Newsroom

Newsroom

Συνεχίζεται το "θρίλερ" με το χαμένο αεροσκάφος

Για απόκλιση 1.000 μιλίων του αεροσκάφους από την προκαθορισμένη πορεία του, έκανε λόγο επισήμως η πολεμική αεροπορία της Μαλαισίας, σύμφωνα…

airplane 1

Για απόκλιση 1.000 μιλίων του αεροσκάφους από την προκαθορισμένη πορεία του, έκανε λόγο επισήμως η πολεμική αεροπορία της Μαλαισίας, σύμφωνα με το BBC.  “Αυτό το είδος της απόκλισης στην πορεία είναι απλά ανεξήγητη” δήλωσε, o πρώην διευθύνων σύμβουλος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας των Μεταφορών των ΗΠΑ. Tουλάχιστον 50 πλοία και δεκάδες αεροσκάφη από 11 χώρες συμμετέχουν στις έρευνες για τον εντοπισμό του Boeing των Μαλαισιανών Αερογραμμών που παραμένει εξαφανισμένο από το Σάββατο.

Οι έρευνες από θαλάσσης, ξηράς και αέρος συντονίζονται από κέντρο ελέγχου στην πρωτεύουσα της Μαλαισίας Κουάλα Λουμπούρ, η οποία δέχεται πιέσεις από την Κίνα για επίσπευση των ερευνών, δεδομένου ότι οι επιβάτες της πτήσης MH370 ήταν στην πλειονότητά τους Κινέζοι.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν εντοπιστεί συντρίμμια, και οι ομάδες έρευνας και διάσωσης συνεχίζουν να προσπαθούν να ακούσουν τους ραδιοφάρους έκτακτης ανάγκης από το εξαφανισμένο Boeing 777.

Το τελευταίο στίγμα που έδωσε το μοιραίο Μπόινγκ πριν χαθεί απο τα ραντάρ την περασμένη Παρασκευή το βράδυ, καταγράφηκε στα στενά της Μάλακα, διευκρίνισαν οι αρχές της Μαλαισίας.

Παράλληλα, στρατιωτική πηγή είχε δηλώσει νωρίτερα στο πρακτορείο Reuters ότι τα ραντάρ των ενόπλων δυνάμεων της ασιατικής χώρας έχουν καταγράψει πορεία του αεροσκάφους προς τα Στενά της Μάλακα, στις δυτικές ακτές της Μαλαισίας.

Τα τελευταία λόγια του κυβερνήτη

Στο μεταξύ, σε μία αίθουσα γεμάτη από ανθρώπους που αγωνιούσαν να μάθουν για την τύχη των δικών τους ανθρώπων, οι συγγενείς των επιβαινόντων στη μοιραία πτήση της Malaysia Airlines, άκουσαν για πρώτη φορά την τελευταία φράση που ακούστηκε από το εξαφανισμένο Boeing.

“Εντάξει, καλό βράδυ”, ήταν η τελευταία ένδειξη ζωής από το αεροσκάφος που αναζητείται εδώ και πέντε ημέρες, φράση που ακούστηκε πριν χαθεί η πτήση από τα ραντάρ, όπως ανακοίνωσαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης της Μαλαισίας, στη συνάντηση που είχαν με τους περίπου 400 συγγενείς των ανθρώπων που βρίσκονταν στο Boeing. 

Αγωνιώντας και θυμωμένοι από την καθυστέρηση εντοπισμού του αεροσκάφους, οι συγγενείς είχαν απαιτήσει να γίνει η συγκεκριμένη συνάντηση στο Πεκίνο, προκειμένου να απαντηθούν τα ερωτήματά του, όπως αναφέρει ο Guardian.

“Φήμες” για τον συγκυβερνήτη

Την ίδια ώρα, δημοσιογράφος του αυστραλιανού τηλεοπτικού δικτύου παρουσίασε στην ενημερωτική εκπομπή “A Current Affair” μία Αυστραλήα από τη Μελβούρνη, η οποία υποστήριξε ότι σε μια πτήση που έγινε πριν από δύο χρόνια, ο συγκυβερνήτης είχε προσκαλέσει την ίδια και μία φίλη της μέσα στο πιλοτήριο, την ώρα που το αεροπλάνο βρισκόταν εν πτήσει.

Η ίδια έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες, στις οποίες φαίνεται ο συγκυβερνήτης του Μπόινγκ της Malaysian Airlines δίπλα στις δύο Αυστραλέζες, μέσα στο κόκπιτ του αεροσκάφους σε «χαλαρή διάθεση».

Οπως ανέφερε στο τηλεοπτικό ρεπορτάζ, οι τέσσερίς τους μαζί με τους πιλότους παρέμειναν στο κόκπιτ του αεροσκάφους καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης, συζητώντας και καπνίζοντας.

Η πτήση έγινε τον Δεκέμβριο του 2011 από το Πουκέ της Ταϋλάνδης έως την πρωτεύουσα Κουάλα Λουμπούρ.

