Συνεχίζεται το φεστιβάλ «Αναψυκτήριον τα Ωραία Εξάρχεια» – Παρά τη βίαιη εισβολή των ΜΑΤ την πρώτη μέρα

Η άγρια επίθεση των ΜΑΤ στην πλατεία Εξαρχείων και το Κ*ΒΟΞ σημάδεψε την πρώτη ημέρα του Φεστιβάλ «Αναψυκτήριον τα Ωραία Εξάρχεια», το οποίο ξεκίνησε την Πέμπτη και θα διαρκέσει έως και την Κυριακή στην πλατεία Εξαρχείων, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

αναψυκτηριο2

Σύμφωνα με τις καταγγελίες που έχουν δει μέχρι τώρα το φως της δημοσιότητας, άνδρες των ΜΑΤ έριξαν δακρυγόνα μέσα στον χώρο του Κ*ΒΟΞ ο οποίος ήταν γεμάτος κόσμο, ενώ έσπασαν την τζαμένια πόρτα του κτιρίου εκτοξεύοντας χυδαιότητες προς τους συγκεντρωμένους. 

Η περιοχή ήταν γεμάτη με κόσμο καθώς εκείνες τις ώρες διεξαγόταν φεστιβάλ. Πολύ κόσμος είχε περάσει από την πλατεία για να αγοράσει βιβλία και να παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις, ενώ πριν την εισβολή της αστυνομίας στην πλατεία Εξαρχείων όλα κυλούσαν σε πολύ καλό κλίμα.

Ένα άτομο μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με τραύματα στο κεφάλι. Την ίδια στιγμή, εκτός από το Αναψυκτήριο τα Ωραία Εξάρχεια συγκέντρωση αλληλεγγύης θα πραγματοποιηθεί στις 20:30 στο BOΞ, ενώ για αύριο έχει καλεστεί διαδήλωση στα Προπύλαια (12:00) για την υπεράσπιση των καταλήψεων ενάντια στην κατασταλτική εκστρατεία που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση. 

Αναλυτικά το σχετικό κάλεσμα και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της διοργάνωσης Αναψυκτήριο τα Ωραία Εξάρχεια:

Για δεύτερη συνεχιζόμενη χρονιά οι μουσικοί κι η Μουσική, τα βιβλία και ανεξάρτητοι εκδοτικοί οίκοι στην πρώτη γραμμή σε μια συνάντηση πολιτισμού για ν’ ακουστεί δυνατά πως η πλατεία Εξαρχείων είναι τόπος ελεύθερης συνάντησης, έκφρασης και δημιουργικής χαράς, σε μία εποχή όπου τα πάντα φαίνονται να καλύπτονται και να απειλούνται από τον νεοφιλελεύθερη κινδυνολογία των ΜΜΕ κι εκείνους που θέλουν να μας πείσουν πως τα πάντα είναι μία εμπορική δραστηριότητα και το χρήμα ο μόνος τρόπος συνδιαλλαγής.

Στην γειτονιά μας τα Εξάρχεια, όπου το rbnb από τη μια και η οργανωμένη παραβατικότητα από την άλλη καθώς η διαρκής τρομοκράτηση από τις κατασταλτικές δυνάμεις στο όνομα της δημόσια τάξης,απαξιώνουν και αποψιλώνουν την γειτονιά μας, καθώς είναι ολοφάνερα τα αποτελέσματα της οικονομικής εξαθλίωσης και του προσφυγικού άλυτου προβλήματος με ανθρώπους δεν έχουν τόπο να σταθούν και να ανασάνουν. Όπου το δόγμα ” Ησυχία Τάξις και Ασφάλεια ” σαν φάντασμα του παρελθόντος απειλεί και πάλι να κυριεύσει το παρόν και το μέλλον μας.

Με ευθείες απειλές από κάθε μορφής εξουσία για “εκκαθάριση” και δήθεν “ανάπλαση” τής γειτονιάς μας ως δήθεν “τόπο ανομίας και άβατο” έχοντας ήδη κάνει το πρώτο βήμα καταργώντας το Πανεπιστημιακό Άσυλο και εκκενώνοντας καταλήψεις στέγης προσφύγων.

