ΠΜ

Παναγιώτα Μπίτσικα

Το σύνδρομο του «σάντουιτς» φοβίζει το ΚΙΝΑΛ

«Μονομαχία» Ανδρουλάκη -Τσίπρα σε διαφορετικές εσωκομματικές κάλπες  

5555932

Το σύνδρομο του “σάντουιτς” φοβίζει εδώ και καιρό τη Χαριλάου Τρικούπη. Το βρίσκει μπροστά της, όμως, έστω και συμβολικά,  ακόμα και στις εσωκομματικές της διεργασίες, καθώς σε εξέλιξη είναι  συνεδριακές διαδικασίες και στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ.   Αν και ενοχλείται όταν της προσδίδουν χαρακτήρα ετεροκαθορισμού  στις αποφάσεις της και στις δράσεις της, η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ  ελίσσεται συνεχώς έχοντας κατά νου ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος για τη Χαριλάου Τρικούπη   από την τακτική της συμπίεσης που αξιοποιούν αμφίπλευρα οι πολιτικοί της αντίπαλοι.   Ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, αυτή την περίοδο που έχει οξυνθεί η πολιτική αντιπαράθεση για κατώτατο μισθό, ακρίβεια, ενεργειακή κρίση,  το ΚΙΝΑΛ  επιχειρεί ένα επικοινωνιακό άλμα που να τού προσδώσει νέα ώθηση, μια και ήδη στο ηγετικό επιτελείο έρχονται μηνύματα δημοσκοπικά για φρενάρισμα της δυναμικής που αναπτύχθηκε το προηγούμενο διάστημα. Ετσι, αποτελούν μια ευκαιρία πανηγυρικής επανεκκίνησης οι  εκλογές της 8ης Μαΐου για νέες νομαρχιακές και δημοτικές οργανώσεις, για ανάδειξη αντιπροσώπων στο συνέδριο και για έκφραση προτίμησης σχετικά με  την επαναφορά του ΠΑΣΟΚ στον τίτλο του κόμματος. Ηδη, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, το απόγευμα  της Τετάρτης (20/4/2022)  αποφασίστηκε ο οδικός χάρτης για πολιτικά θέματα, προγραμματικού χαρακτήρα,  με το βλέμμα στις βουλευτικές εκλογές, αλλά και για οργανωτικά ζητήματα ενόψει του συνεδρίου του ΚΙΝΑΛ (20-22 Μαΐου 2022).

Ενώ στο προηγούμενο συνέδριο, είχε ορισθεί ως μέγιστος αριθμός  συνέδρων οι 3.500, τώρα, στο επικείμενο συνέδριο του ΚΙΝΑΛ θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες,  5000 οι μετέχοντες, εκ των οποίων 4.200 οι εκλεγμένοι σύνεδροι. Η φιλοδοξία του προέδρου του ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη είναι να γίνει το συνέδριο  «μεγάλο γεγονός» ,  και παράλληλα να αποτελέσει τον “πολλαπλασιαστή” για να απλωθεί το δίκτυο φίλων και μελών του σε όλους τους τομείς δραστηριότητας, από το συνδικαλιστικό έως το χώρο της αυτοδιοίκησης και από τα πανεπιστήμια έως τους χώρους της επιχειρηματικής καινοτομίας. Οι συγκρίσεις με το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ (ολοκληρώθηκε στις 17 Απριλίου) γίνεται εξ αντικειμένου , ενώ  συνυπολογίζεται και το συνέδριο της ΝΔ (6-8 Μαΐου) , αλλά και η διαδικασία εκλογής προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ (στις 15 Μαΐου). Το συνέδριο του ΚΙΝΑΛ   είναι ζωσμένο από τις εσωτερικές διαδικασίες του κυβερνώντος κόμματος και του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που το επηρεάζουν. Το ΚΙΝΑΛ έχοντας ξεκινήσει ανάποδα, δηλαδή έχοντας εκλέξει στο τέλος της περασμένης χρονιάς τη νέα ηγεσία του, διεξάγει το συνέδριό του με επίδικο τη χάραξη της στρατηγικής του.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα επιδιώξει, με πόλο έλξης την αλλαγή του τίτλου και την επαναφορά του ονόματος του ΠΑΣΟΚ (ΠΑΣΟΚ/Δημοκρατική Παράταξη, ΠΑΣΟΚ/Κίνημα Αλλαγής ή κάτι ανάλογο), να φέρει στις εσωκομματικές κάλπες ξανά όχι μόνο τους 270.000 που ψήφισαν για νέο πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ   ως μέλη και φίλοι του ΚΙΝΑΛ αλλά και όσους εγγραφούν μέλη ακόμα και την ημέρα των εκλογών, στις 8 Μαΐου. Θα μπορούν να ψηφίσουν μόνο όσοι έχουν ενταχθεί στο Μητρώο μελών. Επομένως και όσοι είχαν ψηφίσει για πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ ως φίλοι, εφόσον θέλουν να ψηφίσουν για επιλογή ονόματος, για συνέδρους ή και για τις οργανώσεις πρέπει να γίνουν μέλη.  Η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη θα απευθύνει προσκλητήριο για συμμετοχή.  Οι κάλπες θα είναι τρεις (τοπικά κομματικά όργανα, εκλογή συνέδρων και ονοματοδοσία). Η ψηφοφορία θα γίνει σε ορισμένα από τα εκλογικά κέντρα όπου  χρησιμοποιήθηκαν για τις εκλογές για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. Η κομματική εγκύκλιος για τον τρόπο που θα διεξαχθούν οι εκλογές της 8ης Μαΐου  αποτελεί τον οδηγό για τις διαδικασίες.

Το πολιτικό στοίχημα του Νίκου Ανδρουλάκη  είναι:

– να ισχυροποιηθεί η ηγετική ομάδα μέσα στο κομματικό μηχανισμό,

– να αντιπαρατεθεί επικοινωνιακά και ο ίδιος αναβαπτισμένος από χιλιάδες ψηφοφόρους στις εσωκομματικές διαδικασίες απέναντι στην Κουμουνδούρου, που μια εβδομάδα μετά θα έχει την επανεκλογή του Αλέξη Τσίπρα ως προέδρου  του ΣΥΡΙΖΑ

– να δημιουργήσει τους όρους εκλογικής ενίσχυσης του ΚΙΝΑΛ

– να φέρει νέα πρόσωπα , και να αλλάξει η ανθρωπογεωγραφία στο κόμμα, με  αποτέλεσμα να  ανανεωθεί, μέσω των εκλογών,  η κοινοβουλευτική ομάδα.

Το συνέδριο που θα διεξαχθεί στις 20-22 Μαΐου 2022 στο Τάε Κβον Ντο, στο Φάληρο, θα επισφραγίσει τη νέα πορεία του ΚΙΝΑΛ με στόχο ισχυρό διψήφιο εκλογικό αποτέλεσμα στις βουλευτικές εκλογές. Η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ θεωρεί ότι έτσι θα μπορεί το σοσιαλδημοκρατικό του πρόγραμμα  να έχει βαρύτητα στις όποιες μετεκλογικές συνεργασίες,  από την πρώτη Κυριακή των εκλογών με απλή αναλογική.

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

ap briths

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

Το αεροσκάφος βρέθηκε σε απόσταση μόλις 1,5 μέτρου από... αδέσποτο drone που πετούσε σε υπερβολικά…

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

michos ilias 1

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

Οι δικαστές καλούνται να αποφανθούν για την ενοχή ή μη 26 κατηγορουμένων - Συγκεντρώσεις υποστήριξης…