Άλλο ένα βρέφος πέθανε από κοκκύτη στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το παιδί κατέληξε τον Ιούνιο, σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία Υγείας της χώρας (UKHSA). Η έξαρση του κοκκύτη στη Βρετανία ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο και μέχρι σήμερα έχει προκαλέσει πάνω από 10.000 κρούσματα και δέκα θανάτους βρεφών.
Αύξηση κρουσμάτων και στην Ελλάδα
Υπενθυμίζεται πως και στη χώρα μας καταγράφεται τους τελευταίους μήνες αύξηση των κρουσμάτων κοκκύτη. Μάλιστα, δύο βρέφη κατέληξαν.
Ο κοκκύτης μεταδίδεται αερογενώς με σταγονίδια ή με άμεση επαφή με τις εκκρίσεις του αναπνευστικού συστήματος. Ο χρόνος επώασης της νόσου είναι συνήθως 7-10 ημέρες. Η μεταδοτικότητα μεταξύ των επίνοσων μη εμβολιασμένων ατόμων υπολογίζεται στο 80%. Οι ασθενείς με κοκκύτη είναι μεταδοτικοί από την έναρξη του καταρροϊκού σταδίου και για 2-3 εβδομάδες μετά. Η θεραπεία με αντιβιοτικά μειώνει τη μεταδοτικότητα και την εξαλείφει μετά την πάροδο τουλάχιστον 5 ημερών.
Ο κοκκύτης κάνει εξάρσεις κάθε 4 χρόνια περίπου και αποτελεί σοβαρή ασθένεια κυρίως για τα βρέφη. Εκτός από λοίμωξη του αναπνευστικού μπορεί να προκαλέσει δευτεροπαθή πνευμονία, εγκεφαλοπάθεια, σπασμούς, εστιακά νευρολογικά συμπτώματα, ωτίτιδα, αφυδάτωση και κάκωση πλευρών από τον συνεχή έντονο βήχα. Οι θάνατοι που προκαλούνται από τον κοκκύτη στο 90% αφορούν βρέφη μικρότερα των 6 μηνών.
Ο κοκκύτης μπορεί να προληφθεί με την έγκαιρη και πλήρη εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού. Τα βρέφη εμβολιάζονται ξεκινώντας από την ηλικία των 2 μηνών με βάση το εγκεκριμένο εμβολιαστικό πρόγραμμα. Οι ενήλικες θα πρέπει να κάνουν μία αναμνηστική δόση του εμβολίου κάθε 10 χρόνια. Ειδική περίπτωση αφορούν οι έγκυες γυναίκες που πρέπει να εμβολιάζονται σε κάθε κύηση μεταξύ 27 και 36 εβδομάδων.
Ειδήσεις σήμερα:
Θανατηφόρο τροχαίο στην Εθνική Πατρών – Πύργου: Διαμελίστηκε γυναίκα