Κι άλλοι νεκροί στον ουκρανικό εμφύλιο στη σκιά της ντροπής της Οδησσού (βίντεο)

Μαίνεται ο εμφύλιος πόλεμος στην ανατολική Ουκρανία. Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις ανάμεσα σε φιλορώσους αυτονομιστές και ουκρανικές στρατιωτικές…

odessa

Μαίνεται ο εμφύλιος πόλεμος στην ανατολική Ουκρανία. Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις ανάμεσα σε φιλορώσους αυτονομιστές και ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις στην πόλη Κραματόρσκ της ανατολικής Ουκρανίας, 15 χιλιόμετρα νότια της Σλαβιάνσκ, ενώ άλλοι δώδεκα άνθρωποι τραυματίστηκαν από τα διασταυρούμενα πυρά. Νωρίτερα, το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας ανακοίνωσε πως οι δυνάμεις της χώρας ανακατέλαβαν το αρχηγείο της υπηρεσίας κρατικής ασφαλείας.

Την ίδια ώρα, 11 άρματα μάχης κι ελικόπτερα του ουκρανικού στρατού επιχειρούν στη στρατηγική πόλη– λιμάνι της Μαριούπολης, όπου κατοικεί η συντριπτική πλειονότητα των 150.000 Ελλήνων της χώρας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ κι ο πρόεδρος της Ελβετίας και του ΟΑΣΕ, Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ επιβεβαίωσαν την ανάγκη να εφαρμοστεί πλήρως η διακήρυξη της Γενεύης για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία σε σημερινή τους συνομιλία.

Στο μεταξύ, συγκλονίζει το βίντεο που ήρθε στη δημοσιότητα από το φλεγόμενο κτίριο του εργατικού συνδικάτου στην Οδησσό, μέσα στο οποίο βρήκαν τραγικό θάνατο τουλάχιστον 43 άνθρωποι, κάποιοι από ασφυξία ενώ άλλοι κάηκαν ζωντανοί κι ορισμένοι πήδηξαν στο κενό για να γλιτώσουν. Την ώρα της πυρπόλησης εντός του κτιρίου βρίσκονταν πολλοί άνθρωποι, η πλειονότητά τους Ρώσοι αυτονομιστές.

Στις εικόνες που κάνουν το γύρο του κόσμου βλέπουμε έναν άνθρωπο να πέφτει στο κενό για να γλιτώσει από την πυρκαγιά.

Δείτε το βίντεο:

 

 

 

Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Ένωση, πιστή στην τακτική της «τα ζώα μου αργά», ζήτησε τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για τα τραγικά γεγονότα, καθώς κι αυτοσυγκράτηση κι από τις δύο πλευρές ώστε να μην υπάρξει εκμετάλλευση της τραγωδίας αυτής για την υποδαύλιση περισσότερου μίσους, περισσότερων διχασμών και περισσότερης ασύδοτης βίας.

«Τα γεγονότα τα οποία οδήγησαν στην τραγική απώλεια τόσων ανθρώπινων ζωών πρέπει να τώρα να εξιχνιαστούν με μια ανεξάρτητη έρευνα και οι υπεύθυνοι για αυτές τις πράξεις πρέπει να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον.

 

Την ίδια ώρα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στην ανατολική Ουκρανία, καθώς συνεχίζεται η προέλαση των ουκρανικών δυνάμεων στο Σλαβιάνσκ. Τη νύχτα, οι οδομαχίες στο Κραματόρσκ προκάλεσαν το θάνατο άλλων 10 ανθρώπων, ενώ οι αρχές της Οδησσού ανακοίνωσαν τη σύλληψη 130 ατόμων ως υπαίτιων της χθεσινής αιματοχυσίας στο νέο αυτό μέτωπο. Σύμφωνα με το πρακτορείο Russia Tobay, το οποίο επικαλείται τον δήμαρχο του Σλαβιάνσκ, κατά τη διάρκεια της νύχτας πάνω από δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 40 τραυματίστηκαν όταν υπερεθνικιστές του “Δεξιού Τομέα” άνοιξαν πυρ κατά πολιτών στην πόλη αυτή της ανατολικής Ουκρανίας. Ένα πτώμα άνδρα κείτονταν νεκρό στην άκρη του δρόμου λίγο έξω από το Σλαβιάνσκ, ενώ οι αρχές συνέστηναν στους κατοίκους να παραμείνουν ψύχραιμοι.


Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ δήλωνε ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους πύργο της τηλεόρασης στο Κραματόρσκ, κοντά στο προπύργιο των ανταρτών της Σλαβιάνσκ όπου και χθες μαίνονταν σφοδρές μάχες, κατά τις οποίες ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και εννέα τραυματίστηκαν. Ο υπουργός τόνισε ότι δεν θα σταματήσουν οι επιχειρήσεις του ουκρανικού στρατού κατά της ένοπλης εξέγερσης στην ανατολική Ουκρανία που άρχισε πριν από ένα μήνα. “Η ενεργή φάση της επιχείρησης συνεχίστηκε τα ξημερώματα. Δεν σταματάμε”,έγραψε ο Αβάκοφ στη σελίδα του στο Facebook χωρίς να δώσει πληροφορίες για θύματα ή ζημιές. Οι εξελίξεις αυτές διαδραματίστηκαν μετά τον θάνατο χθες δύο ουκρανών στρατιωτικών κατά την κατάρριψη δύο στρατιωτικών ελικοπτέρων από ένοπλους αυτονομιστές στο Σλαβιάνσκ. Οι αυτονομιστές δήλωσαν ότι τρεις μαχητές και δύο πολίτες επίσης σκοτώθηκαν κατά την προέλαση των ουκρανικών δυνάμεων στην πόλη.


Ο απολογισμός, ωστόσο, γίνεται ακόμη βαρύτερος μετά τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων στη φωτιά και τις οδομαχίες μεταξύ φιλορωσικών και φιλοευρωπαϊκών ομάδων στην Οδησσό χθες ανοίγοντας νέο μέτωπο σε μια σύγκρουση που έχει χωρίσει τη χώρα. Σύμφωνα με την τοπική αστυνομία στην Οδησσό, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 37, οι περισσότεροι ρωσόφωνοι που έχασαν τη ζωή τους όταν το κτίριο των συνδικάτων πυρπολήθηκε. Διακόσιοι άνθρωποι τραυματίστηκαν. Τα περισσότερα από τα θύματα είτε πνίγηκαν από τους καπνούς που τύλιξαν το κτίριο είτε σκοτώθηκαν πηδώντας από τα παράθυρα του κτιρίου προκειμένου να σωθούν, δήλωσαν αξιωματούχοι ενώ ο δήμαρχος της πόλης ανακοίνωσε τριήμερο εθνικό πένθος.


Περισσότεροι από 130 άνθρωποι συνελήφθησαν και τέθηκαν υπό κράτηση για τα γεγονότα αυτά. Όσοι κρατούνται θα αντιμετωπίσουν κατηγορίες όπως συμμετοχή σε ταραχές έως και φόνο εκ προμελέτης. Μετά τα “απαράδεκτα” βίαια επεισόδια οι ΗΠΑ κάλεσαν σήμερα το Κίεβο και τη Μόσχα να “αποκαταστήσουν την τάξη”.”Η βία και η αταξία που προκάλεσαν τόσους πολλούς θανάτους και παράλογους τραυματισμούς είναι απαράδεκτες”, δήλωσε η Μέρι Χαρφ, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών. “Καλούμε τις δύο πλευρές να συνεργαστούν για την αποκατάσταση της ειρήνης, του νόμου και της τάξης”, πρόσθεσε. “Οι εξελίξεις στην Οδησσό υπογραμμίζουν δραματικά την ανάγκη για άμεση αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία”, προσθέτει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απευθύνοντας έκκληση για την «άμεση τήρηση των δεσμεύσεων που αναλήφθηκαν στη Γενεύη στις 17 Απριλίου” μεταξύ της Ρωσίας, της Ουκρανίας και των ΗΠΑ.
Νωρίτερα χθες ο Μπαράκ Ομπάμα και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προειδοποίησαν τη Ρωσία με την επιβολή σκληρών κυρώσεων σε περίπτωση επιδείνωσης της κρίσης στην Ουκρανία, όπου μια αιματηρή επίθεση σημειώθηκε για τον έλεγχο της ανατολικής πόλης Σλαβιάνσκ.


Ρωσία: “Το Κίεβο και οι δυτικοί χορηγοί του προκαλούν την αιματοχυσία” 

Μετά τις αμερικανικές δηλώσεις, ο εκπρόσωπος του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι τόσο οι αρχές του Κιέβου όσο και οι υποστηρικτές τους στη Δύση είναι άμεσα υπεύθυνοι για την αιματοχυσία στην ουκρανική πόλη της Οδησσού, μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. “Το Κίεβο και οι δυτικοί χορηγοί του ουσιαστικά προκαλούν την αιματοχυσία και φέρουν άμεση ευθύνη γι’ αυτό”, μετέδωσε το πρακτορείο RIA Novosti επικαλούμενο δηλώσεις στον Τύπο του εκπροσώπου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος κατηγόρησε τις αρχές του Κίεβου ότι όχι μόνο είναι ανεύθυνες αλλά μετείχαν άμεσα στο “έγκλημα” που διαπράχθηκε στην Οδησσό. Πρόσθεσε ότι αυτοί που θεωρούν τη “χούντα” του Κιέβου νόμιμη κυβέρνηση μετείχαν επίσης στο “έγκλημα”. Ο Πεσκόφ δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία εκφράζει τη βαθιά λύπη της για την ουκρανική “έγκριση” της “επιχείρησης αντιποίνων” στη νοτιοανατολική Ουκρανία από τις χώρες της Δύσης.

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…