Newsroom

Newsroom

Σύνδρομο Ξεχασμένου Μωρού: Ειδικοί εξηγούν πώς μπορεί να συμβεί μια τέτοια τραγωδία

Εάν λάβουμε υπόψη τις αδιανόητα πολλές απαιτήσεις της καθημερινότητας που έρχονται «συντροφιά» με ένα μωρό, γρήγορα μας γίνεται αντιληπτό πως στην πραγματικότητα, το σύνδρομο ξεχασμένου μωρού, μπορεί να συμβεί στον καθένα - Δυο ειδικοί εξηγούν.

jill sauve CSlt2wHuNIk unsplash

Η οικογενειακή τραγωδία που έλαβε χώρα στην Άρτα, με τον πατέρα που ξέχασε το 5,5 μηνών παιδί του στο αυτοκίνητο και το βρήκε νεκρό, έχει συγκλονίσει όλο το πανελλήνιο. Η ελληνική κοινωνία δε, διχασμένη, με το μεγαλύτερο μέρος της να απορεί πως γίνεται ένας γονιός να «ξεχάσει» το ίδιο του το παιδί, να το αφήσει αβοήθητο με αποτέλεσμα να φύγει από τη ζωή. Τα πράγματα ωστόσο δεν είναι τόσο απλά.

Η έλλειψη ύπνου και η εξάντληση που βιώνει ειδικά ένας νέος γονέας -συχνά χωρίς ιδιαίτερη υποστήριξη από το οικογενειακό ή/και εργασιακό περιβάλλον-  χτίζουν καθημερινή πίεση σε μια ήδη επιβαρυμένη ρουτίνα.

Εάν λάβουμε υπόψη τις αδιανόητα πολλές απαιτήσεις της καθημερινότητας που έρχονται «συντροφιά» με ένα μωρό, γρήγορα μας γίνεται αντιληπτό πως στην πραγματικότητα, το σύνδρομο ξεχασμένου μωρού, μπορεί να συμβεί στον καθένα. Δυο ειδικοί εξηγούν.

Αρχικά, τι ακριβώς είναι το σύνδρομο ξεχασμένου μωρού;

Πρόκειται για τον ιατρικό ορισμό, που περιγράφει πώς ένας γονέας μπορεί να φύγει από το αυτοκίνητο, χωρίς να σκέφτεται το παιδί του στο πίσω κάθισμα. Το σύνδρομο ξεχασμένου μωρού μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο κατά τους θερμότερους μήνες. Μια ζεστή ανοιξιάτικη ή καλοκαιρινή μέρα, ένα αυτοκίνητο μπορεί να ζεσταθεί σε επικίνδυνες θερμοκρασίες σε λίγα μόλις λεπτά. Τα μικρά παιδιά που μένουν μόνα τους σε ένα όχημα, διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να υποστούν θερμοπληξία σε σταθμευμένα οχήματα.

«Ο γονιός δεν είναι ουσιαστικά παρών στη στιγμή»

«Το σύνδρομο ξεχασμένου μωρού, εμφανίζεται συχνά όταν οι γονείς εστιάζουν στις υποχρεώσεις και στα προβλήματά τους, αντί να απολαμβάνουν το ρόλο τους ως γονείς. Αυτός ο τρόπος σκέψης, μπορεί να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνος ιδιαίτερα για ένα ήσυχο παιδί ή μωρό, ή για παιδιά που ακόμα δεν έχουν αναπτύξει ακόμα ομιλία. Ο γονιός αποσύρεται στις σκέψεις του και λείπει η διάδραση εκείνη που θα του επιτρέψει να είναι ουσιαστικά παρών στη στιγμή», σύμφωνα με την MSc Κλινική Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπεύτρια, Φραντζέσκα Καραγιάννη.

«Μπορεί να συμβεί και στον πιο στοργικό γονέα»

Η δρ ΄Ιλια Θεοτοκά, κλινική ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια στο Αιγινήτειο νοσοκομείο εξηγεί για το σύνδρομο,

«Πρόκειται για ένα σπάνιο σύνδρομο. Είναι η αλήθεια και ευτυχώς, γιατί είναι πολύ λίγα τα περιστατικά, διεθνώς, που αυτό συμβαίνει. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους γονείς δεν εμφανίζουν ψυχιατρική διαταραχή, δεν εμφανίζουν διαταραχή των νοητικών λειτουργιών. Πολύ λίγες περιπτώσεις είναι αυτές που αφορά μια δολοφονική ενέργεια.

Λίγες περισσότερες είναι αυτές, που αφορά την παραμέληση ή την αδιαφορία του γονιού προς το παιδί, η οποία, μπορεί να έχει φανεί και σε όλη την πορεία της ανατροφής αυτού του παιδιού. Αρκετές βέβαια είναι οι περιπτώσεις στις οποίες θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτό είναι ανεξήγητο».

«Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι μία συμπεριφορά, που σχετίζεται με διαταραχές μνήμης, όχι όμως με διαταραχή μνήμης σε επίπεδο παθολογικό, αλλά στον τρόπο που λειτουργεί η μνήμη μας. Ορισμένα πράγματα στη μνήμη τα κάνουμε διαδικαστικά, δηλαδή, το πώς να οδηγήσουμε από το σπίτι στη δουλειά γίνεται μηχανικά. Το γνωρίζουμε όλοι. Συμβαίνει σε όλους μας. Όταν π.χ. την ώρα που οδηγούμε, σκεφτόμαστε ότι θέλω να σταματήσω στο σουπερμάρκετ να ψωνίσω κάτι και το σουπερμάρκετ είναι σε ένα λεπτό απόσταση, από την ώρα που το σκεφτόμαστε, όλοι έχουμε παρατηρήσει ότι μπορεί εκείνη τη στιγμή, που περνάμε απ΄ έξω, να μη σταματήσουμε, παρότι το σκεφτήκαμε δύο λεπτά πριν».

«Μπορεί να συμβεί σε έναν άνθρωπο που είναι στρεσαρισμένος, που είναι πιεσμένος. Είναι λίγο πιο σπάνιο, κάτι τόσο σοβαρό να κρατήσει κάποιες ώρες, αλλά δεν θα μπορούσαμε να το αποκλείσουμε. Μπορεί, λοιπόν, να συμβεί και πραγματικά να διαφύγει εντελώς της προσοχής μας όταν έχουμε πάρα πολλά πράγματα να κάνουμε μαζί και όταν είμαστε στρεσαρισμένοι. Έχουμε πει, πάρα πολλές φορές, ότι ο εγκέφαλος δεν είναι φτιαγμένος για να κάνει πολλά πράγματα μαζί. Ακόμα και ο εγκέφαλος των εφήβων που είναι στην άριστη, την πιο ιδανική κατάσταση. Πολλές φορές, οι άνθρωποι, υπό το κράτος του στρες και των υποχρεώσεων, αυτό το αγνοούμε. Γι αυτό και γίνονται αυτά τα λάθη που μερικές φορές είναι μοιραία».

«Μπορεί να συμβεί και στον πιο στοργικό γονέα».

Τι έδειξε η ιατροδικαστική έκθεση για το βρέφος στην Άρτα

Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση που συντάχτηκε μετά τη διαδικασία της νεκροψίας – νεκροτομής, το μωρό πέθανε από ασφυκτικό θάνατο (από έλλειψη οξυγόνου και θερμοπληξία), αφού δεν μπορούσε να αναπνεύσει μέσα στο κλειστό αυτοκίνητο και με τις θερμοκρασίας να είναι ιδιαίτερα υψηλές.

Η κηδεία του 5,5 μηνών μωρού στην Άρτα θα γίνει το Σάββατο στις 12:00 το μεσημέρι, στην Περδικορράχη, δωρεά του γραφείου τελετών. Για να ταφεί το παιδί θα πρέπει να έχει βαφτιστεί -κάτι που δεν έχει γίνει- και για αυτό πριν την κηδεία θα προηγηθεί η βάφτιση.

Το παιδάκι θα βαφτιστεί Λυδία – Ελένη, και στη συνέχεια θα γίνει η τελετή της κηδείας. Τονίζεται ότι δεν μπορεί να γίνει αεροβάπτισμα. Η διαδικασία βάση της εκκλησίας και του Χριστιανισμού, δεν επιτρέπει βάφτιση όταν κάποιος είναι νεκρός. Όποτε στην ουσία θα διαβαστεί μια ευχή με το όνομα που θα πάρει το μικρό κοριτσάκι.

 

Κραυγή αγωνίας από τις αναπληρώτριες μητέρες- Η κυβέρνηση τους κόβει από το επίδομα μητρότητας (video)

pregnant g076b366fe 1920 768

Κραυγή αγωνίας από τις αναπληρώτριες μητέρες- Η κυβέρνηση τους κόβει από το επίδομα μητρότητας (video)

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει της μη μισθωτές εργαζόμενες μητέρες ως δεύτερης κατηγορίας, φθηνές, αναλώσιμες και χωρίς…

Μαρούσι: Άγρια συμπλοκή με πυροβολισμούς έξω από νυχτερινό κέντρο – Ένας νεκρός και ένας τραυματίας (video)

9 12

Μαρούσι: Άγρια συμπλοκή με πυροβολισμούς έξω από νυχτερινό κέντρο – Ένας νεκρός και ένας τραυματίας (video)

Νεκρός ένας 21χρονος, σοβαρά τραυματισμένος ένας 23χρονος

Μετέτρεψαν σπίτι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία σε παράνομο κέντρο απεξάρτησης – Πέντε συλλήψεις

5653777 1

Μετέτρεψαν σπίτι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία σε παράνομο κέντρο απεξάρτησης – Πέντε συλλήψεις

Μετά από επιχείρηση αστυνομικών, εντοπίστηκε το εν λόγω σπίτι, μέσα στο οποίο διέμεναν 14 άτομα…