Σε όλα αυτά κι άλλα πολλά, αντιστεκόμαστε και απαντάμε όπου χρειαστεί δυναμικά με την αλληλεγγύη, τη συνεργασία, την δημιουργικότητα και ανθρώπινη επικοινωνία.
Εδώ, στην πλατεία Εξαρχείων συναντιόμαστε όπως κάνουμε πάντα παλεύοντας με τη γκρίζα πραγματικότητα διεκδικώντας μια πιο ανθρώπινη ζωή. Τα Εξάρχεια υπήρξαν και παραμένουν ένας πυρήνας και μία πηγή ελεύθερης διακίνησης ιδεών, τάσεων, απόψεων, πρωτοπορίας και πολιτικών ζυμώσεων.

Για 4 μέρες και νύχτες, μαζευόμαστε στην πλατεία και συναντιόμαστε με παλιούς και νέους φίλους, με νέες και παλιότερες μπάντες και μουσικούς, με συγγραφείς, ποιητές, εκδοτικούς οίκους που στέλνουν το δικό τους μήνυμα σεβασμού σε κάθε διαφορετικότητα στην πολυδυσφημισμένη αλλά γεμάτη πάθος και θετική ενέργεια πλατεία Εξαρχείων, με όρους χαράς για τη ζωή και για μια ζωή που δεν θα στερείται την χαρά της ελευθερίας.

Αγωνιζόμαστε κι εκφραζόμαστε χωρίς αγωνία γιατί δεν μπορούμε και κυρίως δεν θέλουμε να ζήσουμε αλλιώς. Δεν θέλουμε να ζήσουμε με φόβο και σκυμμένο το κεφάλι. Θέλουμε να ζούμε ελεύθεροι Άνθρωποι στην ελεύθερη περιοχή που μεγαλώσαμε, ζούμε και εργαζόμαστε, στα Ωραία μας Εξάρχεια.

Χωρίς σπόνσορες ή χορηγούς κόντρα σε όσους επιβουλεύονται την ζωή της γειτονιάς μας, σας καλούμε να στηρίξετε αυτή τη προσπάθεια ενεργά, με την αναδημοσίευση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με την φυσική σας παρουσία και τη ενεργή σας συμμετοχή.

Το σημερινό πρόγραμμα: 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30/8

ENVY NEVER DIES

THEIR METHLAB

DR. FLIPOUT’S ONE CAN BAND

NIKOLAS RAZASTARR

«Δημήτρη μου νικάμε»: Η αντίδραση του Π. Ασλανίδη για το πειθαρχικό κατά της εισαγγελέα που «έβγαλε λάδι» τον Τριαντόπουλο

InCollage 20240418 171302478

«Δημήτρη μου νικάμε»: Η αντίδραση του Π. Ασλανίδη για το πειθαρχικό κατά της εισαγγελέα που «έβγαλε λάδι» τον Τριαντόπουλο

«Όποιος έχει την ευθύνη για τον θάνατο τόσων ανθρώπων αλλά και για την πλήρη αλλοίωση…

SOS για Ελληνικά νησιά: Είναι στη λίστα με τα πιο απειλούμενα πολιτιστικά τοπία της Ευρώπης – Ποια βρίσκονται σε αυτή

4562797

SOS για Ελληνικά νησιά: Είναι στη λίστα με τα πιο απειλούμενα πολιτιστικά τοπία της Ευρώπης – Ποια βρίσκονται σε αυτή

Σε μια όχι και τόσο καλή λίστα βρίσκονται τρία Ελληνικά νησιά συμφωνά με λίστα της…

Βρήκαμε την πιο κουλ αγγελία ιδιοκτήτη: «Eπιβάλλεται οποιοδήποτε κατοικίδιο, άνθρωποι που αγαπούν το BBQ και μεσίτες ούτε για αστείο»

Αγγελία

Βρήκαμε την πιο κουλ αγγελία ιδιοκτήτη: «Eπιβάλλεται οποιοδήποτε κατοικίδιο, άνθρωποι που αγαπούν το BBQ και μεσίτες ούτε για αστείο»

«ΔΕΝ ψάχνω νοικάρη γενικά και αόριστα. Θέλω το σπίτι να γεμισει ζωή και να το…

Ο γγ της ομοσπονδίας ταξί ξεσπά (;) κατά της Μαρίνας Σάττι: «Το video clip προσβάλλει το επάγγελμα μας» (video)

Καταγραφή 22

Ο γγ της ομοσπονδίας ταξί ξεσπά (;) κατά της Μαρίνας Σάττι: «Το video clip προσβάλλει το επάγγελμα μας» (video)

Επίθεση στο videoclip της Μαρίνας Σάττι έκανε ο γγ της ομοσπονδίας ταξί