Newsroom

Newsroom

Συνεχίζεται η εκεχειρία μετά τη συμφωνία Χαμάς και Ισραήλ

Η πολυπόθητη εκεχειρία που επιτεύχθηκε το βράδυ της Τετάρτης μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ συνεχίζει να γίνεται σεβαστή και από τις…

gaza3

Η πολυπόθητη εκεχειρία που επιτεύχθηκε το βράδυ της Τετάρτης μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ συνεχίζει να γίνεται σεβαστή και από τις δύο πλευρές μετά από οκτώ ημέρες σφοδρών βομβαρδισμών της Λωρίδας της Γάζας από την Ισραηλινή αεροπορία που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 160 ανθρώπους ενώ υπάρχουν και περίπου χίλιοι τραυματίες.

Η αναγγελία της εκεχειρίας έγινε από κοινού από τον υπουργό εξωτερικών της Αιγύπτου Μοχάμεντ Αμρ και την αμερικανίδα ομόλογο του Χίλαρι Κλίντον.

Aπό την πλευρά του, ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Χαμάς στη Γάζα, Ισμαήλ Χανίγια, κάλεσε όλες τις ένοπλες οργανώσεις να σεβαστούν την εκεχειρία.

Η ανακοίνωση χαιρετίσθηκε από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας. Στη Λωρίδα της Γάζας πλήθους κόσμου ξεχύθηκε στους δρόμους με σημαίες στα χέρια και φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της Χαμάς.

Η συμφωνία εκεχειρίας προβλέπει ότι το Ισραήλ θα τερματίσει τις στοχευμένες δολοφονίες και τις επιχειρήσεις διείσδυσης στο έδαφος της Λωρίδας της Γάζας. Η Χαμάς από την πλευρά της δεσμεύεται να τερματίσει την εκτόξευση ρουκετών εναντίον του ισραηλινού εδάφους.

Το Ισραήλ δεσμεύεται, εάν τηρηθεί η εκεχειρία, να χαλαρώσει τον αποκλεισμό της Λωρίδα της Γάζας, ο οποίος εφαρμόζεται από το 2007, όταν η Χαμάς ανέλαβε τη διοίκηση του παλαιστινιακού εδάφους, όχι όμως και να τον άρει, όπως ζητεί η παλαιστινιακή πλευρά.

Παρόλα αυτά η εκεχειρία θεωρείται εύθραυστη με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να αφήνει να εννοηθεί ότι η παραμικρή παραβίαση θα επιφέρει σφοδρή ισραηλινή απάντηση.

Από τις 14 Νοεμβρίου, οπότε ξεκίνησε η ισραηλινή επιχείρηση, περισσότερες από χίλιες ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του ισραηλινού εδάφους, σκοτώνοντας πέντε Ισραηλινούς, τέσσερις πολίτες και έναν στρατιώτη. Στην παλαιστινιακή πλευρά, περισσότεροι από 160 άνθρωποι σκοτώθηκαν, πολλοί από τους οποίους άμαχοι και μεταξύ τους μεγάλος αριθμός γυναικών και παιδιών.