Newsroom

Newsroom

Συνεδρίαση της Ε.Ε για τη Λευκορωσία και στο τραπέζι οι κυρώσεις μετά την «κρατική πειρατεία»

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητούν κυρώσεις στη Λευκορωσία χωρίς ηλεκτρονικές συσκευές για να «διασφαλιστεί η εμπιστευτικότητα». Θα αποφεύγουν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας αρκετές αεροπορικές εταιρείες μετά την «κρατική πειρατεία» σε αεροσκάφος της Ryanair προκειμένου να συλληφθεί αντιφρονούντας δημοσιογράφος.

340966 24221763 1

Οι ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνεδριάζουν τώρα σε σύνοδο Κορυφής φαίνεται ότι θα ζητήσουν και επίσημα να αποφεύγουν οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας ενώ αναμένεται να συμφωνήσουν σε απαγόρευση των λευκορωσικών αεροπορικών εταιρειών να χρησιμοποιούν  ευρωπαϊκά αεροδρόμια και τον εναέριο χώρο της ΕΕ, σύμφωνα με ένα προσχέδιο απόφασης που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με το Reuters οι «27» ηγέτες αναμένεται να συμφωνήσουν στην επιβολή κυρώσεων στη Λευκορωσία ενώ θα ζητήσουν από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) να ερευνήσει επειγόντως την εξαναγκαστική προσγείωση ενός αεροσκάφους της εταιρείας Ryanair στο Μινσκ, την Κυριακή.

Ωστόσο οι ένοπλες δυνάμεις της Λευκορωσίας, υποστηρίζουν ότι το πλήρωμα της πτήσης της Ryanair αποφάσισε το ίδιο, «χωρίς παρέμβαση», να προσγειωθεί στο Μινσκ αφότου ενημερώθηκε για απειλή βόμβας: «Η απόφαση ελήφθη από τον κυβερνήτη (του αεροσκάφους και υπεύθυνο) του πληρώματος χωρίς εξωτερική παρέμβαση», δήλωσε ο ‘Ιγκορ Γκόλουμπ, διοικητής της αεροπορίας.

Η Λευκορωσία είναι το πρώτο θέμα στην ατζέντα των Ευρωπαίων ηγετών, όπως ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ προσερχόμενος στην Σύνοδο Κορυφής. «Αυτό που συνέβη εχθές ήταν ένα διεθνές σκάνδαλο» τόνισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επισημαίνοντας ότι ΕΕ εργάζεται για την επιβολή κυρώσεων. Σημείωσε επίσης ότι οι ζωές πολιτών τέθηκαν σε κίνδυνο και η ΕΕ είναι πεπεισμένη ότι χρειάζεται «μία σταθερή αντίδραση». Ανακοίνωσε επίσης ότι οι ηγέτες θα συζητήσουν σήμερα τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας, την σύνοδο ΕΕ-ΗΠΑ, αλλά και «τις σχέσεις Ισραήλ-Παλαιστίνης.

Αναλυτές ωστόσο εκτιμούν ότι οι επιλογές για κυρώσεις της Δύσης είναι περιορισμένες, καθώς ο ICAO που έχει έδρα το Μόντρεαλ δεν έχει εκτελεστική ισχύ και η ΕΕ δεν έχει καμία εξουσία σε πτήσεις που απογειώνονται και προσγειώνονται στη Λευκορωσία ή πετούν πάνω από τον εναέριο χώρο της, εκτός από απευθείας πτήσεις που προέρχονται ή προσγειώνονται στην Ευρώπη.

Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι «ανησυχεί βαθιά» για το περιστατικό και ζήτησε πλήρη έρευνα. Ενώ τα τρία κράτη της Βαλτικής δήλωσαν ότι ο εναέριος χώρος της Λευκορωσίας πρέπει να κηρυχθεί «μη ασφαλής» και – καθώς αυξάνονται οι περιφερειακές εντάσεις – η Λευκορωσία και η Λετονία ανέφεραν ότι έδιωξαν τους πρεσβευτές.

Η Βρετανία δήλωσε επίσης ότι θα εκδώσει εντολή στις βρετανικές αεροπορικές εταιρείες να σταματήσουν τις πτήσεις τους πάνω από τη Λευκορωσία και ότι θα αναστείλει την αεροπορική άδεια για τον εθνικό αερομεταφορέα Belavia της Λευκορωσίας με άμεσο αποτέλεσμα. 

Ο ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας (Eurocontrol) ανέφερε σήμερα ότι εργάζεται με σκοπό να βοηθήσει τις αεροπορικές εταιρείες να παρακάμψουν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας.

Σύμφωνα με τον Eurocontrol, τρεις ευρωπαϊκές εταιρείες, η γερμανική Lufthansa, η πολωνική LOT και η λετονική airBaltic εκτελούν 14 πτήσεις την εβδομάδα από και προς τη Λευκορωσία. Επειδή είναι κλειστό το ανατολικό τμήμα του εναέριου χώρου της Ουκρανίας «ορισμένες εταιρείες της ΕΕ χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας στις πτήσεις τους προς την Ασία».

Την ανάγκη να υπάρξει «ισχυρή απάντηση στην «απολύτως απαράδεκτη» αεροπειρατεία της πτήσης της Ryanair από τις αρχές της Λευκορωσίας, υπογράμμισε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε «εξοργιστική» τη συμπεριφορά του Μινσκ και τόνισε ότι ο Πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο πρέπει να καταλάβει ότι θα υπάρξουν «σοβαρές συνέπειες».

Σημειώνεται ότι η Σύνοδος Κορυφής, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Σαρλ Μισέλ διεξάγεται χωρίς οι επικεφαλής να έχουν τις ηλεκτρονικές τους συσκευές. Ειδικότερα, ο Μπάρεντ Λέιντς σημείωσε: «Για να διασφαλιστεί η εμπιστευτικότητα της συζήτησης για τη Λευκορωσία και για τη Ρωσία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ζήτησε να διεξαχθεί η συζήτηση χωρίς ηλεκτρονικές συσκευές».

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

σεισμός

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν στην Ηλεία - Οι πρώτες εκτιμήσεις από τους σεισμολόγους