Η αεροπορική εταιρεία απέφυγε να σχολιάσει τις αποκαλύψεις, ωστόσο ανέφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για την εξαφάνιση του αεροσκάφους, η οποία περιλαμβάνει και το συγκεκριμένο περιστατικό με πρωταγωνιστή τον εν λόγω συγκυβερνήτη του Μπόινγκ.

Σημειώνεται ότι με βάση τους κανονισμούς ασφάλειας των πτήσεων, απαγορεύεται η είσοδος και η παραμονή επιβατών μέσα στο πιλοτήριο του αεροσκάφους, ειδικά στη διάρκεια μιας πτήσης.

Αποκλείουν την τρομοκρατική ενέργεια

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Οργάνωσης Εγκληματολογικής Αστυνομίας της Ίντερπολ δήλωσε σήμερα ότι δεν θεωρεί πως η εξαφάνιση του αεροσκάφους της Malaysia Airlines το Σάββατο συνδέεται με την τρομοκρατία.

“Όσο περισσότερες πληροφορίες λαμβάνουμε, τόσο περισσότερο τείνουμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι δεν πρόκειται για γεγονός που συνδέεται με την τρομοκρατία”, δήλωσε ο Νομπλ.

Ο Νομπλ είπε ότι δύο κάτοχοι ιρανικών διαβατηρίων τα αντάλλαξαν στην Κουάλα Λουμπούρ και, στη συνέχεια, χρησιμοποίησαν ένα ιταλικό και ένα αυστριακό διαβατήριο, για να επιβιβαστούν στο αγνοούμενο Μπόινγκ.

Νωρίτερα σήμερα η μαλαισιανή αστυνομία ανακοίνωσε ότι εξετάζει τέσσερις πιθανούς λόγους που μπορεί να συνδέονται με την εξαφάνιση του αεροσκάφους, μεταξύ των οποίων η αεροπειρατεία και η δολιοφθορά.

Ο επικεφαλής του Σώματος, Χάλιντ Αμπού Μπακάρ, δήλωσε ότι οι άλλοι δύο πιθανοί λόγοι είναι ψυχολογικά προβλήματα των επιβατών ή του πληρώματος ή προσωπικά προβλήματα των επιβαινόντων.

Στη Σουηδία για πολιτικό άσυλο

Ένας από τους δύο επιβάτες του αγνοούμενου αεροπλάνου της Malaysia Airlines που ταξίδευαν με πλαστό διαβατήριο σκόπευε να πάει στη Σουηδία για να ζητήσει να του χορηγηθεί άσυλο, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο η σουηδική αστυνομία.

Ο Ιρανός αυτός, 29 ετών, ονομαζόταν Ντελαβάρ Σαγέντ Μοχαμάντ Ρεζά, σύμφωνα με τη σουηδική εφημερίδα Aftonbladet, αλλά ταξίδευε με πλαστό ιταλικό διαβατήριο με το όνομα Λουίτζι Μαράλντι.

Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της αστυνομίας του Γκέτεμποργκ, ο Ιρανός που είχε αναχωρήσει από την Κουάλα Λουμπούρ σκόπευε να πάει στο Μάλμε μέσω του Πεκίνου, του Άμστερνταμ και της Κοπεγχάγης.

Ο άλλος επιβάτης του Boeing 777 που ταξίδευε με πλαστό διαβατήριο ονομαζόταν Πουρί Νουρ Μοχαμαντί και ήταν 19 ετών, σύμφωνα με την εφημερίδα. Ήθελε να μεταβεί στη Γερμανία με πλαστό αυστριακό διαβατήριο.

Πάντως οι δύο άνδρες δεν ευθύνονται για την εξαφάνιση του αεροπλάνου, σύμφωνα με την Interpol, η οποία απέκλεισε σήμερα την πιθανότητα να έχει σημειωθεί τρομοκρατική ενέργεια.

Οι Ιρανοί δεν χρειάζονται βίζα για να μεταβούν στη Μαλαισία ως τουρίστες, γεγονός που καθιστά τη χώρα αυτή της Ασίας το πέρασμα που προτιμούν όσοι επιθυμούν να φύγουν από την Ισλαμική Δημοκρατία.

Στο μεταξύ η εισαγγελία του Παρισιού ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα για ανθρωποκτονία εξ αμελείας για την εξαφάνιση του αεροπλάνου πάνω από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Τέσσερις Γάλλοι βρίσκονται μεταξύ των 227 επιβατών του αεροσκάφους της Malaysia Airlines, το οποίο εξαφανίστηκε από τα ραντάρ περίπου μία ώρα αφού απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ με προορισμό το Πεκίνο.

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

usa

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα την αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ για…

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Bernat theoden titanikos

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Ο ηθοποιός Μπέρναρντ Χιλ, γνωστός από τους ρόλους του στον Τιτανικό και στον Άρχοντα των…