Συνεχίζεται η επίθεση των Ισραηλινών στους Παλαιστίνιους της Ιερουσαλήμ

Έκκληση από τον ΟΗΕ προς το Ισραήλ να σταματήσει τις παράνομες εξώσεις και κατεδαφίσεις

AP21130299993492

Πέτρες, δακρυγόνα, σφαίρες με επικάλυψη από καουτσούκ: εκατοντάδες Παλαιστίνιοι τραυματίσθηκαν σήμερα Δευτέρα κατά διάρκεια νέων συγκρούσεων με ισραηλινούς αστυνομικούς στην πλατεία των Τζαμιών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, έπειτα από ένα σαββατοκύριακο βιαιοτήτων στην ιερή πόλη, σύμφωνα με παλαιστινιακές οργανώσεις πρώτων βοηθειών.

Μπροστά σ’ αυτή την κλιμάκωση, έχει προγραμματισθεί για αργότερα σήμερα, έπειτα από αίτημα της Τυνησίας, συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με θέμα την κατάσταση στην Ιερουσαλήμ.

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες, θεωρεί ότι το Ισραήλ «πρέπει να επιδείξει τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση και να σεβαστεί το δικαίωμα στην ελευθερία των ειρηνικών συναθροίσεων», ανακοίνωσε εκπρόσωπός του, καθώς η ένταση βρίσκεται στο κόκκινο στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, γύρω από το τέμενος Αλ Άκσα, έναν από τους ιερότερους τόπους του ισλάμ.

Τουλάχιστον 300 Παλαιστίνιοι έχουν τραυματιστεί σε επεισόδια με την ισραηλινή αστυνομία από την Παρασκευή, σύμφωνα με ιατρικές πηγές.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ «εκφράζει τη βαθιά ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη βία στην Ανατολική Ιερουσαλήμ» καθώς και «για τις πιθανές εξώσεις παλαιστινιακών οικογενειών από τα σπίτια τους», σημείωσε ο εκπρόσωπός του, ο Στεφάν Ντουζαρίκ, σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

«Προτρέπει το Ισραήλ να σταματήσει τις κατεδαφίσεις και τις εξώσεις», πρόσθεσε.

Ο κ. Γκουτέρες παροτρύνει ακόμη τις αρχές του Ισραήλ να τηρήσουν και να σεβαστούν το status quo στους ιερούς τόπους, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου.

 

 

Η επανάληψη των βιαιοτήτων συνέπεσε με την «Ημέρα της Ιερουσαλήμ», που σηματοδοτεί, σύμφωνα με το εβραϊκό ημερολόγιο, την κατάκτηση της Ανατολικής Ιερουσαλήμ από το εβραϊκό κράτος.

Νωρίς το πρωί, εκατοντάδες, ενδεχομένως και χιλιάδες Παλαιστίνιοι εκτόξευσαν αντικείμενα προς την κατεύθυνση των ισραηλινών δυνάμεων της τάξης που είχαν πάρει θέσεις στο εσωτερικό της πλατείας των Τζαμιών, τον τρίτο πιο ιερό χώρο του Ισλάμ που ονομάζεται από τους εβραίους Όρος του Ναού.

Ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είδε επίσης δεκάδες τραυματίες να απομακρύνονται από την πλατεία μέσα σε ασθενοφόρα.

Στην δημοσιότητα ήρθε ένα ακόμα βίντεο όπου Ισραηλινός οδηγός πέφτει πάνω σε Παλαιστίνιους την ώρα που οι δεύτεροι του επιτίθονται με πέτρες

Η υπηρεσία ασθενοφόρων της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου ανέφερε ότι τουλάχιστον 180 άτομα τραυματίσθηκαν όλη τη νύχτα, ενώ 50 εισήχθησαν στο νοσοκομείο, μετά από τις συγκρούσεις. «Υπάρχουν εκατοντάδες τραυματίες στις συγκρούσεις» στην πλατεία, περίπου πενήντα από τους οποίους χρειάσθηκε να μεταφερθούν σε νοσοκομεία, ανακοίνωσε η με σύντομο μήνυμά της προς τους δημοσιογράφους.

