Newsroom

Newsroom

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Ξεκίνησαν, χθες, με μεγάλη συμμετοχή, οι εορτασμοί για την 46η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, στο ιστορικό κτίριο του ΕΜΠ, στην Πατησίων. Στεφάνια κατέθεσαν η Βουλή των Ελλήνων, φορείς, σωματεία, φοιτητές κ.α., ενώ απλός κόσμος κάθε ηλικίας περνούσε συνεχώς τις πύλες του ιδρύματος, για να αφήσει γαρίφαλα.

4954810

Ζωγραφιές αλλά και αφίσες που έφτιαξαν τα παιδιά έχουν μείνει δίπλα στο μνημείο, ανάμεσα στα γαρύφαλλα των περαστικών και τα στεφάνια των πολιτικών, των συνδικάτων εργαζομένων και των επαγγελματικών ομάδων. 

Το “Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία”, το σύνθημα που κυριάρχησε τον Νοέμβρη του 1973, βρίσκεται στα χαρτιά που άφησαν τα παιδιά, στα πανό των φοιτητικών παρατάξεων έξω από την είσοδο αλλά και στα μεγάφωνα απ’ όπου ακούγονται τραγούδια και μεταδίδονται ανακοινώσεις σχετικές με την επέτειο.

Οι πρωταγωνιστές του εορτασμού, οι ίδιοι οι φοιτητές, είχαν στήσει από νωρίς τα τραπεζάκια των παρατάξεων, μιλώντας για μια επέτειο πιο επίκαιρη από ποτέ, μετά την κατάργηση του ασύλου και την επιστροφή της αστυνομοκρατίας και της καταστολής.

Οι πόρτες του Πολυτεχνείου θα είναι ανοιχτές, όπως και την Παρασκευή, από τις 09:30 το πρωί ως της 21:00 το βράδυ, ενώ αύριο θα ανοίξουν την ίδια ώρα αλλά το μεσημέρι, περίπου στις 14:00 θα αρχίσει η σταδιακή εκκένωση του χώρου, ώστε να ξεκινήσει η πορεία προς την αμερικανική Πρεσβεία, που έχει προγραμματιστεί για τις 16:00.

Μηνύματα πολιτικών

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως έκανε λόγο στο μήνυμά της για μια μέρα μνήμης για όλους εκείνους που θυσιάστηκαν για τη Δημοκρατία και χαρακτήρισε το Πολυτεχνείο διαχρονικό.

«Ο φετινές εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου γίνονται σε συνθήκες κυβερνητικής αυθαιρεσίας και καταστολής. […] Την ίδια στιγμή, γινόμαστε μάρτυρες μιας συστηματικής προσπάθειας συκοφάντησης των δημόσιων Πανεπιστημίων και αναθεώρησης της ιστορίας», αναφέρεται στο μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ για την επέτειο. Τα συνθήματα «Εξω οι ΗΠΑ», «Εξω το ΝΑΤΟ» γίνονται πιο επίκαιρα, τονίζει το ΚΚΕ. «Ο συμβολισμός του Πολυτεχνείου παίρνει νέα νοήματα σε έναν κόσμο που αλλάζει πολύ γρήγορα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛΛ., Παύλος Χρηστίδης.

Σ.Κασσελάκης: «Καλά έκανα και διέγραψα τον Παπανώτα – Η ηγεσία φαίνεται στις πράξεις και όχι στα λόγια»

κασσε παπανωτας

Σ.Κασσελάκης: «Καλά έκανα και διέγραψα τον Παπανώτα – Η ηγεσία φαίνεται στις πράξεις και όχι στα λόγια»

«Να δούμε αν ο κ. Μητσοτάκης θα κάνει το ίδιο για τον βουλευτή του από…

Κασσελάκης: «Ξέμεινε» στην Αστυπάλαια και του τραγούδησαν το «Bella Ciao» σε ταβέρνα (video)

Κασσελάκης 1

Κασσελάκης: «Ξέμεινε» στην Αστυπάλαια και του τραγούδησαν το «Bella Ciao» σε ταβέρνα (video)

«Δυστυχώς δε θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε την περιοδεία μας προς Χάλκη και Σύμη λόγω των…

Συνελήφθη ο παρουσιαστής Κώστας Μιναρετζής για απόπειρα εκβίασης – Αναζητείται ο Μένιος Φουρθιώτης

fourthiotis 45 0

Συνελήφθη ο παρουσιαστής Κώστας Μιναρετζής για απόπειρα εκβίασης – Αναζητείται ο Μένιος Φουρθιώτης

Δικογραφία σε βάρος του 56χρονου παρουσιαστή Κώστα Μιναρετζή και του 39χρονου εκδότη Μένιου Φουρθιώτη, σχηματίστηκε…