Διαβάστε μέρος της επιστολής Ζοσουά με τίτλο «Για τη ζωή και τον θάνατο των αρχαιολογικών μνημείων»:

«Δύο χρόνια μετά από τη δημιουργία της ταινίας “Σαν πέτρινα λιοντάρια στη μπασιά της νύχτας” στη Μακρόνησο, αποφάσισα να αφιερώσω ένα ντοκιμαντέρ στον σκηνοθέτη Ματίας Λάνχοφ. Για περισσότερα από 50 χρόνια, ο Ματίας Λάνχοφ δεν έχει πάψει να επανέρχεται στα αρχαιοελληνικά κείμενα, να τα φέρνει αντιμέτωπα και σε αντήχηση με τον σύγχρονο κόσμο μας, στα μεγαλύτερα θέατρα της Ευρώπης. Κι αν οι σκηνοθεσίες του ταρακουνούσαν κάποιες φορές τα κείμενα, στόχος πάντα ήταν να τα καταστήσουν όσο γίνεται πιο ζωντανά. Υπό αυτή του την ιδιότητα, ο Ματίας Λάνχοφ είναι περισσότερο Έλληνας από πολλούς Έλληνες πολίτες. Δεν είναι ένας “καλός Έλληνας”, είναι όμως ένας υπερ-Έλληνας.

«Όπως αναφέραμε στην αίτηση κινηματογράφησης που ενέκρινε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, θα κινηματογραφούσαμε επίσης κάποιες εικόνες που ο Ματίας Λάνχοφ σκόπευε να χρησιμοποιήσει ως μέρος των σκηνικών βίντεο της νέας του παράστασης με τίτλο “Cinéma Apollo”, η οποία εμπνέεται από το μυθιστόρημα “Η Περιφρόνηση” του Αλμπέρτο Μοράβια και από την ομώνυμη ταινία του Ζαν-Λικ Γκοντάρ. Η συνέχεια έδωσε τη σχετική τροφή για σκανδαλοθηρία: Οι φύλακες του αρχαιολογικού χώρου έκριναν ότι οι εικόνες που κινηματογραφούσε ο Ματίας Λάνχοφ για τη σκηνή τού “Οδυσσέας και Κίρκη” ήταν “πορνογραφικές”! Ολόκληρο το συνεργείο οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα του Ναυπλίου και οι εικόνες κατασχέθηκαν. Το ντοκιμαντέρ μου διακόπηκε».

Ενώ κάποιοι καλλιτέχνες μεταξύ των οποίων και ο Ματίας Λάνχοφ πασχίζουν να ζωντανέψουν τις πέτρες της Επιδαύρου με τη δύναμη του ζωντανού θεάτρου και της τέχνης γενικότερα, άλλοι αναζητούν μονάχα να απολιθώσουν τον τόπο σε μια λατρεία ενός ένδοξου παρελθόντος. Αυτό είναι ιδιαίτερα θλιβερό, πόσο μάλλον όταν κάτω από την έννοια της “προσβολής στο μνημείο” για την οποία κατηγορούμαστε, βλέπω να αναδύεται η φρικτή αποφορά ενός υφέρποντος εθνικισμού για την προώθηση μιας “ΑΙΩΝΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ” που πίστευα ότι ανήκει σε άλλες εποχές…».