Συνεχείς επαφές Τσίπρα και Βαρουφάκη για το αυριανό Eurogroup και τη χρηματοδότηση

Το κρίσιμο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί αύριο κυριαρχεί στην πολιτική ατζέντα με αποτελέσμα ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών να…

pappas 1

Το κρίσιμο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί αύριο κυριαρχεί στην πολιτική ατζέντα με αποτελέσμα ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών να έχουν επιδοθεί σε νέο γύρο διεθνών επαφών για να προχωρήσει η διπλή διαπραγμάτευση και να αρθούν τα εμπόδια χρηματοδότησης της χώρας. Σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωση της ενδιάμεσης συμφωνίας μέσα στον Απρίλιο αποτελούν οι επτά μεταρρυθμίσεις, οι οποίες περιλαμβάνονται στην επιστολή του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη προς το Eurogroup, που συνεδριάζει αύριο.

Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, “στο Eurogroup της Δευτέρας η Ελλάδα θα θέσει το πλαίσιο της απόφασης του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, πλαίσιο που βασίζεται στις δεσμεύσεις που ανέλαβε όχι μόνο η χώρα αλλά και οι εταίροι. Η ελληνική, λοιπόν, πλευρά υλοποιεί τις δεσμεύσεις της, όπως παρουσιάζονται και στην επιστολή του Υπουργού Οικονομικών”. 

Παράλληλα με τις διαβουλεύσεις για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, η κυβέρνηση προτείνει να ξεκινήσει η πολιτική διαπραγμάτευση με τους εταίρους με στόχο ένα νέο συμβόλαιο για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, που θα καταστήσει βιώσιμο το χρέος και θα βάλει τέλος στη σκληρή λιτότητα.

Η κυβέρνηση ξεκινά την εφαρμογή των μέτρων για την ανθρωπιστική κρίση, προχωρά τη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και ετοιμάζεται να δώσει αποφασιστικά τη μάχη με τις δύο μεγάλες πληγές, τη φοροδιαφυγή και τη γραφειοκρατία, που άφησε πίσω το παλιό καθεστώς της διαπλοκής και της διαφθοράς.

Ο πρωθυπουργός, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, είχε εποικοδομητική και σε καλό κλίμα συνομιλία με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, στον οποίο και τόνισε ότι σέβεται την αυτονομία  της ΕΚΤ που δεν πρέπει να υπόκειται σε πολιτικές πιέσεις.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε στον κ. Ντράγκι ότι η ΕΚΤ, ως αυτόνομος οργανισμός, πρέπει να αντιμετωπίζει το ίδιο τη χώρα, ανεξάρτητα αν ο υπουργός Οικονομικών ονομάζεται Γ. Σουρνάρας, Γκ. Χαρδούβελης ή Γ. Βαρουφάκης.

Ο πρωθυπουργός συνομίλησε τηλεφωνικά και με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ με τον οποίο συμφώνησαν να υπάρξει στενή συνεργασία σε όλους τους τομείς. Ακόμα συμφωνήθηκε να υπάρξει άμεση συνάντηση στο Παρίσι μεταξύ των υπουργών Οικονομικών των δύο χωρών, ενώ θα υπάρξει συνάντηση των δύο υπουργών και στην Αθήνα.

Σχετικά με το πρόγραμμα και τις πρωτοβουλίες του Αλ. Τσίπρα το επόμενο διάστημα, από το Μαξίμου επισημαίνεται ότι “ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Πέμπτη το Παρίσι, όπου θα μιλήσει στον ΟΟΣΑ για τις μεταρρυθμίσεις που θα γίνουν στην Ελλάδα προκειμένου να αναδιοργανωθεί η δημόσια διοίκηση για να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή και να αποκατασταθεί η κοινωνική δικαιοσύνη. Παράλληλα, θα συναντηθεί και με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία. Ακόμα, ο πρωθυπουργός έχει συμφωνήσει με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να συναντηθούν πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, προκειμένου να συζητήσουν το πώς θα αξιοποιηθούν ευρωπαϊκά κονδύλια για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την ανεργία”.

Με δηλώσεις του στο περιθώριο συνάντησης του «think tank» στη Βενετία, ο Γιάνης Βαρουφάκης διαβεβαίωσε ότι η Αθήνα επιθυμεί την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που θα είναι ενταγμένες όμως σε ένα γενικότερο ευρωπαϊκό πλαίσιο, θετικό για όλους.

Ο υπουργός Οικονομικών στάθηκε στη σημασία του τρόπου έγκρισης και εφαρμογής των προτάσεων και της διαδικασίας με την οποία αυτές θα κριθούν, ενώ δήλωσε ότι ο πρόεδρος του Eurogroup έχει απαντήσει στην επιστολή που ο ίδιος του έχει στείλει.

Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, «ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανταποκρίνεται θετικά και επισημαίνει την ανάγκη να συνεχιστούν οι συνομιλίες τόσο στο Euroworking Group όσο και ανάμεσα στα τεχνικά κλιμάκια προκειμένου να υλοποιηθεί η απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου».

Πάντως, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ δήλωσε βέβαιος ότι τη Δευτέρα θα γίνουν αποδεκτές οι νέες προτάσεις του για τις επτά μεταρρυθμίσεις στο κράτος και τη φορολογία.

 

 

Αλκίνοος Ιωαννίδης: Δεν θα γίνει η συναυλία του στο Columbia – Η συγκλονιστική ανάρτηση για όσα ζει αυτές τις μέρες στις ΗΠΑ

Αλκίνοος Ιωαννίδης

Αλκίνοος Ιωαννίδης: Δεν θα γίνει η συναυλία του στο Columbia – Η συγκλονιστική ανάρτηση για όσα ζει αυτές τις μέρες στις ΗΠΑ

«Είδα την είσοδο της αστυνομίας στο πανεπιστήμιο Columbia» - Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης ανακοίνωσε πως η…

Πώς μέσα σε 35 λεπτά ο γνωστός YouTuber Άγγελος Κυρίτσης κάνει φύλλο και φτερό το succes story του Κυριάκου Μητσοτάκη (video)

Κυριτσης Μητσοτακης

Πώς μέσα σε 35 λεπτά ο γνωστός YouTuber Άγγελος Κυρίτσης κάνει φύλλο και φτερό το succes story του Κυριάκου Μητσοτάκη (video)

Ένα βίντεο περίπου μισής ώρας που «τσακίζει» όλη την πορεία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ιρανός αθλητής του ΜΜΑ κλώτσησε ring girl, έχασε τον αγώνα και στο τέλος έφαγε και ξύλο από τους θεατές (video)

ΜΜΑ

Ιρανός αθλητής του ΜΜΑ κλώτσησε ring girl, έχασε τον αγώνα και στο τέλος έφαγε και ξύλο από τους θεατές (video)

Η γυναίκα εμφανίστηκε αιφνιδιασμένη από τη συμπεριφορά που είχε ο αθλητής και τον πλησίασε για…

Iταλία: Ερευνητές βρήκαν το ακριβές σημείο ταφής του Πλάτωνα – «Αναγνώσθηκαν» πάπυροι από βιονικό μάτι

mike gorrell 61cMb0WQAMA unsplash

Iταλία: Ερευνητές βρήκαν το ακριβές σημείο ταφής του Πλάτωνα – «Αναγνώσθηκαν» πάπυροι από βιονικό μάτι

Το βιονικό μάτι εντόπισε χίλιες νέες λέξεις, σε σύγκριση με την προηγούμενη, η οποία είχε…