Newsroom

Newsroom

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τη νέα κυβέρνηση στην Ιταλία

Ίσως και να πρόκειται για τη συντομότερη σε διάρκεια πολιτική κρίση στη σύγχρονη ιστορία της Ιταλίας: ο Λέτα παραιτήθηκε από…

renzi

Ίσως και να πρόκειται για τη συντομότερη σε διάρκεια πολιτική κρίση στη σύγχρονη ιστορία της Ιταλίας: ο Λέτα παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία και οι διαβουλεύσεις για τη νέα κυβέρνηση υπό τον Ρέντσι (εκτός συγκλονιστικού απροόπτου) ξεκίνησαν άμεσα. Δεν αποκλείεται μάλιστα να ολοκληρωθούν μέχρι τη Δευτέρα.

Συμβολική εκδίκηση για τον Μπερλουσκόνι, ο οποίος επιστρέφει στο Κυρηνάλιο, επικεφαλής της Forza Italia για τις διαβουλεύσεις υπό τον πρόεδρο Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο.

Οι βουλευτές του Καβαλιέρε δεν πρόκειται να δώσουν ψήφο στη νέα κυβέρνηση υπό τον Ρέντσι, ενώ την πύλη του προεδρικού μεγάρου δεν θα περάσουν καν η Λέγκα του Βορρά και το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο.

Το «παρών» στις διαβουλεύσεις θα δώσει και ο Αντζελίνο Αλφάνο της Νέας Κεντροδεξιάς (NcD) που σχηματίστηκε μετά την αποχώρηση του Μπερλουσκόνι από το PdL και επανίδρυση της Forza Italia.

Τρίτος μη εκλεγμένος πρωθυπουργός, αλλά πολιτικός

Ο σχετικά νεαρός Ρέντσι, νυν δήμαρχος Φλωρεντίας, θεωρείται ένα από τα αστέρια της πολιτικής σκηνής σε μία Ιταλία που έχει απογοητευτεί από τους πολιτικούς της. Ξεκίνησε από επικεφαλής της επαρχίας της Φλωρεντίας και έγινε το 2009 δήμαρχος της πόλης. Η δημοφιλία του υπερβαίνει τα όρια του Δημοκρατικού Κόμματος.

Όμως ο Ρέντσι δεν έχει πάρει ποτέ λαϊκή ψήφο έξω από κάλπες αυτοδιοίκησης. Ναι μεν η Φλωρεντία τον ψήφιζε, αλλά η πόλη δεν είναι ολόκληρη η Ιταλία. Και ναι μεν αναδείχθηκε (με τη δεύτερη) αρχηγός του PD, αλλά το κόμμα σε καμία περίπτωση δεν είναι η Ιταλία. 

Επιπλέον, η ανάδειξη του σε, προαλειφόμενο ακόμη, πρωθυπουργό έγινε ουσιαστικά με την ψηφοφόρια των 160 μελών της Κεντρικής Επιτροπής του PD -του πρώτου μεν κόμματος, στο οποίο όμως οι Ιταλοί δεν έχουν δώσει καν την δυνατότητα να κυβερνά αυτόνομα.

Αν ανέβει στην πρωθυπουργία, ο Ματέο Ρέντσι θα είναι ο τρίτος πρωθυπουργός που δεν έχει εκλεγεί από την ιταλικό λαό.

Ο Λέτα προέρχεται μεν από το PD, αλλά κλήθηκε από έξω για να «βγει μία άκρη» σε ένα χαοτικό πολιτικό σκηνικό. Ο προκάτοχός του, ο καθηγητής Μάριο Μόντι, είχε έρθει ως τεχνοκράτης και όταν κατέβηκε αργότερα ως πολιτικός στις εκλογές, με δυσκολία κατάφερε να μπει σε Βουλή και Γερουσία. 

Στην οικονομική πολιτική που πρόκειται να ακολουθήσει, ο Ρέντσι θέλει να ανεβάσει ταχύτητα στις μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στην έξοδο της Ιταλίας από την κρίση. Οι αυξανόμενης έντασης επικρίσεις του στην κυβέρνηση επικεντρώνονταν στην βραδύτητα των αλλαγών.

Το στοίχημα όμως αφορά την ίδια την τιμή των πολιτικών στη Ρώμη. Έστω κι αν γίνει ο τρίτος μη εκλεγμένος πρωθυπουργός, μπορεί, ως επαγγελματίας πολιτικός, να αποκαταστήσει την αξιοπιστία του ιταλικού πολιτικού συστήματος -ο τελευταίος εκλεγμένος πρωθυπουργός ήταν ο Μπερλουσκόνι. in.gr

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