Newsroom

Newsroom

Συνεχίζεται η αιματοχυσία στη Συρία, χωρίς συμφωνία η Γενεύη ΙΙ

Αλληλοκατηγορίες εκτόξευσαν συριακή κυβέρνηση και αντιπολίτευση, μετά το τέλος των ειρηνευτικών συνομιλιών στη Γενεύη, οι οποίες έληξαν χωρίς συμφωνία. Ο…

syria 15

Αλληλοκατηγορίες εκτόξευσαν συριακή κυβέρνηση και αντιπολίτευση, μετά το τέλος των ειρηνευτικών συνομιλιών στη Γενεύη, οι οποίες έληξαν χωρίς συμφωνία. Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Ουαλίντ Μουάλεμ, κατηγόρησε την αντιπολίτευση για ανωριμότητα, ενώ ο Λουάι Σάφι από την αντιπολίτευση δήλωσε ότι το καθεστώς δεν επιθυμεί να σταματήσει η αιματοχυσία.

“Με λύπη σας λέω ότι δεν επιτύχαμε χειροπιαστά αποτελέσματα στη διάρκεια αυτής της εβδομάδας διαλόγου”, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας.

Επιπλέον, κατηγόρησε για αυτή την εξέλιξη “την έλλειψη υπευθυνότητας και σοβαρότητας” των ηγετών της αντιπολίτευσης και “την επιθυμία τους να συντομεύσουν τη σύνοδο, σαν να επρόκειτο να έρθουμε εδώ για μία ώρα και να τους δώσουμε τα πάντα”. 

Ο Σύρος υπουργός Πληροφοριών, Ομράν αλ Ζόχμπι, μέλος της αντιπροσωπείας της συριακής κυβέρνησης, δήλωσε ότι η Δαμασκός δεν θα κάνει “καμία υποχώρηση” στις διαπραγματεύσεις.

“Τις επόμενες ημέρες θα υπάρχει ένα νέος γύρος, όμως ούτε σε αυτόν, ούτε στον επόμενο, (η αντιπολίτευση) δεν θα κερδίσει καμία υποχώρηση από τη συριακή αντιπροσωπεία”, υπογράμμισε ο αλ Ζόχμπι μιλώντας σε φιλοκυβερνητικούς διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από την έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Από την άλλη πλευρά, ο επικεφαλής της συριακής αντιπολίτευσης, Άχμαντ Τζάρμπα, κατηγόρησε τη συριακή κυβέρνηση ότι δεν δείχνει “σοβαρή δέσμευση” στις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη, ενώ προέβλεψε ότι η εξέγερση θα συνεχιστεί για όσο διάστημα η κυβέρνηση συνεχίζει να επιτίθεται στον συριακό λαό.

“Μόλις το καθεστώς σταματήσει να επιτίθεται στον λαό με αεροπλάνα, βαρέλια με εκρηκτικά, θα μπορέσει να ζητήσει την παύση της βοήθειας που προσφέρεται στην αντιπολίτευση για να μπορεί να υπερασπίζεται τον εαυτό της”, υπογράμμισε ο ίδιος.

Πρόσθεσε ότι η αντιπροσωπεία της αντιπολίτευσης “αντιστάθηκε στο καθεστώς, ένα καθεστώς που γνωρίζει μόνο το αίμα και τον θάνατο”.

Παρά τις έντονες διαφωνίες που εκφράστηκαν από τις δύο πλευρές, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Λαχντάρ Μπραχίμι, δήλωσε ότι υπήρξε “κοινό έδαφος” στις συνομιλίες και προγραμματίζει νέο κύκλο επαφών στις 10 Φεβρουαρίου.

Συνεχίζεται η αιματοχυσία

Κατά τη διάρκεια των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, που ξεκίνησαν στην Ελβετία στις 22 Ιανουαρίου, συνεχίστηκε η αιματοχυσία στη Συρία, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

“Μεταξύ της 22ας Ιανουαρίου και της 30ής Ιανουαρίου τα μεσάνυχτα, υπήρξαν 1.870 νεκροί, εκ των οποίων 498 πολίτες, ενώ εξ αυτών 40 πέθαναν από τον λιμό και την έλλειψη φαρμάκων”, δήλωσε ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ράμι Άμπντελ Ράχμαν.