Newsroom

Newsroom

Συνεχίζουν τη δίκη – παρωδία για την υπόθεση των πλαστογραφημένων αποδείξεων της ΕΥΠ

Συνέχεια στη δίκη-παρωδία για τις πλαστογραφημένες αποδείξεις πληρωμής της ΕΥΠ με αποδέκτες συγκεκριμένους δημοσιογράφους που σπιλώθηκαν με αλλεπάλληλα δημοσιεύματα, δίνεται αύριο, Πέμπτη 1 Οκτωβρίου. Υπενθυμίζεται ότι πρωτόδικα, είχαν καταδικαστεί για δυσφήμιση σε βάρος του δημοσιογράφου Βασίλη Χήτου, η ιδιοκτησία και τα στελέχη του «Ελεύθερου Τύπου».

dikastirio bam

Συνέχεια στη δίκη-παρωδία για τις πλαστογραφημένες αποδείξεις πληρωμής της ΕΥΠ με αποδέκτες συγκεκριμένους δημοσιογράφους που σπιλώθηκαν με αλλεπάλληλα δημοσιεύματα, δίνεται αύριο, Πέμπτη 1 Οκτωβρίου. Υπενθυμίζεται ότι πρωτόδικα, είχαν καταδικαστεί για δυσφήμιση σε βάρος του δημοσιογράφου Βασίλη Χήτου, η ιδιοκτησία και τα στελέχη του «Ελεύθερου Τύπου».

Στη δίκη που διεκόπη στις 23 Σεπτεμβρίου, από τους οχτώ μάρτυρες κατηγορίας που έπρεπε να καταθέσουν, κλήθηκε με δικαστικό κλητήρα της Εισαγγελίας Εφετών μόνον  μια εν ενεργεία υπάλληλος της ΕΥΠ.

Σκανδαλωδώς δεν είχαν κλητευθεί καθόλου βασικοί μάρτυρες όπως ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος αλλά και ο τότε διοικητής της ΕΥΠ, Κώστας Μπίκας. Μάρτυρες που είχαν καταθέσει και στη δίκη με την πλαστογραφημένη απόδειξη των 30.000 ευρώ.  Aπόδειξη που δημοσιεύτηκε με αλλεπάλληλα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας παραμονές εκλογών του 2012, στην αγωνιώδη προσπάθειά τότε της Ν.Δ – και κυρίως του Αντώνη Σαμαρά – να πληγεί η αξιοπιστία  του Πάνου Καμμένου  καθώς ο κ. Χήτος κατέβαινε τότε ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου των ΑΝ.ΕΛ στα Γιάννενα.

Mάλιστα, το παρακράτος της κυβέρνησης Σαμαρά είχε σκοπό να εξοντώσει και άλλους δημοσιογράφους μη αρεστούς καθώς στην πορεία τέτοια χαλκευμένη απόδειξη είδε το φως της δημοσιότητας και σε βάρος του Κώστα Βαξεβάνη.

Για την υπόθεση αυτή έχουν παραπεμφθεί να δικαστούν σ’ άλλη ξεχωριστή δίκη και οι φυσικοί αυτουργοί όλων αυτών των πλαστογραφημένων αποδείξεων με βασικό κατηγορούμενο στέλεχος της ΕΥΠ που την επίμαχη περίοδο είχε αποταχθεί από την υπηρεσία του για υποθέσεις διαφθοράς.

Η δίκη αυτή εκκρεμεί αλλά οι δικαστές του εφετείου, δεν δέχτηκαν ούτε το έγγραφο αίτημα του ποινικολόγου Σταύρου Γεωργίου ότι «είναι αυτονόητο πως πρέπει να αναμένουμε το αποτέλεσμα αυτής της δίκης αφού αποκαλύφθηκαν και τα … αόρατα χέρια που συνέταξαν αυτήν την σκευωρία».

Περιέργως  το Β’ Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων με εισαγγελέα της έδρας τον κ. Λογοθέτη και πρόεδρο τον κ. Μαντούβαλο στις 2 Σεπτεμβρίου που είχε οριστεί να γίνει η δίκη δέχτηκε με μεγάλη ευκολία το αίτημα του Φαήλου Κρανιδιώτη –συνηγόρου υπεράσπισης- για διακοπή της συνεδρίασης μετά το πέρας των εκλογών λόγω «κωλύματος» του ιδίου.