 

 

Σε ομιλία του σε ειδική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου πριν από την Ημέρα της Ιερουσαλήμ, ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου επισήμανε ότι το Ισραήλ «δεν θα επιτρέψει σε κανέναν εξτρεμιστή να αποσταθεροποιήσει την ηρεμία στην Ιερουσαλήμ. Θα επιβάλουμε αποφασιστικά και υπεύθυνα το νόμο και την τάξη».

«Θα συνεχίσουμε να διατηρούμε την ελευθερία λατρείας για όλες τις θρησκείες, αλλά δεν θα επιτρέψουμε βίαιες διαταραχές», είπε, προσθέτοντας: «Απορρίπτουμε με έμφαση τις πιέσεις να μην οικοδομήσουμε στην Ιερουσαλήμ».

Το βράδυ της Παρασκευής περισσότερα από 200 άτομα, στη μεγάλη πλειονότητά τους Παλαιστίνιοι, τραυματίσθηκαν σε συγκρούσεις ανάμεσα σε αστυνομικούς και Παλαιστινίους στην πλατεία των Τζαμιών. Το Σάββατο και την Κυριακή, η ηρεμία επέστρεψε στην πλατεία, όμως οι συγκρούσεις συνεχίσθηκαν ανάμεσα σε Παλαιστινίους και ισραηλινούς αστυνομικούς σε άλλους τομείς της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν περισσότεροι από 100 Παλαιστίνιοι, σύμφωνα με την παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο.

«Αν δε σου κλέψω το σπίτι θα σου το κλέψει κάποιος άλλος»

Παράλληλα, τον γύρο του διαδικτύου κάνει βίντεο που απεικονίζει ισραηλινό έποικο να λέει σε παλαιστίνια γυναίκα ότι θα της κλέψει το σπίτι, επειδή αν δεν το κάνει εκείνος, θα το κάνει κάποιος άλλος. Το βίντεο είναι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στην περιοχές της Ιερουσαλήμ όπου ισραηλινοί έποικοι καταλαμβάνουν με τη βία τα σπίτια Παλαιστινίων, υπό την προστασία του κράτους του Ισραήλ.

 

Η Τσιμτσιλή αποκάλυψε πως… δεν έκλεισε μάτι για τον Παπανώτα: «Τέλος η πολιτική» (video)

Τσιμτσιλή Παπανώτα

Η Τσιμτσιλή αποκάλυψε πως… δεν έκλεισε μάτι για τον Παπανώτα: «Τέλος η πολιτική» (video)

H Σταματίνα Τσιμτσιλή μίλησε για όσα έγιναν τις τελευταίες ώρες με πρωταγωνιστή τον Δημήτρη Παπανώτα

Ολυμπιακός: Η πανηγυρική φωτογραφία του Βαγγέλη Μαρινάκη με το γιο του μετά την επική πρόκριση στην Κωνσταντινούπολη

6192810

Ολυμπιακός: Η πανηγυρική φωτογραφία του Βαγγέλη Μαρινάκη με το γιο του μετά την επική πρόκριση στην Κωνσταντινούπολη

Ο Ολυμπιακός κέρδισε την Φενέρμπαχτσε στα πέναλτι και κατάφερε για πρώτη φορά στην ιστορία του…

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης παρουσιάζει τους υποψήφιους ευρωβουλευτές, με παρόντα τον Τσίπρα

6187950

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης παρουσιάζει τους υποψήφιους ευρωβουλευτές, με παρόντα τον Τσίπρα

Ο πρώην πρωθυπουργός θα «στηρίξει το κόμμα του και τους υποψήφιους ευρωβουλευτές στην κρίσιμη μάχη…

Κακλαμάνης: «Απαράδεκτος» ο Κυριαζίδης για το ομοφοβικό σχόλιο για Κασσελάκη – «Καρφί» στην κυβέρνηση για το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου (video)

Κακλαμάνης

Κακλαμάνης: «Απαράδεκτος» ο Κυριαζίδης για το ομοφοβικό σχόλιο για Κασσελάκη – «Καρφί» στην κυβέρνηση για το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου (video)

«Δεν πέρασα επιπολαίως το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για την Ελλάδα. Με στενοχώρησε», είπε χαρακτηριστικά ο…