Συνεχίζεται το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Στο σφυρί έβγαλε η κυβέρνηση και  τη ΔΕΗ, καθώς η επιχείρηση ανακοίνωσε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 750εκ ευρώ  με σκοπό να πέσει το ποσοστό του ελληνικού δημόσιου κάτω του 50%!-Σκληρή απάντηση από ΣΥΡΙΖΑ  που αναφέρει μεταξύ άλλων «Το πλάνο της κυβέρνησης ΝΔ είναι και ήταν από την αρχή της θητείας της να τα ξεπουλήσει όλα»

Συνεχίζεται το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, καθώς η ΔΕΗ ανακοίνωσε σήμερα αιφνιδιαστικά ότι προχωρά μεν σε Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ), ύψους 750 εκατ. ευρώ, ωστόσο, όπως έκανε γνωστό το Υπερταμείο, το Δημόσιο –το οποίο μέχρι στιγμής κατέχει το 51% των μετοχών της Επιχείρησης- πρόκειται να μειώσει τη συμμετοχή του σε μειοψηφικό ποσοστό.

Συγκεκριμένα, στη σχετική ανακοίνωση το Υπερταμείο (κατέχει το 34%) και το ΤΑΙΠΕΔ (έχει το 17%, άθροισμα 51%) σημειώνουν ότι «θα εξετάσουν –σύμφωνα με τον καταστατικό τους σκοπό– με βάση τους κανόνες της αγοράς και με τη συνδρομή εξωτερικού συμβούλου, τη μείωση της συμμετοχής τους σε μειοψηφικό ποσοστό καθοριστικής σημασίας (blocking minority), με απώτερο σκοπό να αυξηθεί η ελεύθερη διασπορά στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ και να τοποθετηθούν ιδιώτες θεσμικοί επενδυτές».

Με λίγα λόγια Υπερταμείο και ΤΑΙΠΕΔ κατά την ΑΜΚ δεν θα βάλουν τα κεφάλαια που τους αναλογούν και ως εκ τούτου το Δημόσιο θα χάσει την πλειοψηφία. Παράλληλα θα μειωθεί και το ποσοστό των μικρομετόχων ιδιωτών και θεσμικών

Η οριστική έγκριση θα δοθεί από την έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 19 Οκτωβρίου.

 Η  απάντηση της κυβέρνησης στα νοικοκυριά και τους επαγγελματίες εν μέσω  ακρίβειας είναι το ξεπούλημα όλων των ενεργειακών φορέων

Άμεση και σκληρή ήταν η απάντηση από τον ΣΥΡΙΖΑ, μετά την ανακοίνωση από την ΔΕΗ 

Όπως αναφέρει η Κουμουνδούρου: 

«Η αιφνιδιαστική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ για αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου ανοίγει την κερκόπορτα απώλειας της πλειοψηφίας του Δημοσίου. Η κοινή ανακοίνωση του Υπερταμείου και του ΤΑΙΠΕΔ, των βασικών μετόχων της ΔΕΗ, με ποσοστό 34% και 17%, δεν αφήνει κανένα περιθώριο για παρερμηνείες. Η πρόθεσή τους είναι σαφής. Η «διερεύνηση» μείωσης της συμμετοχής τους, σε μειοψηφικό ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ, αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι το σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η ιδιωτικοποίηση και της ΔΕΗ», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ αρχικά και συνεχίζει 

«Ενώ εντείνεται η ενεργειακή κρίση, ενώ οι τιμές ηλεκτρισμού είναι στα ύψη και ενώ όλοι οι καταναλωτές, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, βιώνουν τις καταστροφικές επιπτώσεις της πολιτικής της ΝΔ στην ενέργεια, ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει η ελληνική πολιτεία να χάσει τον έλεγχο σε ακόμη έναν ενεργειακό φορέα, τον πυλώνα του ενεργειακού μας συστήματος, στη ΔΕΗ. Με αυτόν τον τρόπο, η ελληνική κοινωνία και οικονομία μένουν απροστάτευτες εν μέσω μάλιστα κρίσης. Η συμμετοχή θεσμικών επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ είναι απλή δικαιολογία και προκάλυμμα του σχεδίου τους».

Τέλος ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη που σκοπό έχει να εξυπηρετήσει το ιδιωτικό μονοπώλιο, το οποίο μόνο χειρότερα δεινά μπορεί να φέρει στην κοινωνία και την οικονομία.

«Το πλάνο της κυβέρνησης ΝΔ είναι και ήταν από την αρχή της θητείας της να τα ξεπουλήσει όλα. Λίγες μόλις μέρες από το ξεπούλημα ολόκληρου του ποσοστού του δημοσίου στο Δίκτυο φυσικού αερίου (ΔΕΠΑ Υποδομών) και το ξεπούλημα του 49% του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρισμού (ΔΕΔΔΗΕ), τελικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχωράει στον επόμενο στόχο που δεν είναι άλλος από την ίδια τη ΔΕΗ, η οποία, μέχρι σήμερα, ανήκει κατά πλειοψηφικό ποσοστό, στον ελληνικό λαό.

Για το έγκλημα που συντελείται σήμερα όμως, με την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ μέσω της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου, φέρει ακέραιη την ευθύνη η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Και μάς προξενεί ιδιαίτερη εντύπωση ότι ο κ. Μητσοτάκης απέκρυψε αυτή την εξέλιξη από την πρόσφατη ομιλία του στη ΔΕΘ. Τι προσπάθησε αλήθεια να κρύψει; Ότι η απάντηση της κυβέρνησης στα νοικοκυριά και τους επαγγελματίες που βρίσκονται αντιμέτωποι με το κύμα ακρίβειας είναι το ξεπούλημα όλων των ενεργειακών φορέων της Ελλάδας και της περιουσίας όλων των Ελλήνων και των Ελληνίδων;»

Καθηγητές κατά Πανεπιστημιακής Αστυνομίας: «Δεν μπορεί να φυλάξει τα πανεπιστήμια»

Καθηγητές κατά Πανεπιστημιακής Αστυνομίας: «Δεν μπορεί να φυλάξει τα πανεπιστήμια»

«Τα δημόσια και αυτοδιοικούμενα πανεπιστημιακά ιδρύματα χρειάζονται νέες θέσεις, καθηγητές και προσωπικό αξιοπρεπώς αμειβόμενο».

«Γίνετε η φωνή μας»: Διαδηλώσεις αλληλεγγύης σε όλο τον κόσμο για τις εξεγερμένες γυναίκες στο Ιράν

«Γίνετε η φωνή μας»: Διαδηλώσεις αλληλεγγύης σε όλο τον κόσμο για τις εξεγερμένες γυναίκες στο Ιράν

«Γυναίκες, ζωή, ελευθερία», είναι ένα από τα συνθήματα που φωνάζουν οι διαδηλωτές στις δυναμικές πορείες…

«Όχι μετρό στην πλ. Εξαρχείων»: Συγκέντρωση και διαμαρτυρία έξω από το Δημαρχείο την Τρίτη, 4 Οκτωβρίου

«Όχι μετρό στην πλ. Εξαρχείων»: Συγκέντρωση και διαμαρτυρία έξω από το Δημαρχείο την Τρίτη, 4 Οκτωβρίου

Ανένδοτοι οι κάτοικοι των Εξαρχείων προμηνύουν έναν ανυποχώρητο αγώνα ενάντια στον «εξευγενισμό» της γειτονιάς.