Έτσι, η υπόθεση εκδικάστηκε στις 23 Σεπτεμβρίου αλλά μετά το πέρας του ωραρίου πήρε διακοπή για αύριο, Πέμπτη, όπου και αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Το δικαστήριο όμως, ούτε στις 23 Σεπτεμβρίου αποφάσισε να κλητεύσει εκ νέου τους σημαντικούς και καθοριστικούς μάρτυρες κατηγορίας με αποτέλεσμα ο συνήγορος του Βασίλη Χήτου να αποχωρήσει αλλά όχι να «παραιτηθεί» από τη διαδικασία για να μην γίνει «αρωγός» σε μια τέτοια δίκη-παρωδία.

Σημειώνεται πως με αμετάκλητη δικαστική απόφαση και με πολυσέλιδη έκθεση που συνέταξε η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. η σχετική απόδειξη είχε κριθεί πέρα για πέρα πλαστή. Μάλιστα, εκτός από τον Κων/νο Μπίκα, στο αυριανό δικαστήριο δεν έχει κληθεί ούτε η κ. Ουρανία Βαλτά, που ως υπεύθυνη διευθύντρια της ΕΥΠ, εμφανιζόταν να υπογράφει και η ίδια το σχετικό έγγραφο και μάλιστα σε περίοδο που αποδεδειγμένα τελούσε σε παρατεταμένη άδεια.

Το σκάνδαλο όμως δεν τελειώνει εδώ.

Στη δίκη δεν κλητεύθηκε επίσης ούτε ο μηνυτής και πολιτικός ενάγων, δημοσιογράφος Βασίλης Χήτος, αφού υποτίθεται ότι ο δικαστικός κλητήρας που τον αναζήτησε δεν τον βρήκε στη διεύθυνση της βεβαιωμένης κατοικίας του.

Επανειλημμένα και αποδεδειγμένα ο δημοσιογράφος είχε κληθεί περίπου  δέκα φορές στην ίδια διεύθυνση και φυσικά είχε ανευρεθεί σε άλλες σχετικές δίκες κατά του «Ελεύθερου Τύπου».

Και όμως, ο εισαγγελέας της έδρας κ. Λογοθέτης γνωστός από τη δίκη των δομημένων ομολόγων (πρότεινε η καταδίκη να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα) είπε στο δικαστήριο ότι «είναι νόμιμη η επίδοση του κ. Χήτου και πρότεινε να απορριφθεί η ένσταση για νέα κλήτευσή του»  πράγμα το οποίο … ασμένως δέχτηκε και το δικαστήριο με πρόεδρο τον κ. Μαντούβαλο.

Όλως περιέργως όμως αυτήν τη φορά δεν κλητεύτηκε ούτε το στέλεχος της ΕΥΠ που την επίμαχη περίοδο εκτελούσε χρέη ελεγκτή – επιθεωρητή και παρότι ακόμη και σήμερα παραμένει εν ενεργεία στέλεχος των ενόπλων δυνάμεων.

Μάλιστα, εντύπωση προκάλεσε ότι ο κ. Μαντούβαλος στις έντονες διαμαρτυρίες του κ. Γεωργίου παρατήρησε πως «έχουν καταθέσει σε άλλες δίκες οι μάρτυρες αυτοί και θα αναγνώσουμε τις καταθέσεις τους» για να ανταπαντήσει ο συνήγορος της πολιτικής αγωγής Σταύρος Γεωργίου πως «τότε κάντε δίκη με τις παλιές καταθέσεις και δεχτείτε μόνο τους οκτώ μάρτυρες υπεράσπισης παρακαλώ…».

Και αυτό κάποιοι επιμένουν στο εφετείο να το ονομάζουν ελληνική δικαιοσύνη. Ανεξάρτητη και αδέκαστη. Λίγα μάλιστα μέτρα από την ηγεσία της δικαιοσύνης τον Άρειο Πάγο.  

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, πως στις 23 Σεπτεμβρίου και μετά τις έντονες  διαμαρτυρίες και  παραινέσεις του ποινικολόγου Σταύρου Γεωργίου ο εισαγγελέας της έδρας κ. Λογοθέτης αντέτεινε λέγοντας τα εξής: «Αν έχετε οποιαδήποτε ένταση να απευθύνεται στον αρμόδιο προϊστάμενό μου  στην εισαγγελία εφετών …».

Στο σημείο αυτό απ’ το ακροατήριο ακούστηκαν ουκ ολίγα χλευαστικά σχόλια καθώς προϊστάμενος της εισαγγελίας εφετών Αθηνών είναι ο κ. Ισίδωρος Ντογιάκος τον οποίο επανειλημμένα και ο Πάνος Καμμένος έχει καταγγείλει δημόσια ως τον «Παναθηκαϊκάκια» που παρεμβαίνει ποικιλοτρόπως σε πλείστες  δικαστικές υποθέσεις.