Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι διανομείς της Wolt

Ξεσηκωμός ενάντια στην απόφαση της εταιρείας να μειώσει την αμοιβή τους ανά παραγγελία.

EK - Wolt

Συνεχίζονται και σήμερα οι κινητοποιήσεις των διανομέων της Wolt, που έχουν ξεσηκωθεί ενάντια στην απόφαση της εταιρείας να μειώσει την αμοιβή τους ανά παραγγελία.

Ειδικότερα, στην Αθήνα οι διανομείς της Wolt συνεχίζουν την απεργία τους και θα συγκεντρωθούν στις 2 το μεσημέρι στα γραφεία της εταιρείας, στην οδό Μιχαλακοπούλου, ενώ στη Θεσσαλονίκη το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών – Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης – Πιερίας – Χαλκιδικής και η Επιτροπή Διανομέων καλούν τους διανομείς σε 24ωρη απεργία μέχρι τα μεσάνυχτα της Δευτέρας. Παράλληλα καλούν στις 6.30 μ.μ. στο πάρκο του Εργατικού Κέντρου (Αριστοτέλους 32) για να συντονίσουν τη δράση τους.

Απόφαση για απεργία των διανομέων της Wolt για σήμερα έχει λάβει και το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, ενώ το Συνδικάτο Διανομέων Ντελιβεράδων Αχαίας προκήρυξε στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 4 το απόγευμα και καλεί σε μοτοπορεία με αφετηρία το κατάστημα της Wolt στην Πάτρα, στις 12 το μεσημέρι.

Υπενθυμίζεται ότι οι διανομείς της Wolt αξιώνουν να μην υποστούν καμία μείωση των αποδοχών ανά παραγγελία και να επανέλθουν οι αποδοχές τους στα επίπεδα του Μαρτίου 2022, με αποζημίωση 0,40 ευρώ ανά χιλιόμετρο από το πρώτο μέτρο.

Ζητούν ακόμα να σταματήσει η αδήλωτη εργασία, συμβάσεις αορίστου χρόνου απευθείας με τη Wolt με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα σε όσους διανομείς εργάζονται μέσω έμμεσου εργοδότη, δωρεάν χορήγηση όλων των απαραίτητων μέσων ατομικής προστασίας και τήρηση όλων των αναγκαίων μέτρων υγιεινής και ασφαλείας.

Μεγάλη μηχανοκίνητη πορεία

Σημειώνεται ότι διανομείς της Wolt πραγματοποίησαν μεγάλη μηχανοκίνητη πορεία από τη διασταύρωση Αλεξάνδρας και Κηφισίας έως την ΕΡΤ το μεσημέρι της Κυριακής, ζητώντας από την ελληνική ραδιοτηλεόραση να κάνει γνωστό το απεργιακό τους μήνυμα ενάντια στην απόφαση της εταιρείας να μειώσει την αμοιβή τους ανά παραγγελία. Οι διανομείς κάνουν λόγο για θανατηφόρα και σοβαρά εργατικά ατυχήματα στο δρόμο, στο κυνήγι παραπάνω παραγγελιών, άθλιες συνθήκες εργασίας και ανύπαρκτα μέτρα προστασίας και ασφάλειας.

Υπενθυμίζεται πως οι διανομείς στη Wolt απασχολούνται με το καθεστώς του «συνεργάτη», καθώς η εταιρεία αξιοποιεί το λεγόμενο freelancing. Η εργασιακή αυτή σχέση δημιουργεί μια σειρά από προβλήματα, καθώς οι εργαζόμενοι δεν ξέρουν πόσες παραγγελίες θα λάβουν και τι αποδοχές θα έχουν, μένουν «ξεκρέμαστοι» όταν αρρωσταίνουν ή όταν πέφτουν θύματα «ατυχήματος» την ώρα της δουλειάς. Τώρα, η εταιρεία προχωρά στη μείωση της αμοιβής ανά παραγγελία, σε μια περίοδο μάλιστα που το εισόδημα των διανομέων λεηλατείται από την ακρίβεια στα καύσιμα και τα είδη πλατιάς κατανάλωσης.